Kerti növények

Szalmarózsa vagy szalmavirág (Helichrysum bracteatum) szárítása, gondozása

A szalmarózsa (szalmavirág) a kertben nevelhető dísznövények között az egyik legfontosabb szárazvirág. Szép virágai csokrokban, koszorúkban vagy kitűzőként is üdítően hatnak. Legkedveltebb dísznövényeink egyike.

A szalmavirág könnyen nevelhető

A növény latin neve a helios (nap) és a chrysos (arany) szavakból származik. A szalmavirág az örök élet szimbóluma. Szárított virágaiban télen is gyönyörködhetünk, sőt különféle füvekkel vagy örökzöld ágakkal díszítve gyönyörű csokrokat, koszorúkat vagy kitűzőket készíthetünk belőlük. Ősszel a virágüzletekben hatalmas színes csokrokban kapható.

Egynyári növény

Az Ausztráliából származó szalmavirág a mi éghajlati viszonyaink között egynyári növényként ismert. A szalmavirág sűrűn elágazó, dús levélzetű növény. Egy nyár alatt akár 60-80 cm magasra is megnő.

Szedjük le, mielőtt a bimbók kinyílnának

Akkor lesz szép a száraz-virágunk, ha a virágokat már a bimbók kipattanása előtt, de legkésőbb félig nyitott állapotban leszedjük, ugyanis szárítás közben a bimbók még nyílnak.

TIPP: A szalmavirágból kötött csokor hamar beporosodik, ezért időről időre hajszárítóval fújjuk le róla a port.

A szalmavirág (szalmarózsa) gondozása

A szalmavirág (szalmarózsa) virágzási időszaka július közepén kezdődik, és késő őszig tart. A szalmavirágnak sok színváltozata ismert, de a piros és sárga a legelterjedtebb. A virágoknak alig van illatuk.

A szalmavirág a világosságot és a közvetlen napfényt kedveli; virágai ilyenkor a legszebbek.

Csak száraz időszakokban és közvetlenül a csírázás után öntözzük lágyított vízzel. A trágyát a növekedési időszakban az öntözővízhez keverve adagoljuk.

A magokat május elején, közvetlenül a kertbe, a növény rendeltetési helyére vessük hagyományos, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag földbe. Átültetésre nincs szükség.

A szalmavirág akkor mutat a legjobban, ha a kertbe egymás mellé több fajtát ültetünk.

A szalmavirág szárítása

Kerti termesztése egyáltalán nem okoz problémát, de a szárításnál már adódhatnak nehézségek. A szalmavirágot a tavaszi vetést követően, csak csírázáskor és száraz időszakban öntözzük. A virágzás júliusban kezdődik.

Ollót vagy kést használjunk

A még bimbós állapotban levő virágokat szedjük folyamatosan. A szedéshez kést vagy ollót használjunk, nehogy az egész növényt kihúzzuk a földből.

Kössük csokorba

Egy-egy csokorba 10-15 szál virágot kössünk.

A száradás során a virágok kissé összezsugorodnak. A csokrot akasszuk fejjel lefelé egy meleg helyre. Néha ellenőrizzük, hogy az összekötött szárak nem penészednek-e. Ha a csokrot a levegő nem tudja egyenletesen átjárni, rendszeresen forgassuk meg.

Soha ne szedjük esős időben

A szárításra szánt szalmavirágot esős vagy párás időben soha ne szedjük le, mert akkor nem szárad megfelelően. Egy hónapos száradási idő után a virágokat válogassuk szét. Csak azokat hagyjuk meg, amelyek szépen megszáradtak és megőrizték eredeti színűket. A szárított virágokból szép, tartós díszeket készíthetünk.

Kártevők és betegségek

A szalmavirág egészséges, ellenálló növény, kórokozók csak ritkán támadják meg.

A lisztharmat néha megtámadhatja a szalmavirágot. Ez a gombás betegség a leveleken és a virágszárakon látható fehér bevonatról ismerhető fel. Ha a lisztharmat már szabad szemmel is jól látható, a vegyi és biológiai hatóanyagok általában már nem segítenek. A beteg részeket távolítsuk el és figyeljünk rá, hogy a növény tápanyagellátása kiegyensúlyozott legyen. Mindenekelőtt a nitrogén-tartalmú trágyákat és a túlzott öntözést kerüljük.

Levéltetvek ritkán támadják meg a szalmavirágot, de ha mégis megjelennek, a szappanos víz segít.