Zöld dísznövények

Tarkalevelű borostyán (Hedera canariensis ‘Gloire de Marengo’)

Tarkalevelű borostyán jellemzői

E gyorsan növő borostyán levelei elérhetik a 20 cm-es átmérőt is. A virágláda a gyökér növekedésének korlátot szab, ilyen esetben csökken a növény és a levelek mérete. Erkélyen vagy teraszon nevelhetjük kúszónövényként vagy talajtakaró növényként. A fényes, zöld leveleken krémszínű és ezüstszürke foltok alakulnak ki. E mintázat csak élénk fény mellett rögződik meg.

Gondozása

A növény elviseli az alacsony hőmérsékletet, sőt a fagyot is, ha a talaját víztelenítjük. Télen világos, hűvös helyen teleltessük. Nyáron a napos helyet is jól tűri, közvetlenül a napon is tarthatjuk.

Nyáron rendszeres öntözéssel tartsuk a virágföldet nyirkosan, télen keveset öntözzük. Erkélyen nevelve a Hedera canariensis nem igényli a páratartalom növelését.

Háromhetente egyszer műtrágyázzuk meg a Kanári-borostyánt fél erősségű táppal.

Tavasszal ültessük át tőzeg- vagy földalapú ültetőközegbe. Földet használjunk, ha szeretnénk, hogy stabilan álljon. Tavasszal metszük vissza a fagytól károsodott vagy túl nagy hajtásokat a fő szártól 7 cm hosszúságúra.

Kártevők és betegségek

A nagy melegben a friss hajtásokat könnyebben megtámadják a levéltetvek. Ne tápláljuk túl a növényt. A takácsatkák a lakásban okozhat gondot. A levelek fonákját permetezzük le, így távol tarthatjuk az élősködőt.