Kerti növények

Galagonya fa (Crataegus)

Az egyszerűen gondozható, mutatós galagonya fa ki és nagy kertekbe egyaránt illik.

Galagonya fajtái

A galagonyának (Crataegus) több jól bevált faja és fajtája létezik. Kisméretű fa vagy bokor formájában növekednek, jellemző rájuk a gazdag virágzás, az ehető termés és a többnyire pompás őszi levélszín. Csaknem mindegyiknek hosszú, erős tövise van.

Egybibés galagonya

Az egybibés galagonya (Crataegus monogyna) nagyméretű, terebélyes cserje. Dús, fehér virágai májustól júniusig nyílnak. Augusztustól jelenik meg rajta a cseresznye nagyságú, sötétvörös termés, később a levelek narancsvörösre színeződnek. A növényt sajnos gyakran megtámadják a hernyók, a rozsda és a hajtásszáradás lép fel. Az oszlopszerű ‘Stricta’ (más néven ‘Fastigiata’) fajta 4-6 m magas fává fejlődik.  Hazája Európa, Nyugat-Ázsia és Észak-Afrika. Hazánkban száraz tölgyesekben, bozótosokban fordul elő.

Egybibés galagonya (Crataegus monogyna)

Cseregalagonya

A cseregalagonya (Crataegus laevigata) rózsaszín virágokat hoz. A ‘Paul’s Scarlet’ pompásan telt, kárminvörös virágai és fényes, sötétzöld levelei révén mutatós dísznövény, termést azonban alig hoz.

Cseregalagonya (Crataegus laevigata)

Fényeslevelű galagonya

A fényeslevelű galagonya (Crataegus x lavallei ‘Carrierei’) fehér vagy rózsaszín árnyalatú virágai májusban nyílnak. Augusztustól piros termés fejlődik rajta, majd levelei csodálatos sárga-narancsszínű őszi árnyalatot öltenek. Lombja gyakran decemberig is megmarad.

Fényeslevelű galagonya (Crataegus x lavallei ‘Carrierei’)

Sarkantyús galagonya

A sarkantyús galagonya (Crataegus crus-galli) rendszerint többtörzsű, 6-8 m magas növény. Fehér virágai májustól júniusig nyílnak. Levelei ősszel sárga és piros színt öltenek. Hazája Észak-Amerika.

Vékonygallyú galagonya

A vékonygallyú galagonya (Crataegus pedicellata) hasonló magasságot ér el, de fehér virágai már májusban kinyílnak. Termése skarlátvörös, őszi lombszíne sárga.

Vékonygallyú galagonya (Crataegus pedicellata)

Szilvalevelű galagonya

A szilvalevelű galagonya (Crataegus persimilis) fehér virágokat hoz. Fényes levelei ősszel sárga és piros színűek.

Szilvalevelű galagonya (Crataegus persimilis)

Galagonya gondozása

A galagonya fa, egyszerűen gondozható fa/bokor. Májustól júniusig virágzik, augusztustól piros bogyót terem. A termése ehető. Kiváló méhlegelő és szeretik a madarak is.  Napi hat óra napfényre van szüksége ahhoz, hogy bőségesen nyíljon és teremjen. Jó vízáteresztő talajt igényel. Enyhén savanyú és lúgos talajban egyaránt jól fejlődik, ha mélyen fellazítottuk.

Galagonyából sűrű szélvédő sövényt készíthetünk, amely hosszú tövisei révén áthatolhatatlanná válik.

Tavasz – ültetés

Kedvező időszak az ültetéshez. A korábban elültetett cserjék töve köré terítsünk komposztot. A galagonya nem igényli a visszametszést, de ilyenkor alakra nyírhatjuk.

Nyár – gondozás

Vizsgáljuk meg, nincsenek-e a fákon kártevők, például levéltetvek vagy hernyók, amelyek elsősorban az egybibés galagonyát támadják meg. Szükség esetén permetezzünk rovarirtó szerrel.

Ősz – szüretelés és talajtakarás

A cseresznye nagyságú, alma alakú termésből készíthetünk zselét. Az egészséges, hullott leveleket komposztáljuk. A fa tövét takarjuk komposzttal és lombbal.

Galagonya ültetése

A galagonyát csoportosan, sövénybe és szoliterként is ültethetjük.

Kisméretű kertbe és előkertbe az alacsony fajták illenek, amelyek metszéssel jól alakíthatók, de így kevesebb virág és termés fejlődik rajtuk. A szabad természetet utánzó kertekben nagyszerűen érvényesülnek a sűrű növésű madárfészekcserjék. Számtalan viráguk vonzza a rovarokat. Nagyméretű ültetőedényben évekig díszíti az erkélyt, a teraszt vagy a tetőkertet ez az erőteljes fás szárú növény.

Ne ültessük a galagonyát ház vagy pihenőhely közelébe, mert virágai kellemetlen illatot árasztanak.

Ültetés menete:

1. Ássunk a gyökérlabdánál kétszer nagyobb ültetőgödröt. A kiásott földet keverjük össze egy vödörnyi komposzttal.

2. Vegyük ki a galagonyát az edényből. Lazítsuk meg a gyökérlabdát, és terítsünk egy kevés dúsított földet a gödör aljára.

3. Úgy ültessük el a növényt, hogy a gyökérlabda felső széle talajszínben legyen. Szeles helyen verjünk le mellé tartóoszlopot.

4. Körben töltsük vissza a földet, és óvatosan tapossuk le. Alakítsunk ki öntözőtányért. Bőségesen öntözzük meg a növényt.

Mit ültessünk mellé?

A galagonya fásszárúakkal és virágokkal jól társítható. Díszcserjesövényben mutatós társnövénye a kerti orgona (Syringa vulgaris) és a karcsú aranyeső (Laburnum fajok). Ültessünk alá nagyvirágú gyólyaorrot (Geranium himalayense) vagy illatos gólyaorrot (Geranium macrorrhizum). A galagonya előterében szép látványt a halvány rózsaszín, mindössze 30-40 cm magasra növő talajtakaró rózsa.