Kerti növények

Rézvirág (Zinnia elegans) gondozása, ültetése és szaporítása

A gyönyörű színekben pompázó rézvirág vagy más néven legényvirág hálás nyári növény. Vágott virágként is sokáig szép. Mindig kinyílott állapotban szedjük le, mert a bimbók nem nyílnak ki a vízben.

A rézvirág, legényvirág bemutatása

Kertünk szinte már elképzelhetetlen a sok-sok virágot hozó pompás rézvirág nélkül. Elsősorban meleg színekben pompázik, virága lehet sárga, aranysárga, narancssárga, tűzpiros és barnásvörös, de előfordul bordólilás, tiszta fehér, valamint zöldesfehér színben és a rózsaszín több árnyalatában is.

A virágok lehetnek szimplák vagy duplák. A zöld, kissé szőrös leveleket hosszúkásak vagy szív alakúak. A rézvirág kimondottan a napos helyet szereti, de félárnyékos helyen is szépen fejlődik, ha naponta néhány órán keresztül közvetlen napfény ért

A rézvirág fajtái

A rézvirág (Zinnia elegans) hazája Mexikó. Az európai kertekben csak a XIX. század első felében jelent meg ez a nyári virág. Az Amerikában ismert 17 faj közül nálunk csak négy található meg. Ezen négy fajon belül azonban annyira nagy a fajtaválaszték, hogy nehéz kiválasztani a növények közül a megfelelőt.

A legnagyobb és legkedveltebb faj a pompás rézvirág. Az egyik legszebb fajta a ‘State Fair’, amely 10-12 cm-es virágokat hoz, és a 70-80 cm-es magasságot is elérheti. Az alacsony növésűek között találhatjuk meg a ‘Thumpbelina’ és a ‘Peter Pan’ fajtákat.

A rézvirág szára nagyon merev, az egyetlen érzékeny pont a virágok alatti rész, ahol a szár megnyúlik és üreges. Emiatt a virágok könnyen letörnek, tehát vigyázzunk, ha szállítjuk.

Érzékeny a hidegre

A rézvirág érzékenyen reagál a hidegre.

A lakásban nevelt fiatal növényeket tehát csak akkor szabad kiültetni a szabadba, ha az éjszakai fagyok már elmúltak. A növénynek már enyhébb fagyok esetén is elpusztulnak. A rézvirág egyébként könnyen gondozható.

Szépen mutat a vázában

A vázába tett rézvirág sokáig szép marad. Egymagában, de más tarka nyári virágok társaságában is dekoratív. A bimbós virágokat ne tegyük vázába, mert nem nyílnak ki. A virágokat langyos vízzel töltött, öblös vázába helyezzük el, és a vizet minden nap cseréljük ki.

A lakásban és a szabadban egyaránt jól érzi magát

A rézvirág a kert napos részén nagyon szépen fejlődik. Az alacsonyabb fajokkal beültethetjük az erkélyládákat, de cserépbe ültetve az ablakpárkányon is elhelyezhetjük őket. A dupla virágú fajták tápanyagban gazdag talajt igényelnek, mint szimpla virágú társaik.

A rézvirág igényei, gondozása

A pompás rézvirág 40-90 cm magasra nő meg, de léteznek alacsony növésű, kb. 20 cm-re növő fajták is, mint a ‘Thumpbelina’ és a ‘Peter Pan’ fajták.

Fény és hőmérséklet

Trópusi származásának köszönhetően a rézvirág nagyon sok meleget igényel, az esős időt viszont nem szereti. Ha cserepes növényként a lakásban tartjuk, óvjuk a tűző napfénytől.

Öntözés, tápanyag

A növény gyakori és bőséges öntözést igényel. Az öntözővízhez adjunk rendszeresen némi folyékony trágyát is.

Föld

A rézvirág mindenféle kerti talajban jól fejlődik, amely laza és tápanyagban gazdag, valamint a kalcium- és foszfortartalma egyensúlyban van. A rézvirágot nem kell átültetnünk. Az első őszi fagyok után húzzuk ki a növényt a földből, és használjuk komposztnak.

A rézvirág vetése, ültetése

A magokat kora tavasszal mini üvegházba vagy szaporítóládába vessük. Amikor megjelennek a magoncokon az első levelek, akár végleges helyükre, a virágágyásba is kiültethetjük őket. A növényeket május előtt semmiképpen ne ültessük ki.

A rézvirág jobban fejlődik, ha a házban neveljük, és csak júniusban ültetjük ki őket, mert a fiatal növények a kései fagyokra is nagyon érzékenyek.

Ha a magoncokat kiültetjük a virágágyásba, a növények ültetési távolságánál vegyük figyelembe a kifejlett növények méreteit: ez alacsony fajtáknál 25 cm, a magasabb növésű rézvirág esetén pedig 40-50 cm. Így a növényeknek lesz helyük, és szépen bokrosodnak.

Az egynyári rézvirág ősszel, az első fagyok után elpusztul. Ilyenkor szedjük ki a növényeket a földből, és használjuk őket komposztnak.