Kerti növényekAktuális

Rózsanád (Canna indica)

A feltűnő virágú rózsanád (kánna) a kert ékessége.

Rózsanád jellemzői

A rózsanád gumós rizómáiból széles, fényes felületű, élénkzöld vagy bronzos árnyalatú levelek fejlődnek. Feltűnő sárga, narancssárga, piros, olykor kétszínű virágai júniustól októberig díszlenek. A fajtákat magasság szerint különböztetjük meg.

A rózsanád egyéb elnevezései: canna virág kerti kanna, canna, kannavirág, kána.

Kannavirág fajták

A törpe fajták, például a sárga, rózsaszín, lazacrózsaszín, skarlát- vagy kármin-vörös virágú ‘Seven Dwarfs’, a sárga virágú ‘Puck’, a rózsaszín virágú ‘Alberich’ mindössze 50-60 cm magasra nőnek. Az ugyancsak törpe ‘lucifer’ fajta piros virágszirmai sárga szegélyűek.

A középmagas fajták (80-120 cm) közé tartozik a rózsaszín virágú ‘Salmon Pink’, a narancsvörös virágú Goldrand’ és a gazdagon virágzó kárminpiros virágú ‘Brillant’. Feltűnő lombszínű fajta a ‘Wyoming’, amely narancssárga virágait élénk bronzszínű levelek között hozza, a sárga-zöld csíkos levelű ‘Goldader’ és a ‘Black Night’, amelynek kárminpiros virágszíne a sötét, vöröses árnyalatú levelek előtt különösen jól mutat.

Magas fajták (120-150 cm) a skarlátvörös virágú ‘Red King Humbert’, a sárga virágú ‘Yellow King Humbert’ és a sötétzöld lombú, hófehér virágú ‘Eureka’.

canna virág

Rózsanád ültetése

A kánna napos helyet kedveli és sokoldalúan használható. Lehet magas növésű ágyásnövény, egynyári ágyás fő növénye, de ültethetjük gyors növésű takarósövénynek, tavak vagy cserjesávok szélére és dézsába is. Mindenhova megtalálhatjuk az ideális fajtát, ha figyelembe vesszük a növekedési magasságot. A törpe fajták kiválóan alkalmasak a teraszon elhelyezett dézsák beültetésére. A lombozat már a virágzást megelőzően díszít.

Jellegzetes formája miatt egynyári virágágyásban bármilyen magasságú fajta jól érvényesül. Évelőágyásba leginkább a középmagas és magas fajták illenek, melyeket főként háttérnek vagy csoportokban telepíthetünk, de sorban, színes sávként is ültethetjük őket. Kerítés mellett a nagyméretű, feltűnő levelek és virágok távolról nézve is rendkívül jól mutatnak. A kánna tóparton különösen jól érzi magát. Ültessük dísztavak mellé.

Ültetés menete

1. A rizómákat március közepén vegyük elő. Töltsünk meg egy cserepet félig földdel, ültessük bele a rizómákat 10 cm mélyre és töltsünk rájuk földet.

2. Mihelyt megjelennek az első hajtások. tegyük a cserepeket világos helyre. Ettől kezdve rendszeresen és bőségesen öntözzük.

3. Április közepétől a melegebb napokon kitehetjük a növényeket a szabadba, hogy edződjenek, de éjszakára vigyük be őket a házba.

4. Május közepétől ültessük ki a kertbe, fellazított és komposzttal dúsított talajba, 10 cm mélyre. Öntözzük meg őket és kéthetente trágyázzuk.

5. Ősszel az elszáradt hajtásokat sokat 15 cm-rel a talaj felett vágjuk vissza, szedjük fel a rizómákat és száraz, sötét, hűvös helyen teleltessük át.

Tőosztáshoz tavasszal éles késsel vágjuk a rizomákat több darabra. Ügyeljünk, hogy minden részen 2-3 rügy maradjon.

kannavirág fajták

Rózsanád gondozása

A canna virág egyszerűen gondozható, júniustól októberig virágzó hagymás virág. A kánna a napos, védett helyet kedveli. Félárnyékban nem virágzik. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt igényel. Rendszeresen öntözzük és trágyázzuk a növényt.

Tavasz – ültetés

A korai virágzás érdekében a növényeket márciustól a lakásban előnevelhetjük, majd május közepétől kiültethetjük őket a szabadba. A májusban végleges helyükre ültetett rizómákból fejlődő növények később hoznak virágot.

Nyár – öntözés és trágyázás

A kánna (rózsanád) nagy lombfelülete és erőteljes növekedése miatt sok vizet és tápanyagot igényel. Talaja soha ne száradjon ki. Augusztus közepéig kéthetente trágyázzuk.

Ősz – felszedés és tárolás

Az első fagyok beállta előtt vágjuk vissza a hajtásokat. Ássuk ki a rizómákat és néhány napig hagyjuk száradni őket. Száraz, sötét, 10 °C-os helyen, például homokba rakva teleltessük át.

Kártevők és betegségek

Nyáron a kannát ellephetik a levéltetvek. Kisebb fertőzés esetén a kártevőket mossuk le vízzel. Komoly támadás esetén permetezzük a növényt szappan-spiritusz-oldattal vagy pirethrurn alapú szerrel.