Kopasz őszirózsa (Aster novi-belgii)

Ezek az őszirózsák tulajdonképpen jellegzetes kerti növények, bár néhány éve cserepes növényként is kaphatók. Késői virágzásúak, ezért az ablakpárkányon tartva sokáig csodálhatjuk őket.

Jellemzői

A kopasz őszirózsa (Aster novi-belgii) Észak-Amerikából, a mai Virginia területéről származik. A növény latin elnevezését a vidék korábbi nevéről kapta. Az ‘aster’ szó csillagot jelent. Azt hogy miért viseli a növény ezt a nevet, valószínűleg senkinek nem szükséges elmagyarázni. A kopasz őszirózsa a XVII. század elején került Európába. A növény már akkor is igen kedvelt volt, hiszen megszépíti az utolsó őszi napokat.

Amikor a szabadban az egynyári növények ideje lassan már lejár, a muskátlit és a fuksziát teleltetni kezdjük, akkor kezdődik a kis őszirózsák igazi szezonja.

Kis bokrok

Általában 30-50 cm magas növényeket vásárolhatunk. A kertészetekben kapható példányokat növekedésgátló szerrel kezelik, hogy alacsonyak és bokrosak maradjanak. A szer hatása idővel elmúlik, akkor a növények magassága elérheti akár a 70-100 cm-t is.

Bár a kopasz őszirózsákat cserepekben is árusítják, mégsem igazi szobanövények. Elvirágzás után ültessük ki őket a kertbe.

Kopasz őszirózsa gondozása

A kék, ibolya, rózsaszín, piros vagy fehér különféle árnyalataiban pompázó virágok ősszel, szeptembertől novemberig virágoznak. A virágok közepe mindig sárga színű. Nem illatosak.

Fény, öntözés és tápanyag

A kertben napos helyen, meszes talajban fejlődnek a legszebben. Cserépben nevelve tartsuk őket világos, 15-20 °C hőmérsékletű helyen.

Virágzáskor öntözzük őket bőségesen, és hetente egyszer adjunk nekik alacsony koncentrációjú tápoldatot.  Tápanyagban gazdag, jó víztartó képességű, vályogos talajt igényelnek. A földhöz keverhetünk perlitet is.

Nyesés, visszavágás

Nem kell visszavágnunk, de ha bokrosabb növényeket szeretnénk nevelni, visszacsíphetjük a hajtások végeit. Ha évelő növényként neveljük, elvirágzás után vágjuk vissza a hajtásokat.

Szaporítás

Az idősebb töveket tavasszal vagy ősszel kiáshatjuk a földből, majd a szétszedett részeket külön-külön újra elültethetjük.

Környezet

A cserépben nevelt kopasz őszirózsa az ablakpárkányon tartva is jól érzi magát. Elvirágzás után, fagymentes napon ültessük ki a kertbe, így a következő évben újra megcsodálhatjuk virágait. Az erkélyládában is szépen mutat.