Kerti növények

Liliomfa (Magnolia)

A liliomfák vagy más néven magnóliák selymes fényű virágaikkal és csodálatos formájukkal hívják fel magukra a figyelmet.

Liliomfa jellemzői

A liliomfa vagy más néven magnólia (Magnolia) azelőtt virágzik, hogy megjelennének a levelei. Virágai kezdetben tulipán formájúak, később illatos, 12,5-25 cm átmérőjű kelyhekké nyílnak. Színük fehér és rózsa- vagy bíborszínű. Hegyes bimbóik már a tél folyamán megjelennek. Az ‘Alba Supcrba’ fajta fehér, tulipán formájú virágbimbóit leheletnyi bíborszín  árnyalja.  A feltűnő ‘Lennei’ fajtát csodálatos, széles és gömbölyű, kehely  alakú virágai teszik elragadóvá.

Kora tavasszal tegyünk bimbós ágakat napos helyen álló vázába. A virágok hamarosan kinyílnak.

liliomfa virág

Liliomfa gondozása

A liliomfa egy egyszerűen gondozható fa. Virágai illatosak, melyek áprilistól májusig nyílnak. A fa a kártevőkkel szemben ellenálló. A liliomfa napos helyen különösen gazdagon virágzik, de félárnyékban is jól fejlődik. Humuszos talajt igényel. A liliomfa az enyhén savanyú vagy a semleges, nyirkos talajt kedveli. Mésztartalmú talajon nem él meg.

Tavasz – ültetés és mulcsozás

Az új liliomfát tavasszal ültessük jól előkészített földbe. Az első évben rendszeresen öntözzük. Terítsünk a fa köré fakéreg mulcsot, amely nyirkosan tartja a talajt.

Nyár – metszés

Csak szükség esetén metsszük – és akkor is csak a virágzás után – , hogy a fa alakja változatlan maradjon. A beteg vagy keresztbe növő ágakat és az elhalt részeket is távolítsuk el.

Kora tavasz – permetezés

Mielőtt a bimbók kinyílnak, permetezzük a fát parafinolajjal. Ettől a fán esetleg áttelelt kártevők és rovarpeték megfulladnak.

liliomfa

Liliomfa ültetése

A liliomfa akkor mutat a  legjobban, ha egymagában áll. Ha örökzöld növényeket ültetünk a háttérbe, pompás virágai nagyszerűen érvényesülnek. Gyepes terület szélén tavaszi virágai különösen mutatósak. Az örökzöld cserjeágyást  változatosabbá, élénkebbé tehetjük, ha a közepébe mély bíbor virágú, ‘Burgundy’ fajtát ültetünk.

Lenyűgöző látványt nyújt a liliomfa dús, zöld gyep középpontjában. A belül fehér, kívül halvány-rózsaszín virágú ‘Alexandrina’ a Legmegfelelőbb fájta erre a célra.  A terasz szélére ültetett liliomfa kétszeres örömet szerez – tavasszal illatos virágait, nyáron az árnyékát  élvezhetjük.

Ültetés lépései

1. Ássunk kétszer olyan széles és mély gödröt , mint a gyökérlabda. A földet keverjük össze komposzttal és egy csésze csontliszttel.

2. A földkeverék egyharmadát tegyük a gödörbe, állítsuk bele a növényt, és nyissuk szét a rátekert rongyot, de ne vegyük le róla.

3. Töltsük fel a gödröt körben a földkeverékkel, majd alaposan nyomkodjuk le. Végül tányérozzuk ki a fa tövét.

4. Öntözzük meg a növényt, hogy a föld a gyökérlabdára ülepedjen. Végül takarjuk a talajt aprított fakéreggel.

5. Virágzás után metsszük vissza a fát. Távolítsuk el az összes olyan ágat, amely megakadályozza, hogy fény érje a fa központi részét.

Kártevők és betegségek

A vashiányt a mésztartalmú talaj vagy a víz okozza. A levelek megsárgulnak, erezetük azonban zöld marad. Forgassunk a földbe levélkomposztot, és adjunk hozzá savanyító rododendron trágyát. Esővízzel öntözzük meg.