Kerti növények

5 tipp a hosszú élettartamú virágloncokért: a virágaid sosem fognak elhervadni többé!

A viráglonc az egyik legellenállóbb és legigénytelenebb díszcserje.

Viráglonc jellemzői

A nyáron zöld viráglonc (Kolkwitzia amabilis) Kínából származik. Nálunk teljesen fagytűrő, és ráadásul rendkívül igénytelen. Éppen ezért érdemes ültetni ezt a kertjeinkben még ritkán megtalálható, elegáns és gazdagon virágzó díszcserjét.

A májustól júniusig nyíló virágok harang alakúak, ötcsúcsúak és kívül erőteljes rózsaszínűek. Belül úgy csillognak, akár egy világos rózsaszín gyöngyház, torkuk sárgás narancssárga. Nagy ernyős fürtöket alkotnak, amelyek rendkívül sűrűn ülnek egymás mellett az íves hajtásokon. Augusztustól barna, serteszőrös terméstokok fejlődnek belőlük.

A levelek színe fakózöld, hosszuk kb. 7 cm, széles tojás alakúak, rövid szárakon keresztben átellenesen ülnek. Ősszel nem színeződnek el, hanem zölden hullanak le. Az idősebb vesszők kérge mutatós, ezüstös-szürkésbarna pikkelyekben válik le. Növekedését tekintve középen mereven egyenes, az oldalhajtások erőteljesen elágaznak és bokrosan lecsüngenek. Metszés nélkül, szoliter cserjeként a 2-3 m magas viráglonc az évek során buja virágzuhatagokat bont, amelyek félgömbformát kölcsönöznek a cseriének.

Két fajtája kapható: a ‘Pink Cloud’ tiszta rózsaszín és nagyon gazdagon virágzik, a ‘Rosea’ virágai erősebb színűek, alakja karcsúbb.

viráglonc

Viráglonc gondozása

A viráglonc egyszerűen gondozható cserje. A kártevőkkel szemben ellenálló. Virágzási ideje általában májustól júniusig tart. Félárnyékban is fejlődik, teljes napfényben azonban rendkívül gazdagon virágzik. Minden kerti földben jól fejlődik. A meszes talajt és az átmeneti szárazságot is elviseli.

Szaporításhoz nyáron vágjunk le egy 10 cm hosszú hajtáscsúcsokat. Az alsó leveleket távolítsuk el, és a dugványokat szúrjuk le a földbe.

Tavasz – ültetés és gondozás

Kedvező időszak az ültetésre. A begyökeresedett bokroknál mintegy háromévenként végezzünk fiatalító metszést: az idősebb vagy túlságosan sűrűn álló hajtásokat tőből vagy elágazástól vágjuk ki. Egyébként ne metsszük, mert elveszíti jellegzetes, elegáns formáját.

Nyár – gondozás

Tartós szárazság esetén jól öntözzük meg, és takarjuk a talajt a törzskorongon.

Ősz – ültetés és védelem

A másik lehetséges ültetési időszak. A frissen elültetett cserjéknél téli védelemnek terítsünk a gyökérzónára egy réteg komposztot és lombot.

Ültetése

A burjánzó és ellenálló viráglonc minden kerti földben és még félárnyékban is szépen fejlődik. Szoliterként rendkívül jól érvényesül elegáns formája és virágpompája. Fa- és cserjecsoportokba, de elsősorban virágzó sövényekbe is jól illeszkedik. Ha szorosan ültetjük más növények mellé, a lecsüngő alakzat nem tud rendesen kifejlődni.

Az ültetés lépései

Az ültetés ideje tavasszal vagy ősszel!

1. Ásóval emeljünk ki a gyökérlabdánál kétszer nagyobb ültetőgödröket.

2. Lazítsuk fel az ültetőgödör alját, és javítsuk fel az ültetőföldet egy vödör komposzttal.

3. Húzzuk ki a jól beöntözött, gyökérlabdát a konténerből. Az összegabalyodott gyökereket kézzel óvatosan lazítsuk meg.

4. A földkeverékből tegyünk egy keveset a gödörbe. A gyökérlabdát úgy helyezzük el, hogy egy szintbe kerüljön a talajjal.

5. A gödröt töltsük fel a körben földdel, és jól nyomkodjuk le. Kezünkkel formázzunk öntözőperemet, és a növényt bőségesen öntözzük meg.