Kerti növények

Zanót (Cytisus)

A zanótok nem igényelnek sok gondozást, mégis százával oldják virágaikat.

Zanót jellemzői

A  zanót, dúsan nyíló cserje, többnyire édes illatú virágokkal. Virágaik nagyrészt sárgák, de vannak köztük fehérek és pirosak is. A zanótfajok (Cytisus) többsége májustól júniusig nyílik.

A magas zanótfajok akár két méteresre is megnőhetnek. Ide sorolható a korai zanót (Cytisus x praecox), amely elsőként, már áprilisban kezdi ontani a virágait. A májustól júniusig nyíló seprűzanótnak (Cytisus scoparius) és nemesített fajtáinak kétszínű változatai is léteznek. A többszörösen keresztezett, nemesített fajták érzékenyebbek a fagyra, mint az alapfajok. Valamennyi 1-2 méter magasra nő.

A zanótok nemzetségébe tartozó aranyeső (Cytisus laburnum) minden része mérgező, míg a seprőzanótnak (Cytistts scoparius) csak a magja tartalmazza a citizin nevű mérgező alkaloidot.

Az alacsony zanótfajok közül sárga virágú az illatos zanót (Cytisus x beanit) és a heverő zanót (Cytisus decumbens). A fehér vagy világos-sárga virágú, 20 cm magas angol zanót (Cytisus x kewensis) a legkisebb. A bíboros zanót (Cytisus purpureus) májusban és júniusban hozza bíbor-vörös vagy rózsaszín virágait.

Zanót ültetése

A zanót fajok érzékenyek a keményebb fagyokra. Laza, homokos talajt igényelnek, de meszes talajban is jól fejlődnek. A dunántúli dombvidék déli lejtőin vadon is tenyésznek. A sziklakert és a virágos gyep jó vízáteresztő talaja szintén alkalmas élőhely számukra. Köfalon és rézsűben csodálatosan mutatnak az alacsony zanótfajok. Szabadon növő sövényekben gazdagon nyílnak a magas zanótfajok, ha védett helyet találnak. Dézsában minden alacsony faj jól társítható törpefenyővel.

Ültetési időszak: tavasz. 

1. Ássunk a gyökérlabdánál kétszer nagyobb ültetőgödröt. A kötött talajhoz keverjünk sok homokot.

2. Óvatosan vegyük ki a növényt a cser épből. nehogy a gyökerek megsérüljenek.

3. Tegyünk az ültetőgödörbe annyi földet, hogy a gyökérnyak a talajjal egy szintbe kerüljön.

4. Töltsünk földet a gyökérlabda köré, és nyomkodjuk le. Alakítsunk ki öntözőtányért és kiadósan öntözzük meg a növényt.

A magas zanótfajok vesszőinek egy részét erősen vágjuk vissza. Így elősegíthetjük az új, sok virágot hozó hajtások fejlődését. Az alacsony zanót fajok nem igényelnek visszavágást. Az idősebb növényeket ugyanakkor megifjíthatjuk vagy formára nyírhatjuk.

Zanót gondozása

A zanót, napos, meleg, erős fagyoktól védett helyet igényel. Jó vízáteresztő talajt kíván. Homokos, enyhén meszes talajban fejlődik a legjobban. A föld ne tartalmazzon túl sok tápanyagot. Egyszerűen gondozható, édes illatú növény.

Tavasz – ültetés és visszavágás

Kedvező ültetési idő: áprilistól. Az idősebb, sűrűn növő növényekről távolítsuk el az elfagyott vagy elhalt hajtásokat.

Nyár – metszés

Kurtítsuk meg a magas zanót-fajok hajtásait, hogy elősegítsük a bokros növekedést. Csak az elnyílt vesszőket vágjuk vissza. A következő évi virágok a nyáron fejlődő, új hajtásokon nőnek.

Ősz – fagyvédelem

Kupacoljunk lombot a tövek köré, és takarjuk a fagyérzékeny növényeket gallyakkal.

Kártevők és betegségek

A zanótok levelein és hajtásain látható barnásfekete foltok levél-, illetve szárfoltosodásra utalnak. A levelek lehullanak és a növények el is pusztul-hatnak. Vágjuk le a fertőzött hajtásokat. Megelőzésképpen permetezzünk gombaölő szerrel.