Zöldség

5 könnyen nevelhető zöldségféle cserépben

Egyre népszerűbb a saját élelmiszer termesztése, amely az egészségtudatos táplálkozás velejárója. Ez egy kézenfekvő módszer arra, hogy csökkentsük a kertészkedés során a műanyag felhasználást, valamint a szállítás miatti forgalmat. Ezzel hozzájárulunk a környezet védelméhez. Most öt könnyen nevelhető zöldségfélét mutatunk be.

1. Spenót

Tökéletes, folyamatosan szedhető zöldség, amely egész nyáron és ősszel, valamint a következő évben is terem, így folyamatos ellátást biztosít. A vegyes salátákhoz kisebb leveleket szedjünk, és ne feledjük, hogy ha folyamatosan szedjük, akkor folyamatosan terem. Próbáljuk ki a ‘Popeye’ vagy a ‘Medania’ fajtákat.

2. Ízletes rukkola

Ez az egyetlen salátalevél, amelyet biztosan nem akarunk nélkülözni. Roppant ízes, és a hátsó ajtó mellett egy cserépben nevelve is szépen mutat. A legfinomabb saláta-levél, amely egyben a legkönnyebben termeszthető is. Csak ne feledjük el rendszeresen szedni, hogy a levelek újrafejlődjenek! Próbáljuk ki a ‘Skyrocket’, az ‘Apollo’ vagy a ‘Runway’ fajtákat.

3. Törpe zöldbab

A zöld mellett lila és sárga változatban is kapható, edényben is jól terem, és csak 40-60 cm magasra nő. Nincs szükségük támasztékra sem, mivel a szárak képesek meg-tartani a saját súlyukat. És ami még jobb, szál nélküliek, ami kevesebb előkészületet jelent a konyhában. Próbáljuk ki a ‘Boston, az ‘Amethyst’ vagy a ‘Green Arrow’ fajtákat.

Törpe zöldbab ‘amethyst’ fajta.

4. Lecsüngő paradicsom

Válasszunk egy kis termetű, bokros fajtát, amelynek koktélparadicsom-fürtjei a kosár, edény vagy ablakláda oldala mentén csüngenek; ráadásul az ilyen fajtáknál nincs szükség sem kötözésre, sem az oldalhajtások levágására. Nagyszerű megoldás akkor, ha kevés a hely. Próbáljuk ki a ‘Tumbling Tom Red, a ‘Balconi Red’ vagy a ‘Tumbler’ fajtákat.

5. Újhagyma

A magokat nagy cserépbe vessük, tartsuk nedvesen a földet, és amint 3 növények ceruza vastagságúvá nőnek, elkezdhetjük szedni őket salátákhoz – ehhez általában nagyjából nyolc hét szükséges. Egy részüket hagyjuk egy kicsit kigömbölyödni, és ne feledjük, hogy a folyamatos ellátás érdekében rendszeresen kell vetni. Válasszuk a ‘White Lisbon’ vagy a piros szárú ‘Apache’ fajtát.