Pompás titónia (Tithonia rotundifolia), tűzvirág

pompás titónia, tűzvirág

A pompás titónia (tűzvirág) fáradhatatlanul virágzik virágzik az első fagyig, és nagyon szép vágott virág.

Pompás titónia jellemzői

A Mexikóból származó pompás titónia (Tithonia rotundifolia) – vagy más néven tűzvirág – érdekes, melegigényes, és nálunk még elég ritkán nevelt nyári virág. Onnan kapta a nevét, hogy napfényben virágzik a legszebben. A növény nagyon feltűnő jelenség, bokrosan nő, magassága fajtától függően eléri a 0,8-1,7 métert.

Nagy, érdes, szív alakú levelei háromszorosan karéjosak. A hosszú, megvastagodott szárakon ülő, sárga közepű fészkes virágok színe a narancssárgától a narancs-pirosig terjed. A növény telepítése márciusban és áprilisban kezdődik, amikor a lakásban elvetjük a magokat. Az előnevelt palántákat csak május végén ültessük ki az ágyásba. Napos helyen, jó földben őszig virágoznak.

Két fajta kapható: a narancsszínű virágokat bontó, 0,8-1,2 m magas ‘Goldfinger’ és a ragyogó narancs-piros virágú,1,5-1,7 m magas ‘Fackel’.

Pompás titónia (Tithonia rotundifolia)
Pompás titónia (Tithonia rotundifolia)

Gondozása

A pompás titónia (tűzvirág) egynyári növény. Virágai augusztustól októberig virágoznak, vágott virágnak is alkalmas. Kártevő rovarokkal szemben ellenálló. Napfényt kedvelő növény. Napon fejlődik a legszebben, ilyen helyen még ősszel is virágzik. Tápanyagban gazdag talajt igényel, amely mély és közép-kötött. Dolgozzunk a talajba komposztot vagy ha van lehetőségünk rá, akkor érett istálótrágyát.

Tavasz – vetés és ültetés

Márciusban, áprilisban vessük el ládákba a lakásban, és 18°C-on neveljük. A magoncokat tűzdeljük cserepekbe, a fiatal növényeket május közepétől eddzük. Az előnevelt vagy vásárolt növényeket május végétől ültessük a kertbe.

Nyár – gondozás

Száraz időben rendszeresen öntözzük. Háromhetenként trágyázzuk Az elvirágzott részeket vágjuk le, hogy serkentsük az új bimbók képződését.

Ősz – eltakarítás

Az első kemény fagy előtt vágjuk le a megmaradt virágokat és tegyük őket vázába. Az elfagyott növényeket húzzuk ki és adjuk a komposzthoz, amennyiben sem betegség, sem kártevők nem támadták meg őket.

TIPP: rendszeresen vágjuk le az elhervadt virágokat, hogy újabb bimbók képződjenek. Így a titónia a fagyokig virágzik.

Pompás titónia ültetése

A tűzvirág mérete és ragyogó színe miatt kitűnik a többi virág közül. Szolíterként a gyepen vagy a bejáratnál magára vonja a figyelmet. Virág- vagy szegélyágyban, magában vagy csoportosan középre ültetve meghatározó. Kissé visszafogottabb hatású, ha a háttérbe ültetjük. Így természetes hatású növények közé is jól illik. Nagy dézsában nevelhetjük napos erkélyen vagy teraszon is. Ne felejtsük el rendszeresen öntözni és trágyázni!

Ültetés lépései

1. Vetés: március, április. Töltsük meg a szaporító ládát nyirkos vetőfölddel, amelyet deszkával lesimítunk.

2. Vessük el a magokat ritkán  és egyenletesen; ne álljanak össze csomókba. Óvatosan nyomkodjuk le őket.

3. Vékonyan fedjük be a magoncokat földdel. Óvatosan öntözzük meg, és neveljük őket 18 °C-os hőmérsékleten, világos ablakban.

4. Tűzdeljük ki a magoncokat cserepekbe amint legalább négy levelet hoznak. Továbbra is tartsuk világos ablakban.

5. Május közepétől eddzük a növényeket. Május végén 40-50 cm-es tőtávolsággal ültessük ki őket a kertbe. Száraz időben öntözzünk.

Kártevők és betegségek

Ritkán támadják meg kártevők. Alkalmanként levéltetvek lephetik el, és elsősorban a növény fiatal részeinek nedvét szívogatják. A kártevőket vízsugárral mossuk le, vagy komolyabb fertőzésnél permetezzük a növényt kenőszappan-spiritusz oldattal.