Kerti növények

Vadgesztenye, tavasszal gyönyörűen virágzik

A vadgesztenye fenséges, magányos fa, a nagyméretű kertek és parkok növénye.

Vadgesztenye jellemzői

A vadgesztenye feltűnő virággyertyájú, széles koronájú, sűrű lombú fa, amelynek összetett levelét öt vagy hét levélke alkotja. Lombja ősszel aranysárgára színeződik.

Közönséges vadgesztenye

A közkedvelt közönséges vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) hatalmas, gyorsan növő fa. Magassága elérheti a 30 m-t. Tavasszal a nagyméretű, ragacsos rügyekből bolyhos hajtások fejlődnek, amelyekből később 25 cm-es, tenyeresen összetett levelek alakulnak ki. A felálló, 20 cm magas, fehér virággyertyák áprilistól májusig jelennek meg a növényen. Az egyes virágokat sárga vagy piros rajzolat díszíti. Ezek az úgynevezett „csalogató jelek” sok rovart vonzanak. A gömb alakú termések szeptemberre érnek be. Amikor felnyílnak a tüskés terméshéjak, láthatóvá válnak a nagyméretű, fényes barna magok: a gesztenyék.

Teltvirágú vadgesztenye

A teltvirágú vadgesztenye (Aesculus hippocastanum ‘Baumannii’) 20 m magasra nő, koronája gúla alakú. Feltűnőek májusban nyíló, 15 cm magas, fehér, telt szirmú virágai. Fasorok kedvelt növénye, termést nem érlel.

Hússzínű vadgesztenye

A hússzínű vadgesztenye (Aesculus x carnea) minden tekintetben kisebb, mint a közönséges vadgesztenye. Magassága 15-20 m, levelei mintegy 15 cm hosszúak. Mutatósak 15 cm magas, felálló, világospiros virággyertyái, amelyek májusban díszítik a fát. Termések és magok csak ritkán fejlődnek belőlük. A hússzínű vadgesztenye egyik fajtáját, az Aesculus x carnea ‘Briotii’ -t szívesen ültetik kertbe. Magassága mindössze 10-15 m, és a többi fajnál lassabban növekszik. Virágai ugyanakkor nagyobbak és élénkebb színűek. Májusban 20-25 cm magas, vérvörös virággyertyákat fejleszt, termést azonban alig hoz.

Cserjés vadgesztenye

A cserjés vadgesztenye (Aesculus parviflora) különbözik a hatalmas fáktól. Cserje lévén, legfeljebb 3 m magasra nő, tarackoló gyökérhajtásainak köszönhetően azonban átmérője idővel elérheti a 4 m-t. 20 cm hosszú levelei kihajtáskor barnásvörösek, később zöldek. Júliustól augusztusig karcsú, 30 cm magas, fehéres virágbugák emelkednek a lomb fölé, amelyekből hosszú porzószálak nyúlnak ki.

Vadgesztenye gondozása

A vadgesztenye egyszerűen gondozható fa. Terméseit fajtól függően áprilistól augusztusig hozza.  Közvetlen napfény vagy félárnyékban érzi jól magát. Napos helyen zömökebb lesz és dúsabban virágzik. Mély, egyenletesen nyirkos talajon fejlődik a legjobban.

Tavasz – ültetés és visszavágás

A levelek kihajtása előtt ültessük el a facsemetéket. Az idősebb fákat téli nyugalmi állapotuk idején metsszük meg. Csak a törött, elhalt, keresztben vagy befelé növő ágakat távolítsuk el. A nagyobb sebeket kenjük be fasebviasszal.

A cserjés vadgesztenyét a többi fajjal ellentétben visszavághatjuk. A metszés azonban további gyökérsarjak fejlesztésére serkenti a növényt. A túlburjánzás megakadályozására rendszeresen ássuk fel a talajt, tőben vágjuk le és távolítsuk el az indákat.

Nyár – öntözés

Hetente egyszer, hosszabb száraz időszakokban hetente kétszer öntözzük meg a fákat. Hőségben tartsuk nyirkosan a talajt, különben a levelek elszáradnak és megbarnulnak.

Ősz – fagyvédelem

Az első években terítsünk komposztot a fiatal fák töve köré.

A magas fát ne vágjuk vissza, mert új hajtásokat fejleszt, amelyeket könnyen letör a szél. Tavasszal csak az elhalt vagy törött ágakat távolítsuk el.

Vadgesztenye ültetése

A vadgesztenye sóérzékeny növény, ezért ne ültessük olyan út mellé, amelyet télen sóznak. A fa szépsége szoliterként, nagy kertben érvényesül a legjobban. Jól illik nagy, falusias épületek mellé, például a bejárathoz vagy az előkertbe. Meleg napokon jólesik a pihenés árnyas lombkoronája alatt. A cserjés vadgesztenye magas cserjék előterébe való.

Ültetés lépései

1. Ássunk a konténernél kétszer mélyebb, háromszor szélesebb gödröt. A kiemelt földet keverjük össze komposzttal. A felét terítsük el a gödör alján.

2. Vegyük ki a növényt a cserépből. Ujjunkkal lazítsuk meg a földet a gyökérlabda külső részén, és bogozzuk ki a gyökereket.

3. A vadgesztenye gyökérlabdáját helyezzük olyan mélyre az ültetőgödörbe, hogy felső széle talajszintbe kerüljön.

4. Töltsük a maradék földet a gyökérlabda köré, és nyomkodjuk le. Alakítsunk ki öntözőtányért. Alaposan öntözzük meg a növényt.

Gesztenyefasorhoz egymástól 12 m távolságra ültessük el a fákat.

Kártevők és növénybetegségek

A gyakran sárga szélű, barna levélfoltok a barna levélfoltosság jelei. A gombafertőzés következtében a levelek széle felpöndörödhet, és a levelek le is hullhatnak. Nagyító alatt fekete spórákat fedezhetünk fel az elhalt szöveteken. A hullott lom-bot rendszeresen szedjük össze és semmisítsük meg.