Gyümölcs

Sárkánygyümölcs (Hylocereus monocantus), Pitaja

A Pitaya (pitaja), vagy ahogy a legtöbben ismerik, a sárkánygyümölcs Dél-Amerika buja, trópusi vidékeiről származik.

Sárkánygyümölcs jellemzői

A kaktuszfélék családjának ezt a különleges tagját a legendák szerint maguk a sárkányok hozták létre, vagy éppen a sárkányok tojásához hasonlítják, így a gyümölcs fogyasztásával a hősök sárkányok erejét remélték megszerezni.

A sárkánygyümölcs, vagy ahogy néhányan hívják, pitaja, egy igazán egyedi megjelenésű gyümölcs. A pirosas, hegyes pikkelyekkel borított héj alatt fehér, vörös vagy lila hús rejtőzik, apró fekete magokkal tarkítva. A gyümölcs belseje szinte kontrasztban áll a külső megjelenésével, ami még izgalmasabbá teszi a fogyasztását.

Az ízvilága enyhén savanykás, frissítő, mintha az uborka és a kivi találkozna egy gyümölcsben. A gyümölcs húsa lédús, és az íze hidegen a legfrissítőbb. Az állaga az érett kivihez hasonló, a fekete magok pedig pont olyanok, mint a kiviben. Az ízét sokan a dinnyéhez hasonlítják, de egy kis egzotikus csavarral.

pitaja (pitaya)
Pitaja (pitaya)

Gazdag tápanyag

A sárkánygyümölcs nem csak ízében és megjelenésében különleges, hanem tápanyagtartalmában is. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így a C-vitaminban, kalciumban, vasban és foszforban. Frissen fogyasztva elősegíti az emésztést és jó hatással van a gyomorra. A gyümölcsben található rostok segítenek a szervezet méregtelenítésében, és hozzájárulnak az egészséges bélflóra fenntartásához.

A sárkánygyümölcs illata semleges, ha valamihez hasonlítani kellene, talán a frissen bontott zöldborsóéhoz hasonlítanám. Ez az illat azonban semmiképpen sem befolyásolja a gyümölcs ízét, ami minden falatnál egy kis kalandot ígér.

pitaja, sárkánygyümölcs

Sárkánygyümölcs termesztése

A sárkánygyümölcsöt őshazájában, fára futtatva termesztik ezt a különleges gyümölcsöt. A sárkánygyümölcs, mint a kaktuszfélék családjába tartozó növény, jól alkalmazkodik a száraz, trópusi környezethez. Az orchideákhoz hasonlóan kevés földben is megél, a levegőből veszi fel a szükséges nedvességet, és jól tűri a környezeti változásokat.

A pitaja gondozása nem igényel különösebb szakértelmet. A növény jól tűri a szárazságot, de a túlöntözést nem kedveli, ezért fontos, hogy a talaj mindig jól száradjon ki öntözések között. A növény a fényes, napos helyeket kedveli, de a közvetlen napfényt kerülni kell, mert a levelek könnyen megéghetnek.

sárkánygyümölcs termesztése
Sárkánygyümölcs termesztése

A sárkánygyümölcs virágai igazi látványosságok. A virágok krémszínűek, és csak éjszaka nyílnak ki, majd a hajnal első fényeire bezárulnak. A virágzás után a gyümölcsök fejlődnek ki, amelyek a beporzás után kb. 30-50 nap alatt érnek be.

A sárkánygyümölcs termesztése ma már nem csak Dél-Amerikában történik, hanem Izraelben, Vietnámban és Kínában is. Ezekben az országokban a növényt üvegházakban termesztik, ahol a környezeti feltételeket pontosan szabályozni tudják, így biztosítva a gyümölcsök minőségét és mennyiségét.

Sárkánygyümölcs ára

Magyarországon többnyire a nagyobb élelmiszerláncok árusítják. Mivel a gyümölcsöt messziről importálják, ez sajnos a magas árán is meglátszik. Az ára többnyire 900-2000,- Ft körül mozog a darabára. Néha ki lehet fogni akciókat amikor kedvező áron juthatunk hozzá, de még így sem az olcsó kategóriába esik.