Kerti növények

Majomkenyérfa (Adansonia digitata)

A majomkenyérfa gyümölcsének jótékony hatása a szervezetre. Milyen hasznosítható részei vannak a fának?

Majomkenyérfa jellemzői

A majomkenyérfa (Adansonia digitata) az egyik legjellegzetesebb fa, mindenki azonnal felismeri hatalmas, duzzadt törzséről. Bár Észak-Indiában és az Arab-félszigeten is találhatók nagyobb populációi, nagyrészt afrikai fafajnak tekinthetjük.

Óriási területeken terjedt el a kontinens szárazabb vidékein, az afrikai táj szimbólumává vált. Tipikusan magányos példányokban figyelhető meg a szavannán vagy a viszonylag nyitott, többségében más fajok által benépesített erdős területeken.

Általában nem nő 25 méternél magasabbra, de olykor a kerülete is vetekszik ezzel. Száraz időszakokat is kibír, mert a törzsében levő szivacsos szövetek jól tárolják a nevességet. A világ legnagyobb pozsgás fája. A tetejéről növő ágak olyanok mintha gyökerek lennének, különösen a száraz évszakban, amikor a levelek lehullanak róluk, ezért felfordított fának is mondják. Baobabfa néven is ismert.

majomkenyérfa gyümölcse
Majomkenyérfa gyümölcse

Majomkenyérfa gondozása, ültetése

A majomkenyérfát könnyű magról ültetni. A magot áztassuk be meleg vízbe 24 órára, majd 20ºC-os komposztba ültessük el.

A fiatal fa nem emlékeztet az idősre, a levele egyszerű (nem összetett), a törzse pedig keskeny, mint a többi közönséges fának.

Bármilyen jó vizáteresztő képességű talajba ültethető, de fagymentes klímát igényel. Jól alkalmazkodik a szárazsághoz, a telített, pangó vizes talajt nem tolerálja.

Majomkenyérfa felhasználása

Bőséges tápértéke és gyógyászati áldásai miatt a majomkenyérfát a Szaharától délre a Száhel-övezet anyjának is mondják.

Gyümölcsében, a majomkenyérben egy narancs C-vitamin tartalmának tízszerese van, a gyümölcshús pedig érzéstelenítő és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír. Megőrölt gyümölcséből napon szárított palacsintát döngölnek.

A majomkenyérfa levelét magas fehérje-, kiegyensúlyozott aminosav-, valamint ásványianyag-tartlma miatt zöldségként is fogyasztják.

Kérge erős rostokat tartalmaz, a legtöbb fával ellentétben akkor sem szenved végzetes károsodást, ha lehántják. Emiatt a tolerancia miatt a gondosan kezelt fát hosszú ideig lehet hasznosítani. Rostjaiból hatalmas földrajzi eloszlásban készítenek gyékényszőnyeget, kötelet, kosarat, de még ruházati cikkeket is, ez adja a gazdasági jelentőségét.