Kerti növények

Komló növény fajtái és gondozása

A komló kevés gondozás mellett évről évre zölddé varázsolja a falat, a támrendszert és a kerítést.

Komló jellemzői

Kerti körülmények között két komlófaj termeszthető. A közönséges komló (Humulus lupulus) haszonnövény, amelynek megszárított termése a sörgyártás fontos alapanyaga, ezért a növényt sörkomlónak is nevezik. A komló kiváló takarónövény és árnyékot ad a kertben. Gyorsan eléri akár a 6-7 méteres magasságot is. Szív alakú vagy karéjos levelei sűrűn egymás felett helyezkednek el. Az ‘Aureus’ fajta levelei sárgászöldek. Kétlaki növény, külön vannak hím- és nőivarú egyedek. Ez utóbbiakon szeptembertől mutatós, tobozra hasonlító termés érlelődik.

Közönséges komló (Humulus lupulus)

A japán komló (Humulus japonicus) nem télálló kúszónövény, ezért egynyáriként ültetik. Nagyon hasonlít a közönséges komlóra, de annál valamivel kecsesebb. Virágai nem feltűnőek. A ‘Variegatus’ fajta levelei zöld-fehér foltosak.

Japán komló (Humulus japonicus)

Komló gondozása

A komló egyszerűen gondozható egynyári vagy évelő növényként tartott kúszónövény. Júliustól augusztusig virágzik. Napfényt vagy félárnyékos helyet kedveli. Napos helyen sűrűbben nő, de akkor érzi jól magát, ha a töve árnyékban van. Agyagos-humuszos, jó víz-áteresztő talajt igényel. A túltrágyázott növények fogékonyabbak a betegségekre és a kártevőkre.

Tavasz- ültetés és magvetés

A közönséges komlót tavasszal ültessük el, amint megmunkálhatóvá válik a talaj. A japán komló magjait márciustól vessük el ládákba vagy cserepekbe, és a palántákat májustól ültessük ki a szabadba. A magokat áprilistól előkészített ágyásba, állandó helyükre is vethetjük.

Nyár – gondozás

Szárazság idején öntözzük a növényeket. A töveket csak kéthavonta trágyázzuk.

Késő ősz – metszés és talajtakarás

A japán komló egynyári növény, ősszel szedjük ki a helyéről. A közönséges komlónak csak a föld feletti részei fagynak el. Vágjuk vissza az elhalt hajtásokat és fenyőgallyakkal takarjuk a talajt.

Vezessük a hajtásokat vízszintesen, hogy befussák a kerítést vagy a támívet. Csavarjuk a hajtáscsúcsokat a rácsra.

Komló ültetése

A komló hamar sűrű levélállományt fejleszt, ezért kiválóan alkalmas falak, kerítések, támasztékok és fák befuttatására. Sűrű sövényt alkot, ha drótkerítés mellé 2- 2,5 m tőtávolságra ültetjük. Ha magas oszlop tövébe telepítjük, buján növő leveleivel rövid időn belül eltakarja azt. Könnyedén felkapaszkodik a fák koronájára vagy na-gyobb cserjék ágaira is. Lugas vagy pergola be-futtatására is használhatjuk. Ágai támasztékokon is gyor-san felkapaszkodnak, árnyé-kot nyújtanak és védenek a kíváncsi tekintetektől. A japán komlót az erkélyen vagy a teraszon elhelyezett dézsákba is ültethetjük. A komlóültetvényekhez ha-sonlóan drótra futtathatjuk, így csakhamar sűrű, zöld növényfalat alkot.

Ültetés lépései

1.Ültetési idő: tavasz. Válasszunk ki egy napos helyet, ahol a komló stabil támrendszerre kapaszkodhat.

2. Ássunk 30 cm mély, 60 cm átmérőjű ültetőgödröt. Ásóvillával keverjünk komposztot a kiemelt talajhoz.

3. Óvatosan vegyük ki a növényt a konténerből és helyezzük el a földlabdát talajszintben.

4. A javított földet töltsük a földlabda köré és nyomkodjuk meg. Alakítsunk ki öntözőtányért és öntözzünk.

5. Nyáron kéthavonta szórjunk a tő köré komposztot vagy egy maréknyi műtrágyát, és dolgozzuk bele a talaj felső rétegébe.

Kártevők és betegségek

A levelek fonákján látható szürkésfehér bevonat és a felszínükön található sárgás-barna foltok peronoszpórára utalnak. Ez a gombafertőzés nedves időben, elégtelen légáramlás mellett lép fel. Szedjük le a fertőzött leveleket és permetezzünk gombaölő szerrel.