Kerti növények

Páfrányfenyő (Ginkgo biloba)

Páfrányfenyő jellemzői

A páfrányfenyő magassága elérheti a 20-35 m-t is, szélessége pedig a 10-15m-t. A páfrányfenyő nagyon hosszú életű lombhullató fa, koronája fiatalkorban szimmetrikus, később szétterülő. Könnyű beazonosítani egyedi, két karéjú, legyező formájú, zöld leveleiről. Minden páfrányfenyő szép, élénk sárga őszi színeződésű, fajtától függetlenül. Kérge szürke, hámló, termése sárga, kajszibarackhoz hasonló, mindegyikben egy mag csücsül.

A páfrányfenyő bármely jó vízelvezetésű talajban megél – a meszestől a savanyú vályogig -, a teljes napsütést kedveli. Tökéletes díszfa bármely kertbe, a városi szennyezett levegőt is elviseli.

Ez az ősi faj hosszú ideig elterjedt volt a földön, fosszíliáit már a jurakori leletekben is megtalálták 201-174 millió évvel ezelőttről.

páfrányfenyő 'Princeton Sentry'
páfrányfenyő – ‘Princeton Sentry’ fajta

Páfrányfenyő gondozása

A páfrányfenyőt különböző méretben árusítják, akár félig kifejlett faként is, földlabdában vagy konténerben. Bár eleinte lassan növekszik – ültetés után általában két vagy három évet kell várni, mire beindul -, de ha egyszer megeredt, gyorsan nő.

Napos helyre ültessük. Télen elviseli a -15°C fokot is.

A páfrányfenyő kétlaki, és amíg el nem kezd teremni, lehetetlen megállapítani, hogy milyen ivarú. Ha lehetséges, klónozott hímivarú fát vegyünk, mivel a nőivarú fák termései vajsavat (butánsav) tartalmaznak, amely a megavasodott vajban és sajtban is megtalálható. Az érett, sárga termés húsa kutyaürülék-szagú, amit bizonyára nem szeretnénk érezni az őszi kertünkben.

Ismertebb fajták

‘Autumn Gold’ (hímivarú): terebélyes, arányos koronájának sok helyre van szüksége.

‘Blagon’ (vagy ‘Fastigiata Blagon’; nem termő):akár 20 m-re is megnövő, oszlopos fa, felfelé törő vázágazattal, és többszörös, finom oldalelágazásokkal.

‘Princeton Sentry’ (hímivarú): gyorsan növő, oszlopos fajta.