Kerti növények

Tulipán (Tulipa) hajtatása, gondozása

Évszázadokkal ezelőtt egész vagyonokat fizettek egyetlen tulipánhagymáért. Ma bárki könnyen hozzájuthat számtalan változathoz, és azokat akár tél közepén is virágzásra lehet bírni.

Tulipán jellemzői

A tulipán mozgalmas múlttal rendelkező növény. Körülbelül 400 évvel ezelőtt került Törökországból Európába.

E hagymás növény termesztésével és egyidejű továbbnemesítésével főként a hollandok foglalkoztak. A liliomszerű virágú, csúcsos levelű tulipánból előállítottak kereken végződő levelű, telt-, illetve többszínű virágú fajtákat. Időnként igazi “tulipán láz” tört ki, gyűjtők egész vagyonokat áldoztak fel egyetlen áhított hagymáért.

 

Gazdag tulipán fajtaválaszték

Ma több mint 4000 tulipán fajtát ismerünk, amelyek különböző osztályokba sorolhatók. Téli hajtatásra nem mindegyikük alkalmas. Erre a célra leginkább a korai, úgynevezett óriás-tulipánok – T. fosteriana – fajtái felelnek meg. Az alábbiakban felsorolt csoportok különféle fajtái is jól hajtathatók:

Egyszerű virágú, korai tulipánok: Triumph, Darwin, Darwin-hibrid,

Papagáj tulipánok; Teltvirágú, kései tulipánok: Tulipa greigii, és a vad tulipánok.

Ugyanakkor például a liliomvirágú csoporthoz tartozó, illetve a rojtos tulipánok e célnak kevésbé felelnek meg.

Tulipán hagyma ültetése

A szobában történő hajtatás tulajdonképpen a fény és hőmérséklet mesterséges szabályozásával segíthető elő.

A nyugalmi időszakban szükséges hideghatást a hagymáknak ekkor is meg kell kapniuk, de nyugalmából előbb ébred majd a növény. Vásároljuk meg a hagymákat a piacon amint megjelennek, hiszen a fajtaválaszték ekkor a legnagyobb. Lehetőség szerint csak olyan fajtákat válaszunk, amelyek hajtatásra alkalmasak. Keressünk nehéz, kemény, ép hagymákat.

tulipán ültetése
tulipán ültetése

Ha a hagymákat nem ültetjük el azonnal, tároljuk azokat átmenetileg kb. 13-16 °C-os hőmérsékletű, sötét helyen.

Cserepestől ültessük a szabadba

Ültessük a hagymákat cserepekbe, általános virágföldbe, amelyet esetleg tőzeggel keverhetünk. Október közepén ássuk be a cserepeket a kert talajába, és földdel, vagy lombbal jól takarjuk be. Helyüket jelöljük meg, hogy később könnyebben megtaláljuk őket.

Lassú hajtatás

Decembertől vigyük be a cserepeket a lakásba. Ekkorra a hagymákból már előbújnak az első kis hajtások, ezért legyünk óvatosan, hogy kiásáskor ne sérüljenek meg. A cserepeket tegyük hűvös, enyhén árnyékos helyre. Két hét után átrakhatjuk melegebb, napos ablakba. Röviddel ezután megkezdődik a virágzás.

Tulipán gondozása

A tulipánok magassága 15-90 cm között változik. Szobai hajtatáshoz alacsony vagy középmagas fajtákat válasszunk.

Tulipán virág

Ma már csaknem minden virágszín előfordul, vannak kétszínű, ép szélű vagy rojtos szirmú fajták is, de a virág csak ritkán illatos.

Fény és hőmérséklet

Szobai körülmények között legmegfelelőbb számukra a 9-18 °C-os hőmérséklet.

Öntözés és tápanyag

Hajtatás alatt a föld soha ne száradjon ki teljesen. Ha a virágszárak maguktól letörnek, a növény hajtáshervadásban szenved. A betegség ellen 0.06%-os kalcium-nitrátos öntözéssel védekezhetünk.

Tulipán hagymából virág

Föld

A növény fejlődéséhez legmegfelelőbb az általános virágföld, amelyet kevés tőzeggel keverhetünk.

Tulipán szaporítása

Ha a tulipán hagymákon felszedéskor kis oldalhagymákat fedezünk fel, óvatosan válasszuk le azokat. Ősszel külön-külön ültessük el őket a kertbe, de virágzásukra néhány évet várnunk kell.

Környezet

A hajtatott tulipánok cserepekben vagy lapos tálakban mutatnak a legszebben, főként, ha a talaj felszínén mohával vagy apró kavicsokkal borítjuk. Különböző színű és magasságú fajtákból pompás virágcsokrot állíthatunk össze. Annál örömtelibb a szobai tulipánok virágzása, minél messzebb van még a tavasz. A hajtatást kezdjük meg minél előbb.