Krizantém (Chrysanthemum)

Az egyszerűen gondozható krizantém az első fagyig nyíló hálás őszi virág.

Krizantém fajták jellemzői

A krizantém (Chrysanthemum) a legősibb dísznövények közé tartozik: Kínában már kétezer évvel ezelőtt tenyésztették. A VIII. században került át Japánba, és ezer évvel később Európába. Ma több mint 5000 fajtája van, ezek egy része nem téltűrő, ezért üvegházban termesztik vágott virágnak. Virága egyszerű, félig telt vagy telt, és a kéken kívül minden színben nyílik. Kerti termesztésre elsősorban az alábbi három csoport ajánlott:

Kertikrizatém-hibridek

A kertikrizantém-hibridek (Dendranthema grandiflorum x vagy Chrysanthemum indicum x) alkotják a legnagyobb csoportot, amelyhez téltűrő ágyási és fagyérzékeny cserepes fajták tartoznak. 40-100 cm magasra nőnek, legtöbbjük félig telt vagy telt. A tiszta fajtaválaszték ismert fajtája az ‘Altgold’ (bronzsárga, félig telt virágai augusztustól szeptemberig nyílnak, m: 50 cm), a ‘White Bouquet’ (fehér, pomponszerűen telt virágai szeptembertől októberig nyílnak, m: 50 cm) és a ‘Rotfuchs’ (vörösesbarna, félig telt virágai októbertől novemberig nyílnak, m: 70 cm).

Kertimargitvirág-hibridek

A hosszú szárú, téltűrő kertimargitvirág-hibridek (Dendranthema koreanum x) egyszerű vagy félig telt virágai gazdagon nyílnak. Az utóbbi években telt fajtái is megjelentek. Ismert fajtái a ‘Tellbacher Wein’ (piros, egyszerű virágai szeptembertől októberig nyílnak, m: 60 cm), a ‘Citrus’ (sárga, félig telt virágai augusztustól szeptemberig nyílnak, m: 80 cm) és az ‘Edelweig’ (fehér, félig telt virágai szeptembertől októberig nyílnak, m: 70 cm).

Télimargitvirág-hibridek

A télimargitvirág-hibridek (Dendranthema rubellum) 60-80 cm magasra nőnek, bokros növekedésűek, gazdagon nyílók és téltűrők. Virágaik általában augusztustól szeptemberig nyílnak. Ismert fajta a ‘Clara Curtis’ (rózsaszín, egyszerű virágok, m: 60 cm), a ‘Duchess of Edinburgh’ (borvörös, félig telt virágok, m: 60 cm) és a ‘Paul Boissier’ (rézbarna, félig telt virágok, m: 70 cm).

Krizantém gondozása

A krizantém egyszerűen gondozható évelő növény. Virágai vágott virágnak is alkalmasak, amelyek augusztustól novemberig nyílnak. Napos, védett helyet igényel. Árnyékban vékony hajtásokat hoz. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajban neveljük. A kötött talajba dolgozzunk szerves anyagokat, vagy alakítsunk ki bakhátat.

Tavasz – ültetés és szaporítás

Megfelelő ültetési időszak. A meggyökeresedett évelőt oszthatjuk vagy szaporíthatjuk dugványról. Vágjunk le a tövéről 10 cm hosszú hajtásokat, és dugjuk őket nyirkos homokba vagy perlitbe.

Tavasszal metsszük vissza kétharmadára vagy háromnegyedére, hogy bokros növekedésű legyen.

Nyár – gondozás

Kétszer adjunk a növénynek összetett műtrágyát. Ha száraz a föld, alaposan öntözzük meg. Ne öntözzük túl, mert a levelek elsárgulnak és elhalnak. A vízhiánytól elfásodik a szár, és a levelek alulról felfelé lehullanak.

Késő ősz – védelem

Az elhervadt virágokat kézzel törjük le, és takarjuk a töveket szalmával, náddal vagy fenyő-gallyakkal.

Krizantém ültetése

A krizantémot lehetőleg csoportokban ültessük. Az évelőágyásban kiválóan illik más őszi virágokhoz és fűfélékhez. A fal előtti rész megfelelően védett hely a virágnak. Örökzöld vagy szép őszi lombszínű cserjék előtt különösen szépen mutat.

Ültetés lépései

Ültetési időszak: tavasz.

1. Néhány héttel előbb készítsük elő az ágyást. Távolítsuk el belőle a gyomnövényeket és a köveket.

2. Alaposan lazítsuk fel a talajt. Dolgozzunk bele komposztot és összetett mű-trágyát. Ha a talaj száraz, öntözzük meg.

3. Ássunk ültetőgödröket, egymástól 40-50 cm-es távolságban. A növényt úgy tegyük a gödörbe, hogy felső széle talajszintben legyen.

4. Nyomkodjuk le a földet a gyökerek körül. Alaposan öntözzük meg. Takarjuk a növényt, például felaprított levelekkel.

Krizantém szaporítása házilag

Két-három évente, tavasszal, amikor a hajtások elérték a 10 cm-es magasságot, osszuk az évelőt, hogy gazdagon virágozzon. Ássuk ki a növényt, és a külső részétől kezdve vágjunk le róla késsel néhány darabot. Az öreg, elfásodott közepét dobjuk el. A széléről levágott részeket hamar ültessük el újra.

Kártevők és betegségek

Tripszek támadhatják meg. A leveleken ezüst pöttyök jelennek meg, a virágok elszíneződnek, elsatnyulnak. Megelőzésképpen tartsuk nyirkosan és takarjuk a talajt. A növény fertőzött részeit azonnal semmisítsük meg. Szükség esetén permetezzük pirethrum alapú szerrel.