Krisztustövis fa gondozása, szaporítása

A krisztustövis télikertben való, ellenálló könnyen gondozható növények de sajnos az üzletek kínálatában ritkán találhatjuk meg dézsás növényként a teraszon vagy az erkélyen is elhelyezhetjük.

Szép, de sajnos nagyon szúrós növény

A krisztustövis (Paliurus spina christi) sok más növénnyel egyetemben, a hagyomány szerint azon növények közé tartozik, amelyekből Krisztus töviskoronáját fonták. Ez a szép, ám nagyon szúrós növény Dél-Európában és Észak-Kínában honos.

Felfelé és lefelé mutató tövisek

Az ágakon a nagy számban előforduló tövisek párosával helyezkednek el, felfelé és lefelé mutatnak. A tövisek könnyen megakadnak az ember bőrében, és csak nagyon nehezen távolíthatjuk el őket

A magok speciális tárolása

A krisztustövis ovális leveleid mintegy 3 cm hosszúak és 2 cm szélesek. A levelek alul és felül különböző színűek. Színük világoszöld, fonákjuk pedig inkább kékes árnyalatú. Az ágak végén mindig kettő-hat virág ül egy csoportban. A virágok halványzöldek. Virágzás után a növény magokat nevel. Ha ezeket a magokat szeretnék a növény szaporításához felhasználni, a következő tavaszig teljes fagymentes helyen kell tárolnunk őket, méghozzá nyirkos, nem agyagos homokban, vagy tőzeg és homok 1:2 arányú keverékében.

A kertészek a magok tárolásának ezt a módját ” stratifikációnak” nevezik. Sok fás növény esetében ez az egyetlen módja annak, hogy a magok csírázóképességét megőrizzük. E módszer alkalmazása során nagyon fontos, hogy a homokot, illetve a tőzeg és a homok keverékét mindig enyhén nyirkosan tartsuk.

Kitűnő dézsás növény

A mi klímánkon a krisztustövis dézsás növényként az erkélyen és a teraszon egyaránt tartható. Ha egész évben a szabadban hagyjuk, meleg és védett helyet kell biztosítani számára. A gondosan (például fenyőágakból) elkészített téli takaró elengedhetetlen. Júniustól szeptemberig mindenképpen a szabadban hagyhatjuk a növényt.

Egyébként a télikert ideális helyett jelent neki. Itt a krisztustövis kedvező körülmények között akár a 3 méteres magasságot is elérheti. Sajnos nálunk csak nagyon ritkán találhatjuk meg az üzletek kínálatában.

A Krisztustövis erős töviseivel fájdalmas sérülést okozhat.

A krisztustövis egy éve

Januártól márciusig

Ebben az időszakban a krisztustövis számára az 5 °C körüli hőmérséklet a legmegfelelőbb. Csak nagyon keveset öntözzük, a tápoldat adagolást pedig csak márciustól kezdjük el. Az átültetést ellenben már februárban is elvégezhetjük. A kereskedelemben kapható általános virágföld megfelel a növény számára.  Átültetéskor a gyökerek közül óvatosan távolítsuk el a régi földet.

Áprilistól júniusig

Ha a nappalok hosszabbodnak, tegyük közelebb a krisztustövist a fényhez, hogy ily módon felkészítsük a növényt a nyárra. Ilyenkor már öntözzük rendszeresen, földje soha ne száradjon ki, és hetente egyszer kapjon tápoldatot is. Az időjárási viszonyoktól függően a krisztustövis már júniusban kitehetjük a szabadba.

Júliustól szeptemberig

Ez az időszak a krisztustövis főidénye. Dézsás növényként kellemes meglepetésként hat a teraszon vagy az erkélyen elhelyezett többi növény között. Júliustól szeptemberig kapjon rendszeresen vizet és tápoldatot is.

Szeptembertől decemberig

Ha a növény a nyári hónapokban túl nagyra nőtt vagy nagyon terebélyessé vált, ebben az időszakban visszavághatjuk. Ha magról szeretnénk szaporítani, a magokat a már ismertetett módon kezeljük. A téli hónapokban csökkentsük az öntözővíz mennyiségét, a tápoldat adagolást pedig szüneteltessük. A krisztustövis számára ilyenkor az 5 °C körüli mérséklet az ideális.

Szaporítás magról

A magokat tavasszal általános virágföldbe vessük el. A csírázás három-négy hetet vesz igénybe. Ha a magokat csoportosan szaporítóládába vetjük, később pikírozzuk ki a magoncokat. Ha a növénykék már elég nagyok, ültessük nagyobb cserepekbe.

Dugványról

Az átteleltetett növényekről tavasszal távolítsuk el óvatosan a gyökérhajtásokat, és ültessük őket általános virágföldbe. Néhány hét elteltével már láthatóvá válnak a kicsi, törékeny, tövises hajtások. Ez a módszer gyorsabb és nagyobb sikerrel kecsegtet, mint a magról szaporítás.

Igények és gondozás

A krisztustövis bokros növekedésű növény jó feltételek mellett akár három méter magasra is megnőhet, Az ágakon sok nagyon szúrós tövis található. Nyáron sárgászöld virágokat hoz, de a virágoknak nincs különösebb illatuk.

Szereti a fényt és a magas hőmérsékletet, télen azonban 5°C körüli, világos helyet biztosítsunk számára.

A növekedési időszakban (április-szeptember) öntözzük rendszeresen, földje soha ne száradjon ki teljesen. Hetente egyszer kapjon tápoldatot is. Télen csökkentsük az öntözővíz mennyiségét, tápoldatot pedig egyáltalán ne kapjon.

Általános virágföldben megfelelően fejlődik. Tavasszal ültessük át

A túl hosszú ágakat az év folyamán bármikor levághatjuk, de erre az ősz a legjobb időszak.