Kerti növények

Fás bazsarózsa (Paeonia suffruticosa)

A fás bazsarózsa csodálatos virágdísze a kert fő látványosságai közé tartozik.

Jellemzői

A fás bazsarózsa (Paeonia suffruticosa) selymes, egyszerű, félig telt virágai elérhetik akár a 25 cm-es átmérőt is. A hosszú, sárgás vagy kékeszöld karéjos levelek szép keretet adnak a májustól júniusig nyíló virágoknak. Formáját tekintve a fás bazsarózsa évről évre több tőhajtást fejleszt. Mindössze másfél méter magasra, de gyakran jóval terebélyesebbre nő.

A fás bazsarózsa nagyanyáink kertjének dísze volt. Virágai fehérek vagy rózsaszínűek, minden egyes szirom tövét sötétpiros folt díszíti. Ma jobbára nemesített, teltvirágú fajtáit kínálják a kertészek.

A fás bazsarózsa fajtacsoportjain belül megkülönböztetünk európai és japán bazsarózsákat.

A japán fajták virágai rendszerint valamivel kisebbek, egyszerűek vagy félig teltek, és ennek köszönhetően különösen elegáns megjelenésűek.

Az európai fajták főként feltűnően nagyméretű és tömve-telt virágokat hoznak, ezáltal a bokrok is tömöttebbnek tűnnek. A faiskolák a különféle egyszerű, félig telt, fehér, rózsaszín, piros, ibolyaszínű és sárga virágú fajtákat mindkét csoport esetében rendszerint fajtanév nélkül árusítják.

A fás bazsarózsa gondozása

Napfény: napos, meleg, védett helyen fejlődik megfelelően.

Talaj: jó vízáteresztő, humuszos talajt igényel. Fontos, hogy a talaj tápanyagban gazdag legyen. Legmegfelelőbb a semleges vagy az enyhén lúgos talaj.

Virágzás: májustól – júniusig virágzik, egyes fajták illatosak is.

A növény lassan fejlődik, és csak néhány év elteltével virágzik. Megfelelő gondozás mellett magas kort érhet meg.

Ősz – ültetés és fagyvédelem (teleltetés)

A fás bazsarózsát ősszel ültessük el. Ez a kedvezőbb ültetési időszak, mert tavasszal korán kihajt. A fagyok beállta előtt a gyökérzónát takarjuk lombbal. Az alacsonyabb tövekre borítsunk fenyőgallyakat, a magasabbra lenzsákot vagy dróthálót, melyet lombbal bélelünk.

Tavasz – talajtakarítás

Távolítsuk el a fagyvédelemhez használt anyagokat. A gyökérzónát takarjuk komposzttal. A fás bazsarózsát ne metsszük, csak az elfagyott vagy sérült ágakat vágjuk le. Virágzásig tartsuk állandóan nyirkosan a talajt.

Nyár – gondozás

Tartós szárazság esetén öntözzük a növényt. Újítsuk meg a talajtakaró réteget, ha szükséges.

Ne vegyünk idős, nagyméretű növényt. Ezek akkor is nehezebben gyökeresednek be, ha konténerben nevelték őket.

Kártevők és betegségek

Hűvös, csapadékos időjárás esetén szürkepenész fertőzés léphet fel a növényen. A fiatal hajtások megbarnulnak, fonnyadni kezdenek, majd penészbevonat jelenik meg rajtuk. Távolítsuk el a fertőzött részeket, és semmisítsük meg őket. Tavasszal permetezzük a növényt gombaölő szerrel.