Tavaszi és nyári tőzike

A tavaszi és nyári tőzike a kert kedves színfoltja. Milyen szép is volna, ha még a szobában is sikerülne hajtatnunk őket.

A tavaszi tőzike

A két tőzike közül a tavaszi tőzike (Leucojum vernum) a legnépszerűbb. Kora tavasszal szinte minden kertben, parkban, sőt az erdőkben is ott virít.

Zöld csücskös, fehér harangformájú virágaival, a valamivel kisebb gyöngyvirágra emlékeztet.

A tavaszi tőzike vadon élő fajtái a Kaukázus és Közép-Európa árnyas, párás erdeiben és hegyvidékein ma is fellelhetők.

A kertben a napos, legfeljebb félárnyékos helyet, a nedves, de nem vizes általános kerti talajt kedveli. Ha hagymáját nem ültetjük ki azonnal, nedves tőzegben tároljuk, ugyanis a száraz levegőn könnyen kiszárad és elpusztul.

A tavaszi tőzike (Leucojum vernum) tavasszal minden parkban és nagy füves területen megtalálható.

A nyári tőzike

A tavaszi tőzikének ezt a rokonát nyári tőzikének (Leucojum aestivum) nevezik, mert rendszerint májusban vagy nem sokkal később virágzik.

Egy-egy száron sok kis harang ül egymás fölött. A ‘Gravety Giant’ nevű nemesített fajta virága a törzsfaj virágánál nagyobb.

A vadon élő nyári tőzike (Leucojum aestivum) elsősorban a vizes, mocsaras vidékeket kedveli.

A tőzikék hajtatása

A két tőzike-féle szobai hajtatását már októberben el kell kezdeni.

A hagymákat jó virágföld és durva kavics keverékébe egymás mellé, fajtánként külön-külön, lapos cserépbe ültessük. A hagymák tetejére terítsünk még egy kb. 1 cm vastag földréteget, majd egy réteg kavicsot. Ezt követően a cserepeket ássuk be 30 cm mélyen a földbe, és jó vastagon takarjuk be levelekkel.

December végén/január elején a cserepeket vigyük vissza a szobába. Sötét, kb. 14 °C hőmérsékletű helyre tegyük. Amikor a hajtások már kb. 5 cm hosszúak, a cserepeket áttehetjük egy kb. 16-18 °C-os világos helyiségbe. A növény négy-hat hét múlva virágot hoz.

Néha érdemes március-áprilisig várni a szobai hajtatással, mivel így a virágok tartósabbak lesznek. Ha nagyon sok cserépbe ültettünk hagymát, a cserepeket fokozatosan is behozhatjuk a házba. Később, amikor a virágok elhervadnak, a hagymákat kiültethetjük a kertbe, ahol következő évben újra nyílnak majd.

Tőzike gondozása

Mindkét növény évelő hagymás növény. A tavaszi tőzike kb. 20 cm magas, hagymájának átmérője kb. 2 cm. Levele friss zöld, minden egyenes száron egy-egy virág ül.

A nyári tőzike 50-60 cm magas, hagymájának átmérője 4 cm. Levele sötétebb zöld. Egy-egy száron 2-5 virág ül.

Virágzás

Mindkét tőzike virága fehér. A szabadban a tavaszi tőzike március-áprilisban, a nyári tőzike május-júniusban virágzik.

Öntözés

Szobai hajtatás közben a növényeket rendszeresen öntözzük.

Föld

Mindkét tőzikét azonos rész virágföld és kavics keverékébe ültessük.

Szaporítás

Az anyahagyma oldalán keletkező sarjhagymákat a tavaszi átültetéskor választhatjuk le. Ügyeljünk arra, hogy a gyökerek a levegőn nehogy kiszáradjanak.