Kerti növények

Tollbuga (Astilbe) fajtái és gondozásuk

A tollbuga gyönyörű, pompás virágaiknak köszönhetően nagyon népszerűvé váltak a házikertekben. A virágok színe és a virágzási időszak a választott fajtól függ, és mivel több mint 20 fajta áll rendelkezésre, bárki könnyen találhat olyan tollbuga-t, amely tökéletesen illik a kert többi növényéhez.

Tollbuga fajták

A tollbuga szép, mélyen bemetszett levelei és krémszínű, fehér, rózsaszín, piros vagy korallszínű virágzatai a kert élénk színfoltjai. A tollbuga fajait virágzási időszak és magasság szerint csoportosítjuk:

Erdei tollbuga (astilbe thunbergii)

Az erdei tollbuga nő a legmagasabbra, 120-180 cm-esre. Júliusban és augusztusban nyílnak laza, lecsüngő bugavirágai.

Kerti tollbuga (astilbe arendsii)

A fajtagazdag kerti tollbugák alkotják a legfontosabb csoportot. Magasságuk 60-120 cm, dús bugavirágaik fajtától függően júliustól szeptemberig nyílnak.

Japán tollbuga (astilbe japonica)

A japán tollbugát kúp alakú virágzat díszíti, szára mindössze 40-60 cm hosszú. Korán, júniusban és júliusban virágzik.

Kínai tollbuga (astilbe chinensis)

A kínai tollbugák közé tartoznak a legkisebb méretű díszfüvek. Rendkívül későn, augusztustól szeptemberig nyílnak. Legkisebb változatuk, a kínai tollbuga ‘pumila’ (asilbe chinensis ‘pumila’) legfeljebb 20 cm magasra nő.

1. kínai tollbuga, 2. Japán tollbuga, 3. kerti tollbuga, 4. erdei tollbuga

Tollbuga gondozása

Fényigénye: a tollbugák félárnyékban fejlődnek a legjobban. Hűvös fekvésű helyeken a napot is elviselik, ha elég nyirkos a talaj.

Talaj: humuszban gazdag, nyirkos, jó vízáteresztő talajt igényel. Dúsítsuk a talajt szerves anyagokkal.

Virágzás: júniustól szeptemberig

Tavasz – ültetés és trágyázás

A tavasz kedvező időpont az ültetéshez. A régen meggyökeresedett példányoknak adjunk egy adag szerves tápoldatot, és alaposan dolgozzuk bele a földbe.

Nyár – Öntözés

A tollbuga sok vizet igényel. Száraz időszakokban rendszeresen öntözzük.

Késő ősz – visszavágás, teleltetés

Az első komolyabb fagy után vágjuk vissza a tollbugát 15 cm-re. Takarjuk a talajt komposzttal, avarral vagy fakéreggel, és fedjük be fenyőgallyakkal.

Tollbuga ültetése

Telepítsük a tollbugát félárnyékos, védett ágyásokba. Nagyon mutatós, ha öt vagy több egyforma színű példányt csoportosan ültetünk el. A tollbugák jól fejlődnek nyirkos levegőjű, félárnyékos helyen, például fák árnyékában vagy a kerti tavacska körül, ahol virágaik és leveleik jól érvényesülnek a vízinövények mellett.

Szegélynövénynek vagy talajtakarónak leginkább a felálló szárú, mályvaszínű virágokat hozó törpe ‘Pumila’ alkalmas. A sarjak segítségével erőteljesen terjeszkedő fajta szárazabb talajt is elvisel, mint más tollbuga fajok.

Nagy dézsákba külöböző magasságú és színű, tömött fajtákat ültethetünk.

Az ültetés lépései

Kellékek: konténeres tollbuga, szerves trágya, komposzt, ásóvilla, ültetőkanál, aprított fakéreg

Ültetési távolság 40-50 cm.