Kerti növények

Téli jázmin (Jasminum nudiflorum)

A téli jázmin kopár ágain januárban, de néha már karácsony előtt is sok aranysárga virág nyílik, amely igazi felüdülést nyújt a hideg téli hónapokban.

A téli jázmin jellemzői

A téli jázmin (Jasminum nudiflorum) hazája Nyugat-Kína, de Franciaország egyes vidékein is honos. A kúszó cserje az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozik. Összesen húsz különböző jázminfajt ismerünk. A legtöbb tavasszal és nyáron hozza illatos virágait. A téli jázmin az összes faj közül a legellenállóbb.

A téli jázmin ágai kedvező körülmények mellett akár egy méter hosszúra is nőhetnek. A zöld, szögletes, lógó ágak vékony vesszőhöz hasonlítanak.

Virágzáskor egyetlen levél sincs a növényen.

Ősszel a téli jázmin úgy néz ki, mintha a téli nyugalmi időszakra készülődne: kis levelei lehullanak, ágai az elkövetkező hetekben teljesen lekopaszodnak, így nem látható rajtuk bimbó és termés sem. Aztán hirtelen, szinte egyik napról a másikra virágozni kezd, és aranysárga virágtengerré alakul át. Minél naposabb helyen van a növény, annál szebben virágzik.

A téli jázmin számára a kissé védett, déli fekvésű házfal kínálja a legjobb helyet, de a nyugati homlokzat is megfelelő számára.

Valódi és áljázmin

A sárga tölcsérvirágú valódi téli jázmin (J. nudiflorum) mellett létezik egy ún. áljázmin is, amelynek a téli jázminhoz semmi köze. A névrokon Philadelphus a kőtörő termésűek nemzetségébe tartozik. Kissé merev hatású növény, fehér virágai nyár elején nyílnak.

A téli jázminnak támasztékra vagy kerítésre van szüksége, amire felfuthat.

Téli jázmin gondozása

A téli jázmin felfelé növő cserje vagy kúszónövény. Megfelelő helyen akár 5 méter magasra is nőhet, de ilyenkor feltétlenül támasztékra van szüksége. A vesszőszerű ágak zöldek. A hármas levelek ősszel lehullanak.

Virágzás, fényigény

A kellemes illatú, aranysárga színű virágok az új levelek megjelenése előtt nyílnak. A téli jázmin nálunk, enyhe télen már február elején virágba borul és áprilisig virágzik.

A növényt napos, ám védett helyre tegyük. A legjobb helye a déli vagy nyugati fekvésű fal mellett van. A téli jázmin fagyálló.

Csak az öreg ágakat kell időről időre visszavágni.

Dézsában vagy nagyobb edényben is jól mutat

Öntözés, talaj és szaporítása

A dézsában nevelt növények rendszeres öntözést igényelnek, a szabadba kiültetett példányokat azonban elég csak a száraz időszakokban öntöznünk. Tavasszal adjunk a növénynek egy adag szerves trágyát.

A téli jázmin erős, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Csak a dézsás növényeket kell átültetnünk 3-4 évenként.

Nyáron, félfás dugványokról szaporíthatjuk.