Kerti növények

Facélia (Phacelia), mézontófű

A mézontófű virága vonzza a pillangókat és a méheket.

Mézonófű, facélia jellemzői

A mézontófű (Phacelia) vagy más elnevezéssel facélia  Észak-Amerikában honos. Nálunk két egynyári faja közismert, mindkettő táplálékot nyújt a méheknek.

Harangvirág-levelű mézontófű

A harangvirág-levelű mézontófű (Phacelia campanularia) csak 20-25 cm magasra nő. Szív alakú, matt-zöld, bolyhos leveleinek fűrészes szélét gyakran piros bevonat díszíti. Ez a faj júliustól szeptemberig hozza élénkkék, harangszerű, halvány sziromból és öt lepellevélből álló virágait. A portok feltűnően nagy és fehér. Több fajtája kapható: a ‘Bienenglück’, a ‘Blue Bells’ és a ‘Blaues Wunder’: mindegyiknek feltűnő, fénylő, enciánkék virága van.

Varádicslevelű mézontófű

A varádicslevelű mézontófű (Phacelia tanacetifolia) 60-90 cm magasra nő és nagy, halványzöld, erősen szárnyalt, bolyhos leveleket hoz. Halvány kékeslila virágai júniustól augusztusig nyílnak és szétágazó, végüknél jellegzetesen összetekeredő virágfüzéreket alkotnak. A virágok szintén harang alakúak, de a virágzat hegyesnek és kecsesnek hat a virágokból messzire kinyúló porzószálak miatt. Ezt a fajt gyakran használják zöldtrágyázáshoz. A növények hamar beborítják a talajt, és sűrű gyökérzetükkel lazítják és egészségessé teszik.

Facélia
Facélia virág

Mézontófű gondozása

A mézontófű egyszerűen gondozható egynyári növény. Virágzási időszaka júniustól szeptemberig tart. Kedvelik a pillangók és a méhek. Csak akkor fejlődik dús virágzata, ha sok napfényt kap. Humuszos, akár száraz talaj is megfelelő számára. Ez az igénytelen növény minden kerti talajban tenyészik, amelyben nincs pangó víz.

Kora tavasz – bedolgozás

Dolgozzuk a talajba az elfagyott növényeket, amelyeket télre zöldtrágyának és téli védelemnek hagytunk az ágyásban. A nagyobb növényrészeket előbb aprítsuk fel kapával.

Késő tavasz – vetés

Mindkét fajtát áprilistól júniusig vessük szórva, közvetlenül az ágyásba. A magokat takarjuk be egy kevés földdel. Alaposan nyomkodjuk le, majd öntözzük meg. Több menetben vessük el a magokat, mert így hosszabb lesz a virágzási időszak.

Ősz – zöldtrágya vetése

Augusztusban vessük el szórva a varádicslevelű mézontófüvet zöldtrágyának. Ezek a növények már nem hoznak virágot, de téli védelmet nyújtanak az ágyásnak.

Elősegítjük a gyümölcsfák beporzását, ha mézontófüvet ültetünk a közelükbe.

Facélia virág
Facélia virág

Facélia ültetése, vetése

Az igénytelen mézontófű feltöretlen, száraz talajban is tenyészik. Zöldtrágyázáshoz vessük új ágyásba a varádicslevelű mézontófüvet. Javítja a talajt, és előkészíti az igényesebb növényeknek. A lejtőket mindkét faja megvédi a talajeróziótól, és a talajt is javítja. Az ágyás és a szalagágyás kiváló helyet biztosít a növénynek. Magas fajtáját egyenként vagy csoportokba ültessük. A harangvirág-levelű mézontófű akkor a legmutatósabb, ha szőnyegszerűen szétterül vagy az ágyás elülső részét szegélyezi.

Ültetés lépései

1. Vetési időszak: áprilistól – júniusig. Ásóvillával alaposan lazítsuk fel az ágyást, és távolítsuk el az évelő gyomnövények gyökereit.

2. Gereblyézzük simára. Szedjük ki belőle a nagyobb köveket, és a gereblye fogával aprítsuk fel a nagyobb földrögöket.

3. Szórva vessük el az ágyásba a magokat. Az alacsony fajtákat egymástól 15 cm-es távolságra lévő sorokba is vethetjük.

4. Gyengéden gereblyézzük a földbe a magokat, és a gereblye fokával jól nyomkodjuk le őket. Óvatosan öntözzük meg.

5. A megfagyott növényeket télen hagyjuk az ágyásban. Javítják a talajt, és téli védelmet biztosítanak neki.

Kéthetente vessük újra a mézontófű-magot, lehetőség szerint mindkét fajt. így hosszabb lesz a virágzási időszak.

Kártevők és betegségek

A facélia ellenálló a betegségekkel és a kártevőkkel szemben, néha azonban megtámadják a levéltetvek. A káros rovarok elsősorban a fiatal növényi részeket szívogatják, így a növény elsatnyul. Védekező intézkedésekre általában nincs szükség.