A mikulásvirág (euphorbia pulcherrima) gondozása, ápolása

A mikulásvirág igen kedvelt szobanövény, hiszen a zord téli hónapokban életet varázsol a lakásba. Élénkpiros fellevelei hónapokig mutatósak maradnak.

A mikulásvirág  jellemzői

Az adventi és karácsonyi időszak legkedveltebb szobanövénye alighanem a mikulásvirág (euphorbia pulcherrima) . A növény hazája Mexikó, ahol néhány méter magasra is megnő. A nemesített fajtákat növekedésgátló szerekkel kezelik, ezért lényegesen alacsonyabbak.

A mikulásvirág fő vonzereje nem a szinte észrevehetetlen, csöpp kis sárga virág, hanem lángvörös (néha vajszínű) fellevele. A megfelelő körülmények között nevelt példányok fellevele optimális esetben 3-4 hónapig is mutatós marad.

Az elmúlt évtizedekben keresztezéssel őszibarack és lazacszínű fellevelű növényeket is sikerült nemesíteni.

Egyetlen szezonra is

A mikulásvirágtól sokan megválnak, miután elvirágzott, mivel nem valószínű, hogy a következő évben is ugyanolyan szép lesz. Aki mégis szeretné megtartani a növényt, az vágja vissza 15 centiméteresre.

A nyugalmi időszakban (május-június) 15-16 °C-os hőmérsékleten kell tartanunk. Ilyenkor földje legyen szinte teljesen száraz. Tavasz végén rázzuk le róla a régi földet, és ültessük át tőzeges virágföldbe. Tegyük 18-20 °C-os helyre, hogy kihajtson, bőségesen öntözzük, és óvatosan trágyázhatjuk is. Néha kétszer is virágzik.

A mikulásvirág a kutyatejfélék családjába tartozik. Tejszerű nedve allergiás tüneteket okozhat, ezért a dugványokat óvatosan vágjuk le.

Még mindig a sötétpiros fellevelű a leggyakoribb és a legkedveltebb, de fehér és rózsaszínű változat is nagyon dekoratív.

Igényei és gondozása

A növény valódi virága sárga színű, jelentételen. A virágzat szinte észrevétlenül bújik meg a piros vagy vajszínű fellevelek között. Illata nincs

A mikulásvirágnak világos helyre van szüksége, de közvetlen napsütés ne érje. Az átlagos szobahőmérsékletet is tűri, de 15-18 °C-on jobban fejlődik.

Öntözése és tápanyag igénye

A növekedési időszakban bőségesen öntözzük, és néha permetezzük állott vízzel. Ha meleg helyiségben tartjuk, akkor inkább hetente egyszer öntözzük bőségesen, mint többször kevés vízzel.

Várjuk meg, amíg a növény földje viszonylag kiszikkad, mielőtt megint öntöznénk. Trágyáznunk nem kell.

A mikulásvirág a tőzeggel kevert virágföldet kedveli. Ha nem csupán egy idényre szántuk, három évente ültessük át.

Ha a növényt hosszabb ideig szeretnénk tartani, virágzás után vágjuk vissza a felleveleket.

A mikulásvirág piros fellevelei között megbúvó igazi virág kicsiny és viszonylag rövid életű.

A mikulásvirág szaporítása

Tavasszal az átteleltetett anyanövény erőteljes visszavágása után megjelenő friss hajtásokból vágjunk dugványt. Amíg a vágott felület “vérzése” meg nem áll, a dugványokat mártsuk forró vízbe, mert a növény tejszerű nedve mérgező.

A dugványokat ezután ültessük kis cserepekbe, kavics és tőzeg keverékébe. Meleg (lehetőleg alulról melegített) helyre tegyük, borítsuk le üveggel vagy szellőzőnyílásokkal ellátott fóliával, és a földet tartsuk nedvesen.

Ha a növekedés megindul, a növényeket tegyük át árnyékos helyre, majd egy hónap múlva valamennyit ültessük át nagyobb cserépbe, dús földkeverékbe, például finom kavics, tőzeg és virágföld egyenlő arányú keverékébe. Ha azt szeretnénk, hogy a növény bokros növekedésű legyen, csípjük le a hajtásvégeket.

Hogyan virágoztathatjuk a mikulásvirágot?

A mikulásvirág úgynevezett rövidnappalos növény. Csak akkor hoz újra virágot és felleveleket, ha napi 12 óránál kevesebb ideig éri fény.

Az ennél több, illetve a mesterséges fénytől sötét műanyag fóliával védhetjük.

Novembertől az éjszakai hőmérséklet 18 °C, a nappali 20 °C körül legyen.

Kártevők és betegségek

Ha a mikulásvirágot csupán egy szezonos át tartjuk, nemigen támadja meg betegség vagy kártevő

A levélfodrosodást vírus okozza. A levelek elferdülnek, foltosodnak, a szár meggörbül, a fellevelek fodrosodnak. A beteg növényt nem lehet megmenteni.

A gyapjas pajzstetvek a levelek fonákján jelenhetnek meg. A kártevőket alkoholba mártott vattacsomóval távolíthatjuk el.