Kerti növények

A virágos somfélék bemutatása

A som színes őszi lombszínével a virágzás után is nagyon mutatós.

Som fajták

Az összes somra jellemző, hogy májusban és júniusban hozza apró virágát, amelyet négy fellevél vesz körül. Laza, emeletes alakjuk és bíborszínű vagy skarlátvörös őszi lombszínük is kifejezetten mutatós.

Virágos som

A virágos som (Cornus florida) nagy, kiszélesedő koronájú cserje, fellevele fehér vagy rózsaszínű, levele sötétzöld. Ismert fajtái a rózsaszín “virágú” ‘Rubra’, a szintén rózsaszínű ‘Cherokee Chief’ és a hófehér ‘Cherokee Princess’.

Virágos som (Cornus florida)

Csillagsom

A csillagsom (Cornus kousa) a virágos somhoz hasonlóan virágzik, fellevele azonban keskenyebb, és általában fehér. Ismert fajtái a markáns sárgászöld lombú ‘Schmetterling’, a ‘Milky Way’ és a ‘Gold Star’. Ugyanolyan mutatós a Cornus kousa var. chinensis, amelyet kínai csillagsomnak is neveznek.

Csillagsom (Cornus kousa)

Kanadai som

A kanadai som (Cornus canadensis) alacsony növekedésű, legfeljebb 20 cm magasra nő. Ez a talajtakaró nagyobb rokonaihoz hasonlóan júniusban és júliusban hozza fehér fellevelekkel körülvett fehér virágait.

kanadai som (Cornus canadensis)

A Som gondozása

Fény: a som napos helyen fejlődik a legjobban, de félárnyékban is jól érzi magát.

Talaj: savas, humuszos talajt igényel. Minden som a nyirkos, de nem átázott talajt kedveli. Trágyázzuk komposzttal.

Virágzás: májustól – júniusig virágzik.

Szép látványt nyújtanak a som virágai és bogyói együtt.

Tavasz – ültetés és talajtakarás

Tavasszal ültessük a somot fellazított és komposzttal gazdagított földbe. Rendszeresen öntözzük, különösen az első évben. Avar- vagy fakéregkomposzttal takarjuk. Az átteleltetett növényekről távolítsuk el a letört vagy elhalt hajtásokat. Egyébként ne metsszük.

Nyár – Öntözés

Szárazság idején rendszeresen és bőségesen öntözzük, mivel a cserje nem tűri a szárazságot, amit a virágai sínylenek meg.

Ősz – talajtakarás

A tél beállta előtt takarjuk a gyökeret komposzttal vagy avarral.

Kártevők és betegségek

A nagy számban előforduló, enyhén hosszúkás kagylós pajzstetvektől elhalhatnak a fiatal ágak. Vágjuk le a fertőzött hajtásokat. Júniustól többször permetezzük paraffintartalmú szerrel. Télen és rügyfakadás idején ne permetezzük.