Kerti növények

Lilaakác (wisteria), a fürtös virágzuhatag

A lilaakác egy gazdagon virágzó kúszónövény. Az illatos virágfürtök mesés kinézetet kölcsönöznek a lilaakácnak.

A lilaakác jellemzői

A lilaakác (wisteria) glicínia néven is ismert. Tavasszal, még a levelek előtt jelennek meg az erőteljes fás hajtásokon a 15-30 cm hosszú, ibolyakék vagy fehér virágfürtök. Ősszel bársonyos becőtermések díszítik ezt a kúszónövényt. ritkábban előforduló A lilaakác gyorsan növő hajtásai erős támasztékot igényelnek, például pergolát, spalírt vagy falat.

A ritkábban előforduló dúsvirágú japán lilaakác (wisteria floribunda) még hosszabb virágfürtjei (legfeljebb 90 cm) fehér, rózsaszín, és elsőssorban lila színben nyílnak májustól júniusig.

Hosszú fürtöket hozó japán lilaakác, vagy dúsvirágú lilaakác (Wisteria floribunda)

Gondozása

Napfény: Napi hat óra napfényt igényel. Legalább fél napig érje a nap, hogy virágokat bontson.

Talaj: Jó vízáteresztő talajt igényel. Sem a pangó vizet, sem a meszet nem tűri. Az idősebb növények jobban virágoznak tápanyagban gazdag szegény talajban.

Virágzás: Áprilistól májusig virágzik, virágai illatosak.

A vázába szánt virágokat kora reggel vágjuk le. Tegyük őket tálba, hogy a fürtök túllógjanak a peremén.

Tavasz – vásárlás

Erőteljes fiatal növényt vegyünk. A támaszték közelébe ültessük, hogy felfuthasson rá. Közvetlenül beültetés után öntözzük és trágyázzuk meg.

Nyár – gondozás

Az elhalt vagy nagyon hosszú hajtásokat vágjuk vissza négy-öt rügyre. A vadhajtásokat tőből távolítsuk el. Hosszabb ideig tartó szárazság esetén öntözzünk.

Ősz – nevelés

A szabadon álló hajtásokat kötözzük a támasztékhoz. Várjuk meg, amíg lehullanak a levelek. Szükség esetén hosszabbítsuk meg a támasztékot.

Fehér virágú fajta

 Ha a növény rosszul virágzik, dugjunk a földbe gyümölcsfákhoz való táprudat, a törzstől 30 cm-re.

A lilaakác ültetése

A hosszú életű lilaakác helyét gondosan ki kell választani. Napos helyre ültessük. Ügyeljünk rá, hogy a támaszték később is elbírja a lilaakác súlyát, és a növénynek elég tere legyen a terjeszkedéshez.

A ház bejáratához vagy a terasz kapuívéhez ültetve rövid idő alatt szép függönyt alkot. Ültethetjük pergolához vagy kerti pavilonhoz, vagy esetleg hagyhatjuk, hogy ránőjön a falra vagy a kerti kamrára.

Soha ne ültessük eresz vagy olyan fa közelébe, amelyet elnyomhat, vagy olyan támasztékhoz, amelyet később még festeni kell. Azt is vegyük figyelembe, hogy a pompás, nagy virágok később lehullanak.

Az ültetés lépései

Kellékek: Konténeres lilaakác, ásó, tőzeg, kötözőhuzal, támaszték, metszőolló.

Kártevők és betegségek

A leveleken látható lyukak és behálózott ágak hernyók jelenléére utalhatnak. Pusztítsuk el a rovarok fészkét vagy a lerakott petéket. Komolyabb kár esetén szaküzletben vegyünk megfelelő permetezőszert.