Érdekesség

Mérgező növények között élünk!

Számos olyan kerti és szobanövény vesz minket körül nap mint nap, amelyekről nem is gondolnánk, hogy komoly kellemetlenségeket, sőt akár tragédiát is okozhatnak. A következő összeállítással nem ijesztgetni szeretnénk, csupán csak óvatosságra inteni.

Veszélyes növények és virágok

Jó eséllyel mindannyiunk virágállványán vagy kertjében találhatók olyan növények, melyek teljesen ártalmatlannak tűnnek ugyan, ám a gyerekekre, háziállatokra, sőt ha nem vagyunk elég óvatosak, akár még ránk is veszélyesek lehetnek a bennük található méreganyagok miatt. Bár akadnak köztük olyanok, melyeket megérinteni sem tanácsos – ilyen például a csalán, a cserszömörce vagy a kaukázusi medvetalp -, a legtöbbjük akkor fejti ki káros hatását, ha valamilyen módon a szervezetbe kerül.

Kaukázusi medvetalp (Heracleum mantegazzianum)

Lássuk a leggyakoribb, veszélyforrást jelentő növényeket, melyekkel nap mint nap találkozhatunk!

Mérgező szobanövények

A leander kétségkívül mutatós, ám teljes egészében mérgező, bármely részének elfogyasztása minimum napokig tartó hányást és hasmenést, de súlyos esetben akár szívritmuszavart, szívbénulást és halált is okozhat. Önmagában attól, ha megérintjük, nem eshet bajunk, arra viszont már oda kell figyelni, hogy ezt követően kézmosás nélkül ne nyúljunk a szánkba vagy a szemünkbe.

Mikulásvirág

Népszerű szobanövények a mikulásvirág és a kroton, melyek tejnedveikkel mérgeznek.  Ez az anyag már a bőrrel érintkezve is irritációt okoz, ha viszont a szervezetbe jut, az hasmenést, ájulást és szívpanaszokat is eredményezhet. A fikusznak szintén a tejnedve mérgező: a vesét károsítja és fokozott vizelést okoz.

Kroton (Codiaeum variegatum)

A buzogányvirágot (diffenbachia) bénító nádként is szokták emlegetni, méghozzá azért, mert a leveiben található nedv a szájba kerülve előbb maró hatást fejt ki, majd megduzzasztja a nyálkahártyákat, nyelési- és légzésnehézségeket, legrosszabb esetben pedig fulladásos halált okoz.

A ciklámen az egyik leggyakoribb ajándékvirágunk, melynek azonban mind a gumója, mind pedig a virágai mérgezőek. Utóbbi a bélrendszerbe kerülve “csak” bélgyulladást, hasmenést és hányást okoz, viszont ha a gumóból fogyaszt valaki, az akár bénuláshoz is vezethet. Hasonlóképpen mérgez az amarillisz virága, illetve hagymája is.

Mérgező szobanövények hatóanyagai

  • Leander – oleandrin, neriin
  • Kroton – forbol-észterek (diterpén)
  • Buzogányvirág – toxalbumin, Ca-oxalát
  • Ciklámen – triterpenszaponinok (szaponin-glikozid)
  • Szobai fikusz – ficin (papainszerű proteináz)

Kerti növények

A hazai kertek gyakori lakója az aranyeső, ami teljes egészében mérgező. A szervezetbe jutva görcsöket, hasmenést és hányást vált ki, a mérgezett mindemellett fokozottan nyáladzik, szédül és égető fájdalmat érez a garatban. A mérgezés akár fulladáshoz is vezethet.

A kerti dísznövényként tartott kecskerágó termése súlyosan mérgező, keringési zavarokat, göcsöket vált ki, jelentősen károsítja a májat és a vesét.

A kedves és ártatlan küllemű gyöngyvirág is mérgező. Már az is súlyos hasmenést és hányást okoz, ha egészen kis mennyiségben kerül a bélrendszerbe, nagyobb mennyiség pedig szédülést, görcsöket, szívritmuszavart, sőt szívbénulást is kiválthat.

Szintén bájos kinézetű, ám annál veszélyesebb növény a hajnalka, melynek bármely része a gyomorba jutva hányást, viselkedészavarokat, szédülést és hallucinációkat okoz.

Hajnalka (Ipomoea)

A fehér és a lila akác szintén mérgező növények, melyeknek bizalomgerjesztő kinézetű, magos termése jelenthet leginkább veszélyt, ha a gyerekek gyanútlanul elfogyasztják. A mérgezés a legtöbb esetben szintén megúszható egy kiadós hasmenéssel, ám előfordulhat az is, hogy görcsök és bénulások lépnek fel.

A tiszafa édes magköpenyéből a madarak előszeretettel falatoznak, más élőlények számára viszont nem ajánlott a fogyasztása. A növény többi része pedig fokozottan veszélyes, ugyanis a mérgezés rendkívül gyorsan légzésbénulásos halálhoz vezet.

Elterjedt gyomnövény a fehér virágú bürök, melynek méreganyagát az ókorban kivégzésekhez is használták. A növényt kinézetre könnyű összetéveszteni a petrezselyemmel, a turbolyával vagy az ánizzsal. A mérgezés gyors lefolyású, gyomorpanaszokkal kezdődik, majd izomgyengeséggel, hallás- és látászavarokkal folytatódik, legvégül légzésbénulást és halált okoz.

Gyakori gyomnövények még a csattanó maszlag és a beléndek, melyeknek elfogyasztása – különös tekintettel a levélre, illetve a virágokra – erős kábultságot, hallucinációkat, viselkedési zavarokat vált ki, de a mérgezett akár kómába is eshet.

Mérgező kerti növények hatóanyagai

  • Tiszafa – taxin, taxakatin
  • Fehér akác – robin, phasin, akaciin
  • Lila akác – citizin, spartein, lupanin
  • Bolondító beléndek – hioszciamin, szkopolamin