Szobanövény

Gyöngyfüzér vagy borsóka gondozása

Ez a pozsgás évelő igazán emlékeztet egy gyöngysora. A növény karcsú szárai a talaj felszínén kúsznak, majd a cserép szélén gyöngyfüggönyként omlanak alá.

Az Gyöngyfüzérnek számtalan változata kapható, amelyek megjelenésükben hasonlítanak a “Senecio rowleyanusra“, ám ezt a fajtát mégis könnyen felismerhetjük ha a fény felé tartjuk a leveleit, mert azokon keskeny áttetsző szalagcsík vagy ablakocska válik láthatóvá.

A Senecio Rowleyanus (gyöngyfüzés, borsóka) Dél-nyugat Afrikából származik, ezért nagyon jól érzi magát meleg helyiségekben és függő kosarakban. Ha lehet a tél elején biztosítsunk számára hűvösebb körülményeket, mert ezt a tavasztól őszig terjedő időszakban gazdag fehér és lila virágokkal hálálja meg.

Az apró virágok édeskés, fahéjra emlékeztető illatot árasztanak. A növény akkor is nagyon értékes, ha csak a levélzete miatt tartjuk.

A gyöngyfüzér, borsóka igényei, nevelése

Télen a gyöngyfüzér legalább 10°C körüli hőmérsékletet kell biztosítanunk. Nyaranta ez a kemény pozsgás beéri a 16-20°C hőmérséklettel is.

Fényigénye

Jól növekszik közvetlen napfényben, de télre helyezzük át, mert ilyenkor hűvösebb körülményeket kell biztosítanunk a számára. Télen még a gyenge napfény is meglepően erősen tud égetni.

Öntözés

Telente a gyöngyfüzért tartsuk szárazon, ami azt jelenti, hogy éppen annyi vizet kapjon, hogy a levelek ne fonnyadjanak. Az év további részében azonban jó alaposan öntözzük meg, majd a következő öntözéssel várjunk, amíg a föld felszíne kiszárad.

Ez a pozsgás nem igényel kiegészítő párásítást. Vigyázzunk, mert ha a növény környezetében magas a páratartalom, az a növény szöveteinek rothadásához vezethet.

Tápanyag, átültetés

A gyöngyfüzér (borsóka) nem igényel külön tápoldatozást, ha rendszeresen átültetjük. A friss talaj elegendő tápanyagot biztosít a növekedéséhez.

A növekedési időszakban átültethető, ehhez porózus komposzt keveréket használjunk.

Ha a növényt függő kosárban tartjuk és csak egyetlen forrásból kap fényt, az egyenletes növekedést úgy érhetjük el, hogy tartóját havonta forgatjuk.

Betegségek és kártevők

Ezeket a pozsgásokat a bíbortetvek és a gyökér bíbortetvek támadják meg, amelyeket denaturált szeszes vattával pusztíthatunk el. A gyökér bíbortetveket csak szisztemikus rovarírtószerrel irthatjuk ki, amellyel a talajt átitatjuk. A szert csak nedves talajba szabad bejuttatni.

Rothadás. A növény akkor indul rothadásnak, ha a tél folyamán túl nedves és hűvös helyen tartjuk.