Kumkvat, törpemandarin termesztése
Ismerd meg a Kumkvat (Citrus japonica) vagy Fortunella japonica (törpemandarin) termesztésének lépésit és gondozását.
Kumkvat jellemzői
A kumkvat a többi citrusfélénél kevésbé érzékeny. Apró, narancsszerű termését egészben fogyasztják; a bőre édes, de a húsa elég savanyú. A növény bokros, félig öntermékeny és nagyon bőtermő tud lenni. A növénynek melegre van szüksége a virágzáshoz és terméshozáshoz, hűvösebb klímán beltérben tartsuk. Nedves, jó áteresztőképességű talajt igényel, jól termeszthető cserépben is.
Fajták
‘Meiwa’ – sok kerek, savanykás gyümölcsöt ad.
‘Nagami’ – ízletes termése világos, tojásdad alakú.
Növénykártya | |
Tudományos név: | Citrus japonica, Fortunella japonica |
Család: | Rutafélék (Rutaceae) |
Magasság, átmérő: | 3x2 m |
Télállósági zóna: | 1 °C |
Elhelyezés: | meleg, fényes, védett és párás helyen. |
Szüret: | Ősz-tél |

Kumkvat gondozása
Rendszeresen adjunk neki citrustápoldatot télire ezt csökkentsük havi egy alkalomra. A növekedési időszakban öntözzük bőségesen – az év többi részében csak mérsékelten. Tartsuk nedvesen az üvegház útjának öntözésével vagy vízpermettel. Az alakító metszést tél végén vagy tavasszal végezzük. Az új hajtások csúcsát nyáron csípjük vissza.
Tavasszal ültessük át friss, talajalapú komposztba, egy mérettel nagyobb cserépbe.