Kerti növények

Dísztök fajták bemutatása

A dísztök keverékként a legkülönbözőbb színekben és formákban kapható.

Dísztök jellemzői

A dísztök a trópusokról származik, de ha elég meleg van, és elegendő nyirkosságot kap, nálunk is gyorsan növekszik. Hajtásai akár 3 m magasra is felkapaszkodnak, vagy akár 10 m hosszan is kúsznak a talajon.

Az egynyári dísztök (Cucurbita pepo) Közép-Amerikából származik. Sötétzöld, szív alakban karéjos levelei nagyon sűrűn nőnek. Sárga vagy fehér virágai júliustól októberig nyílnak. Belőlük fejlődnek ki a lapos és kerek, gömbölyű, ovális és buzogány vagy palack alakú fehér, sárga, narancssárga, piros és zöld termések, amelyek egy-, két- vagy többszínűek is lehetnek. A termés kemény héjú és élvezhetetlen, de tartós, ezért tálak és kosarak kedvelt díszítőeleme.

Sok fajtakeverék kapható: a ‘kleinfrüchtige formelmischung’ apró, egy-, két- vagy háromszínű különböző alakú terméseket hoz, a ‘großfrüchtige mischung’ buzogány és palack alakú sárga és zöld vagy többszínű termést hoz. A ‘Warzen’ apró, szemölcsös termést hoz különböző színekben.

A ‘Bischofsmützen’ termése úgy néz ki, mintha két eltérő nagyságú piros és fehér vagy zöld és fehér félgömbből lenne összerakva. A ‘Kronen-Mischung’ lapos, kerek, narancssárga, zöld vagy fehér termést hoz, amelyen fogazott kinövések vannak. A ‘Mandarin’ apró, narancssárga lapos és kerek, mély barázdákkal díszített termést hoz.

A lopótök (Lagenaria siceraria) – melyről korábbi cikkünkben írunk – a trópusi Afrikából származik és nemcsak dísznek, hanem fogyasztásra is alkalmas. A növényeket napos helyre egyméteres távolságra ültessük, és tegyünk melléjük támasztékot. Egyébként ugyanúgy termesztjük, mint közép-amerikai rokonát. Ehető termésének színe a fehértől a halványzöldig változik és palackhoz hasonló alakú, ezért palackot, vázát és tálat is készíthetünk belőle.

Dísztök gondozása

A dísztök egynyári kúszónövény. Virágzási időszaka júliustól októberig tart. Termése tetszetős. Akkor tenyészik a legjobban, ha megfelelően nedves, meleg helyen sok fényt napfény éri. Tápanyagban nagyon gazdag humuszos talajt igényel. Gazdagítsuk komposzttal.

Tavasz – vetés és ültetés

Április közepétől a lakásban neveljük elő. A 8 cm átmérőjű, nyirkos vetőfölddel megtöltött cserépbe egy magot ültessünk. Csírázásig neveljük 18 °C-os világos helyen, utána tegyük hűvösebb,14 °C-os, világos
helyre.

A palántákat május elejétől fokozatosan eddzük, fagyosszentek után ültessük ki őket (távolság 50 cm). Direkt vetsét májustól végezzünk, jó kerti földbe. Egymástól 50 cm-es távolságra ültessünk el két-két magszemet, később az erősebb magoncokat hagyjuk meg.

Nyár – öntözés

Szárazság esetén bőségesen öntözzük.

Ősz – szedés

szedjük le a termést, amint megérett.

Kártevők és betegségek

A peronoszpóra olyan gombabetegség, amelynek során a levél színén először sárga, négyszögletes, a levélerek által határolt foltok keletkeznek, amelyek később világosbarnává válnak. Ügyeljünk rá, hogy a levelek ne legyenek vizesek. Fertőzés esetén azonnal permetezzünk gombaölő szerrel.