Hagymás virágok

Japán nőszirom (Iris ensata)

A japán nőszirmok virágai úgy ülnek az elegáns levelek fölött, akár a nagy pillangók.

Japán nőszirom jellemzői

A nőszirmok nagy csoportjából Japánban különösen két faj kedvelt a tenyésztők körében. Mindkettő csodálatos mocsári növény, amely a nyirkos helyeket kedveli.

A vízparti nőszirom (Iris ensata, korábban Iris kaempferi) júniustól júliusig hozza óriási virágait, amelyek akár 20 cm nagyra is megnőnek. A virágszirmok gazdag rajzolatúak, hullámosak vagy fodrozottak is lehetnek. Rengeteg, elsősorban japán, de amerikai és német fajta is van, ezek csodálatos színekben játszanak és fehér, rózsaszínű, piros, kék és lila árnyalatokban, többszínű változatokban is léteznek.

Virágaira a nagy, széles sziromlevelek és a kisebb, egyenes belső levélkör jellemző.

Hely: Az érzékeny növénynek tápanyagban gazdag, enyhén savas talajra és májustól júliusig sok nedvességre van szüksége. Később, különösen télen, a talaj csak enyhén nyirkos legyen. A vízparti nőszirom nálunk a mesterségesen létrehozott mocsaras területeken tenyészik a legjobban, ahol a vízállás igénye szerint szabályozható. A növény rosszul tűri a meszet és a friss trágyát, és érzékeny a fagyra is. A megfelelő gondoskodást azonban gazdag virágzással hálálja meg.

A Japán vizi nőszirom (Iris laevigata) júliustól augusztusig virágzik. Egész évben elviseli a mocsaras területeket, a meszes talajt azonban nem tűri. Virágzata és szétterülő szirmai valamivel kisebbek, mint a vízparti nősziroméi. Díszes, belső sziromlevelei keskenyek és mindig felfelé állnak. Mindkét fajnak (vízparti és Japán vizi nőszirom) van továbbtenyésztett változata, amelynek különösen mutatós, zöldesfehér levelei nőnek. A fajtanév mindkét esetben ‘Variegata’.

Japán nőszirom ültetése

Olyan kertbe, amelyben található valamilyen vízfelület, feltétlenül ültessük el ezt a mutatós mocsári növényt. A kerti tó szélén, a mocsaras ágyásokban és a folyóvizek mellett hozzájut a szükséges nedvességhez. Magas, elegáns levelei egész idényben zöldek maradnak, és így függőleges növekedésükkel hosszú ideig díszítik a kertet.

Ültetés

Ültetési idő: elvirágzás után, augusztusban.

1. Ássuk fel a talajt 25 cm mélyen. Adjunk hozzá ültetőgödrönként egy lapát komposztot és tőzeget.

2. Tegyünk minden gyöktörzset 5 cm mélyre a földbe, ferdén, hajtásával felfelé. A gyökereket vízszintesen igazítsuk el. Fedjük be földdel.

3. A növény körül ássunk széles és lapos mélyedést. Itt összegyűlik a víz, amely közvetlenül a gyöktörzshöz jut.

4.  Az ültetési és a növekedési időszakban alaposan öntözzük. Kora tavasszal mindig fedjük be a növényt 2,5 cm vastag komposztréteggel.

5. Virágzás után vágjuk le a virágszárakat. A leveleket ne távolítsuk el, mert energiát adnak a növénynek.

Négyévente egyszer, közvetlenül virágzás után ássuk ki a növényt, gyöktörzsét osszuk néhány részre, majd ültessük el újra.

Japán nőszirom gondozása

Napos helyen virágzik a legszebben. A délutáni árnyék meghosszabbítja a virágzás idejét. Nyirkos, enyhén savas talajt igényel. A téli időszakon kívül a növény a 10-15 cm magas vízállást kedveli.

Tavasz – trágyázás

A megeredt nőszirom leveleit vágjuk vissza 5 cm hosszúra. Trágyázzuk, és 2,5 cm magasan takarjuk komposzttal.

Nyár – osztás és ültetés

A megfelelő időszak a gyöktörzs elültetésére. A cserepes nőszirom bármikor ültethető. A megeredt tövet tavasztól őszig tartsuk nyirkosan. A virágzás után távolítsuk el a virágszárakat, és osszuk a túl nagyra nőtt gyöktörzseket.

Ősz – védelem

Virágzás után a növénynek még nyirkosságra van szüksége, de már ne álljon vízben. A tél beállta előtt tegyünk köré komposztot. Takarjuk avarral és szalmával.

Kártevők és betegségek

A japán nőszirom télen ne legyen nedvesen, mert gyöktörzsrothadás támadhatja meg. E baktériumos megbetegedés következtében a levelek kiszáradnak és a gyöktörzs puha masszává rothad. A növény minden részét távolítsuk el és semmisítsük meg. A fertőzött földet is cseréljük ki.