Gyümölcs

Kumkvat, törpemandarin termesztése

Ismerd meg a Kumkvat (Citrus japonica) vagy Fortunella japonica (törpemandarin) termesztésének lépésit és gondozását.

Kumkvat jellemzői

A kumkvat tulajdonképpen egy hosszúkás törpe narancs, amely nagyobb, mint egy fürjtojás, és amelyet egyetlen harapással bekaphatunk a héjával együtt. A neve a Kínai kantoni nyelvjárásban “aranynarancs”-ot jelent, ami aranysárgától a sötétbarnáig terjedő színére utal. Ismert még a “törpe mandarin” vagy Japánban “Kinkan” néven is.

A kumkvat a többi citrusfélénél kevésbé érzékeny. Apró, narancsszerű termését egészben fogyasztják; a bőre édes, de a húsa elég savanyú. A növény bokros, félig öntermékeny és nagyon bőtermő tud lenni. A növénynek melegre van szüksége a virágzáshoz és terméshozáshoz, hűvösebb klímán beltérben tartsuk. Nedves, jó áteresztőképességű talajt igényel, jól termeszthető cserépben is.

Fajták

‘Meiwa’ – sok kerek, savanykás gyümölcsöt ad.

‘Nagami’ – ízletes termése világos, tojásdad alakú.

Növénykártya

Tudományos név:

Citrus japonica, Fortunella japonica

Család:

 Rutafélék (Rutaceae)

Magasság, átmérő:

3x2 m

Télállósági zóna:

1 °C

Elhelyezés:

meleg, fényes, védett és párás helyen.

Szüret:

Ősz-tél

kumkvat fa

Kumkvat gondozása

Rendszeresen adjunk neki citrustápoldatot télire ezt csökkentsük havi egy alkalomra. A növekedési időszakban öntözzük bőségesen – az év többi részében csak mérsékelten. Tartsuk nedvesen az üvegház útjának öntözésével vagy vízpermettel. Az alakító metszést tél végén vagy tavasszal végezzük. Az új hajtások csúcsát nyáron csípjük vissza.

Tavasszal ültessük át friss, talajalapú komposztba, egy mérettel nagyobb cserépbe.

Kumkvat gyümölcs felhasználása

Karikákra vágva kellemesen savanyítja a gyümölcssalátákat, a fehér húsokat és a halfiléket. Megfőzve lekvár, püré, dzsem lesz belőle. Az embernek az a benyomása, mintha egy narancsba harapna bele: ropogós, illatos, savanykás, alig édes. A gyümölcs leve kellemesen  izgatja az ízlelőbimbóinkat, és a citromhoz hasonlóan serkenti a nyálelválasztást.

Vásárláskor kemény, folt nélküli, fényes héjú gyümölcsöt válasszunk. Minél érettebb, annál kevésbé savanyú. Ha meg akarjuk érlelni , tartsuk szobahőmérsékleten 5-6 napig, de árnyékban, a naptól feltétlenül védve. A hűtőben akár 3 hétig is eláll.

A tökéletességre törekvők a kumkvatot néhány pillanatig puhítják, mielőtt megkóstolnák, hogy a héjából és a gyümölcshúsból felszabaduljanak a megfelelő eszenciák; a legfinomabb az, amikor forrásban lévő vízben 15-20 másodpercig blansírozzuk, hogy a kumkvat megpuhuljon, és keserű íze eltűnjön.

Kumkvat receptötlet

Szórjunk édes vagy sós süteményre kumkvat-karikákat; az illata kiválóan harmonizál a fahéjjal, a szerecsendióval, a szegfűszeggel és a gyömbérrel.

Ízlésesen helyezzünk el kumkvat-karikákat tésztás fogásokon, libamájas pirítóson.

Rendezzük el a kumkvat-karikákat vaníliafagylalton fehércsokoládé-darabokkal együtt.

Merítsük folyékony keserű-, fehér- és tejcsokoládéba, és tűzzük fel kis nyársakra.