Hagymás virágok

Kakasmandikó gondozása, virágzása

A kakasmandikó a félárnyékos helyek hagymás dísznövénye.

Kakasmandikó jellemzői

A növény neve hagymájának alakjára utal, amely a kakas tarajára hasonlít. Pisztrángliliomnak is nevezik, egyes fajainak és fajtáinak bájos, barna, bronzszínű, bíborvörös vagy fehér foltos levelei miatt. Minden faj és fajta virága csak rövid időre jelenik meg, márciustól májusig. Rövid, vékony száron hintázik. Jellegzetesek a hátrahajló virágszirmok, amelyek kecses, liliomszerű külsőt kölcsönöznek a növénynek.

Levelének alakja a gyöngyvirágéra hasonlít, de laposan elfekvő is lehet.

Sárgán virágzó faj, illetve fajta az alacsony kakasmandikó (Erythronium americanum), a krémsárga kaliforniai kakasmandikó (Erythronium californicum), a termetes kakasmandikó (Erythronium tuolumnense), valamint a ‘Kondo’ és a ‘Pagoda’ hibrid.

Fehér virágot hoz az európai kakasmandikó (Erytronium dens-canis ‘Niveum’) és a kiváló ‘White Beauty’.

Rózsaszín árnyalatokban pompázik az Erythronium dens-canis alapfaj és ‘Carneum’,’Rose Queen’, ‘Roseum’ fajtája, valamint az Erythronium hibridek közül a ‘Pink Beauty’.

Lila színű virága van a ‘Frans Hals’ és a ‘Purple King’ európai kakasmandikónak, valamint a ‘Lilac Wonder’ hibridnek. Egy száron több virágot hoz a sokvirágú kakasmandikó (Erythronium hendersonii).

Kakasmandikó gondozása

A kakasmandikó  egyszerűen gondozható, hagymás dísznövény. Kártevőkkel szemben ellenálló. Félárnyékban, a fák lombja alatt tenyészik a legjobban. Nyirkos, jó vízáteresztő talajt igényel. Keverjünk a talajba komposztot, mert nyirkosan tartja és jó vízáteresztővé teszi a földet.

Ősz – ültetés és talajtakarás

A hagymákat azonnal ültessük el, amint megvásároltuk őket. Mivel nincs védőhéjuk, könnyen kiszáradnak. A kötött talajt homokkal tegyük vízáteresztővé. Az ültetés helyét takarjuk be vastagon levéllel, a hidegebb régiókban rőzsét is tegyünk rá.

Tavasz – trágyázás és osztás

Amint a növény elkezd kihajtani, tegyünk rá vékony réteg érett komposztot. Többet ne trágyázzuk. A virágzás után ne vágjuk le a leveleket, hanem hagyjuk őket visszahúzódni. Az öregebb, nagyobb bokrokat ássuk ki, és vegyünk le róluk sarjhagymákat.

Nyár – talajtakarás

Nyáron takarjuk a talajt a növény körül. Szárazság esetén öntözzük.

Teleltetés

Hagyjuk zavartalanul fejlődni. Elegendő, ha ősszel egy réteg levelet teszünk rá téli védelemnek, és tavasszal egy kevés komposztot adunk neki.

Kakasmandikó ültetése

Őshazájában a kakasmandikó lombos erdőkben fordul elő, ezért az olyan régiókban lévő kertekben tenyészik a legjobban, ahol fejlődésének feltételei hasonlóak. Mindig fák és cserjék oltalmába ültessük. A cserjékkel beültetett ágyásban lehetőleg a középen és a háttérben álló cserjék mellé ültessük. Ott leveleinek visszahúzódása sem hat zavaróan. A gyep között elvadításra is alkalmas ez a hagymás növény, ha félárnyékos helyre kerül. Az árnyékos sziklakertben más tavaszi virágok között csodálatosan mutat.

Ültetés lépései

1. Ültetési időszak: kora ősz. Egy fa alá szúrjunk a talajba karókat, egymástól 15 cm-es távolságban.

2. A karók közötti távolságot, hogy természetes hatású ültetvényt kapjunk.

3. Ássunk 15 cm mély gödröt minden karónál. Töltsük fel 5 cm vastag komposzt- vagy humuszréteggel, és tegyük bele a hagymákat.

4. Takarjuk be a hagymákat földdel, majd alaposan öntözzük meg. Takarjuk szerves anyaggal, például aprított levelekkel.

5. Hagyjuk rajtuk a talajtakaró réteget télire is. Ne trágyázzuk mással. Nyári szárazság idején öntözzük.

Ha át akarjuk ültetni a kakasmandikót, olyankor ássuk ki a növényt, amikor a levelei majdnem elhaltak, és azonnal ültessük el újra.

Kártevők és betegségek

A növényt a levéltetű különböző fajai támadhatják meg. Átszúrják a bőrszövetet, és kiszívják a növényi nedveket. A növény elhervad, erős fertőzöttség esetén el is pusztulhat. A beteg tövet zuhanyozzuk le erős vízsugárral vagy permetezzük kenőszappanos oldattal.