Kerti növények

Rákollóvirág (Heliconia) tartása, gondozása

A rákollóvirág a banánfélék családjába tartozik. Ezt a rokonságot elsősorban hosszúra nyúlt leveli bizonyítják. Nevelése a lakásban nehéz, különösen télen.

A rákollóvirág jellemzői

A rákollóvirág (Heliconia) Közép- és Dél-Amerika párás, trópusi erdeiből származik. Európában már több mint 200 éve ismert. Nálunk a virágüzletekben ritka vendék, de ha mégis előfordul, általában színpompás virágot hozó banánnak vélik. Ez nem is olyan nagy tévedés, hiszen mindkét növény a banánfélék családjába tartozik. A rákollóvirág inkább vágott virágként mint cserepes növényként terjedt el.

Növénycsoportok ideális növénye

A növény számára kétségkívül a meleg télikert vagy a virágablak a legmegfelelőbb élőhely. A lakásban, az ablakban elhelyezett nagyobb virágtartóban érzi magát a legjobban. A tartót helyezzük a fűtőtest fölé vagy szereljük fel fűtőszállal. Az egymás mellé beültetett növények olyan mikroklímát alakítanak ki, amely minden növény számára kedvező.

Levelek

A rákollóvirág hosszú szárán erős, bőrszerű levelek ülnek. Ezek hasonlítanak a banánlevélre, de annál keskenyebbek. A virágok megnyúlt virágszáron helyezkednek el, kecses, színpompás brakteákban. A brakteák olyan fel- vagy murvalevelek, amelyek hónaljából virágom fejlődnek. Ilyen a mikulásvirág vörös levélcsillaga is. Ezeknél a növényeknél a jelentéktelen virágok helyett a murvalevelek vették át a rovarcsalogató szerepet.

Fényigényes

A rákollóvirág világos helyet igényel, különösen a bimbóképződés és a virágzás időszakában. Csak a fiatal növényeket tegyük félárnyékba. A földet illetően a növénynek nincsenek különösebb igényei.

A meleg talajt kedveli

A rákollóvirág tartása során a legnagyobb nehézséget a 20 °C-os talajhőmérséklet biztosítása jelenti. Megoldást kínálhat a virágtartóba rejtett fűtőszál. További lehetőségként a növényt közvetlenül a fűtőtest fölé is helyezhetjük. Ne tegyük azonban hideg márványlapra vagy kőpárkányra.

Heliconia rostrata

A rákollóvirág gondozása

A papagájbanán (Heliconia psittacorum) 50-100 cm hosszú nyélen ülő levelei kb. 10 cm szélesek, hosszúságuk elérheti az 50 cm-t is. Egyes fajok akár több méter magasra is megnőhetnek. Az üzletekben tartott rákollóvirág általában 75 cm magas.

Virágzás

A virágok viszonylag kicsik, henger alakúak és narancssárgák. A virágok csúcsa rendszerint fekete. Illatuk nincs.

Fény és hőmérséklet

Az idősebb növényeknek a lehető legvilágosabb helyet válasszuk a lakásban, de védjük a közvetlen naptól. Ezzel szemben a fiatalabb növényeket először félárnyékos helyre tegyük.

A rákollóvirág nagyon meleg környezetet igényel: az ideális hőmérséklet kb. 25-30 °C, de semmi esetre ne süllyedjen 20 °C alá.

Öntözés

A növekedési időszakban a növény rengeteg vizet párologtat, ezért sok vízre van szüksége. Télen elegendő a heti kétszeri, háromszori öntözés is. Tavasszal és nyáron kéthetente adjunk tápoldatot az öntözővízhez. Egész évben permetezzük leveleit.

Föld

Legjobban a télikertben vagy fűtött virágágyban fejlődik. A dézsában nevelt növényt kétévente ültessük át virágföld és tőzegkorpa keverékébe. A megfelelő vízáteresztő réteg nagyon fontos.

Környezet

A rákollóvirág számára a meleg télikert biztosít ideális környezetet. Különösen jól fejlődik hasonló igényű növényekkel csoportba ültetve.