Kerti növények

Indiai lótusz (Nelumbo nucifera) virágzása, szaporítása

Lótuszt vízzel teli edényben a lakásban, az erkélyen vagy a teraszon is nevelhetünk. Tartása nem túl egyszerű, de ha sikerül, annál több örömöt szerez.

Fantasztikus vízinövény

A lótusz trópusi és szubtrópusi vidékékről származik, a nálunk is ismert tavirózsa rokona. Vadon tenyésztik az USA déli részén, Délkelet-Ázsiában és Ausztráliában, de mesterségesen is szaporítják.

A lótuszt az egyiptomiak termékenységet adó növényként tisztelték. Az indiai lótusz (Nelumbo nucifera) virágai rózsaszínűek. Ezt a növényt a buddhisták is a termékenység szimbólumának tartják. Sok más növényhez hasonlóan japán kertészek a lótuszt is továbbnemesítették. A sárga, hatalmas virágú faj, az amerikai lótusz (Nelumbo lutea) Észak-Amerikából származik.

Csodálatos virágok

A lótusz szokatlan szépségű vízinövény. Virágai a tavirózsáéra emlékezetnek, de annál csaknem kétszer nagyobbak, levelei a víz fölé emelkedő erős szárakon ülnek. A tavasszal megjelenő első levelek aprók, a víz felszínén úsznak. Később nagy, akár a 60 cm átmérőt is elérő levelei fejlődnek, amelyek a víz felszíne fölé kinyúló, 1-1.50 méter hosszú levélnyeleken helyezkednek el.

A levelek kékeszöld színűek az őket bevonó viaszrétegnek köszönhetik. A megszárított magtokokat szárazvirág-kompozíciókban nagyszerűen használhatjuk.

A növény nagy bibéje, amely megporzás után felduzzad, különleges látványt nyújt. Az érett magok szétszóródnak, lesüllyednek a talajra. Sok évbe telhet, mire felnyílnak.

Az indiai lótusz gondozása

A lótusz egyelőre csak ritkán kapható, ezért elsősorban vízinövényekre szakosodott kertészetben keressük.

Virágzás

Az indiai lótusz évelő vízinövény. Első levelei a víz felszínére fekszenek, a később fejlődő, pajzsszerű, 50-60 cm nagyságú levelek erős, akár 150 cm hosszúságot is elérő levélnyeleken ülnek. Virágai a víz fölé emelkedő nyélen fekszenek.

Rózsaszín, fehér vagy sárga virágai májustól augusztusig nyílnak, egyszerűek vagy teltek, kellemes illatúak.

Fény, hőmérséklet és talaj

Világos, napos helyet kedvel. Ideális számára a nyári 20-24, és a téli 10-18 °C közötti hőmérséklet.

Nehéz, tápanyagokban gazdag talajba, tőzeg, komposzt, lótrágya és általános virágföld keverékébe ültessük. A felső talajréteget minden évben cseréljük ki. Háromévente tavasszal ültessük át, mielőtt vízbe helyeznénk.

Ne metsszük, csak az elszáradt leveleket és szárakat távolítsuk el.

Környezet

Ha van télikertünk amelyben nagyobb medence vagy vizes edény is található, társítsuk az indiai lótuszt egyéb trópusi vagy szubtrópusi növényekkel. Kerti tóban is tarthatjuk.

A lótusz szaporítása

A lótuszt a gyöktörzs szétosztásával vagy magvetéssel szaporíthatjuk.

A talajt minden esetben borítsuk durvább szemcséjű homok- vagy kavicsréteggel. Magvetése nehézkes. Ahhoz, hogy a magok megőrizzék csírázóképességüket, vízben kell tartanunk őket.

A mogyorónyi nagyságú magokat tavasszal vessük el agyagos földdel töltött tálakba, majd az edényeket állítsuk 28-30 °C hőmérsékletű vízbe.

Ha a magok kikeltek, ritkítsuk ki a csíranövényeket, és később helyezzük át őket mélyebb vízbe.