Kerti növények

Tavaszi kék virágok

A „kék vér” mindegyikükben közös, ugyanígy a kecsesség és az egyszerűség. Ezeknek a szeretetre méltó tavaszi virágoknak valamennyi faja verseng azért, hogy a finom lombozat között az ő törékeny viráguk legyen a legsugárzóbb kék. A legtöbb faj tömör telepeket képez, a talajt díszes
szőnyegként bevonva.

Kék virágok jellemzői

A lentebb bemutatott kék virágok gondozási tanácsai minden virágra érvényesek.

Minden virág a napos, félárnyékos helyet kedveli. Humuszos talajt igényelnek. Ápolását tekintve igénytelenek. Ültetési időszak szeptember és október között, 8 cm mélyen, csoportosan. Felhasználhatjuk fák, bokrok széleire, sziklakertekbe, gyepekbe, balkonládába és tálakba egyaránt. Fontos megjegyezni, hogy a csillagvirágok mérgezők!

Csillagvirágok

Csillagvirágok

Tudományos név:

Scilla fajok

Család:

Liliomfélék (Liliaceae)

Virágzási idő:

Március - április

Magasság:

5-20 cm

Egyéb:

A csillagvirágok mérgezők!

A legjelentősebb faj a március áprilisban tisztakék csillagvirágokból tömör szőnyeget képező Scilla siberica. A „Spring Beauty” kék színe a legerőteljesebb és a legnagyobb virágú. Finom csillogó porcelánként hatnak a Scilla mischtschenkoana (perzsa csillaghagyma) virágai
amelyek már a hóvirággal és a téltemetővel együtt kinyílnak. Fakókék, türkiz-vagy azúrkék színűek lehetnek a kétlevelű csillagvirág (Scilla bifolia) virágai,  de fehér és rózsaszínű fajok  is ismertek.

perzsa csillaghagyma
Perzsa csillaghagyma (Scilla mischtschenkoana)

Gyöngyikék

Gyöngyikék

Tudományos név:

Muscari fajok

Család:

Liliomfélék (Liliaceae)

Virágzási idő:

Március - május

Magasság:

10 - 30 cm

A gyöngyikék virágaiban az ég kékje látszik visszatükröződni. A karcsú virágpagodák az ágyásnak leheletnyi távol-keleti sejtelmességet adnak. A Muscan nemzetség mintegy 50 faja közül számos alkalmas kerti művelésre, valamennyi igénytelen és sokáig megmarad. Dús fészkeket képez például a Muscari armeniacum (örmény gyöngyike). A Muscari botryoides (Epergyöngyike) hengeres virágai áprilisban és májusban nyílnak. Az illatok kedvelőinek megnyeri tetszését a fürtös gyöngyike (Muscari neglectum). Az üstökös gyöngyike (Muscari comosum „Plumosum”) egyedülálló a maga szép, tollasan felborzolt virágaival.

Örmény gyöngyike (Muscari armeniacum)
Örmény gyöngyike (Muscari armeniacum)

Harangos csillagvirág (Angol kékcsengő)

Angol kékcsengő, harangos csillagvirág

Tudományos név:

Hyacinthoides fajok

Család:

Liliomfélék (Liliaceae)

Virágzási idő:

Április - május

Magasság:

20 - 40 cm

Az angol kékcsengő vagy erdei jácint (Hyacinthoides non-scripta) és a harangos csillagvirág vagy a spanyol kékcsengő (Hyacinthoides hispanica) korábban a Scilla nemzetségbe tartozott.

angol kékcsengő (Hyacinthoides non-scripta)
Angol kékcsengő (Hyacinthoides non-scripta)

Hófény

Hófény

Tudományos név:

Chinodoxa fajok

Család:

Liliomfélék (Liliaceae)

Virágzásdi idő:

Március - április

Magasság:

10-20 cm

Költőien hangzanak a hófény, hóéke nevek, egy bájos kis növényt jelölve, amely a szó legigazibb értelmében az utolsó hónak fényt kölcsönöz. Leggyakrabban a fehérszemű hófényt (Chionodoxa luciliae) ültetik. A virágnyél mintegy tíz élénk világoskék, csillagformájú, közepükön fehér virágokat hordoz. A termetes hófény (Chionodoxa gigantea) virágai levendulakékek, az égszínkék hófénynek (Chionodoxa sardensis) enciánkékek.

Fehérszemű hófény (Chionodoxa luciliae)
Fehérszemű hófény (Chionodoxa luciliae)