Szobanövény

Mikulásvirág (euphorbia pulcherrima) gondozása, ápolása

A mikulásvirág igen kedvelt szobanövény, hiszen a zord téli hónapokban életet varázsol a lakásba. Élénkpiros fellevelei hónapokig mutatósak maradnak.

Mikulásvirág  jellemzői

Család: Euphorbiaceae (kutyatejfélék)

Származási hely: Mexikó.

Advent és karácsony idején a mikulásvirág a legkedveltebb cserepes dísznövény. Elsötétítéssel végzett rövidnappalos kezelés segítségével azonban bármely más időszakra, például pünkösdre is előállíthatók virágzó egyedek. Ettől függetlenül azonban a mikulásvirág továbbra is a karácsonyi időszak karakteres növénye maradt.

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) hazájában jobbára örökzöld, felálló termetű, erősen elágazó szárú, 3-4 m magasra megnövő cserje. A termesztőüzemekben növekedésgátló szer alkalmazásával nevelik a növényt, a cserépben árusított egyedek csupán 25-60 cm magasak. Egy-, két- vagy háromhajtású növények kaphatók.

A virágzati fellevelek többnyire vörösek, de rózsaszínűek, krémfehérek vagy fehérek is lehetnek, sót újabban olyan fajták is kaphatók, amelyek fellevelén két szín kombinálódik. A jó fajták virágzatai optimális körülmények között 3-4 hónapig díszítenek.

Még mindig a sötétpiros fellevelű a leggyakoribb és a legkedveltebb, de fehér és rózsaszínű változat is nagyon dekoratív.

Gondozás

A mikulásvirág világos, de nem napos és egyenletesen meleg, 18-20 °C körüli hőmérsékletű helyet kíván. Sötét környezetben a levelek hamarosan megsárgulnak. Nyáron védett helyen a szabadban is tartható.

Elvirágzás után legjobb, ha megválunk a növénytől, mert a következő évben többnyire nem sikerül virágoztatni. Ha mégis megpróbálkozunk ezzel, úgy virágzás után mérsékelten meleg helyen (15-16 °C-on) május—júniusig biztosítsunk számára nyugalmi időszakot, miközben tartsuk csaknem szárazon. Ezután emeljük ki a növényt a cserépből, vágjuk kissé vissza, a régi föld egy részét távolítsuk el, majd ültessük el B jelzésű (semleges kémhatású virágföld) virágföldbe. A hajtásfejlődés megindítása érdekében vigyük meleg, világos szobába, ahol 18-20 °C hőmérsékleten újra megkezdjük a rendszeres öntözést.

A begyökeresedés után októberig kéthetenként tápoldatozzuk. Nyáron védett környezetben a szabadban is tarthatjuk. Megfelelő gondozással ismét tekintélyes megjelenésű növénnyé nevelhetjük. Mikor a fellevelek fejlődése megkezdődik, körülbelül november vége felé, a hőmérséklet éjszaka 18 °C, nappal pdig 20 °C legyen. A tapasztalatok sze-rint a fellevelek halványabbak lesznek, ha a hőmérséklet 20 °C-nál magasabb.

Speciális tudnivalók

A mikulásvirág úgynevezett rövidnappalos növény, ami azzal jár, hogy színes fellevelei télen csak akkor fejlődnek ki, ha ősszel két hónapon át naponta legfeljebb 12 órás nappali fényt kap. Legjobb, ha ebben az időszakban mindennap 14 órára fényt át nem eresztő edénnyel vagy kartonnal leborítjuk a teljes sötétséget igénylő növényt. Már egy szobai vagy utcai lámpa felkapcsolása is megszakítja a virágképzési fázist!

A mikulásvirág piros fellevelei között megbúvó igazi virág kicsiny és viszonylag rövid életű.

Mikulásvirág szaporítása

Nyáron fejdugványokkal szaporítható, amelyek 20-22 °C léghőmérsékletű fűthető szaporítószekrényben, 22-24 °C talajhőmérsékleten jól gyökereznek. A nyálkás tejnedv kifolyását úgy állíthatjuk el, hogy a dugványok vágási felületét langyos vízbe mártjuk vagy faszénporba nyomjuk.

Kártevők és betegségek

Életműködési zavarok: túl száraz levegőn takácsatkák és különféle pajzstetvek károsíthatják. Ha túl nedvesen és hűvös helyen tartjuk, szürkepenész és gyökérrothadás léphet fel. A túl alacsony hőmérséklet vagy a sötét hely, de a földlabda kiszáradása vagy túlzott nedvessége egyaránt levélhullást idézhet elő.