Zöldség

Jégsaláta termesztése

Jégsaláta jellemzői

A jégsaláta (Lactuca sativa var. capitata ‘Iceberg’) beltartalmi értékei a fejes salátáékhoz hasonlóak.  Élettani igényei: megegyezik a fejes salátáéval, azonban tápanyagigénye nagyobb, mivel a fejek átlagtömege 250-400g között van.

Jégsaláta fajták

Kiskerti termesztésre javasolt fajta: Laibachi jeges: jól fejesedő, a fej nagysága elérheti a 20 cm átmérőt, átlagtömege 300 g, tenyészideje 60-65 nap. A “jeges” nevet leveleinek jégcsapszerű nyúlványiról kapta. A fajtaválasztékot bővíthetjük a termesztésre engedélyezett holland fajtákkal.

Jégsaláta vetése

Talaj előkészítés: a saláta ágyást felássuk, és közvetlenül vetés előtt elgereblyézzük. Finom, apró morzsalékos magágyat készítünk. A vetés helyrevetéssel történik. Vetési ideje: március közepe-vége. Sor- és tőtávolság: 25×15 cm. Vetési mélysége: 1-2 cm.

Talajmunka: talajporhanyítás. 2-3 lombleveles korban beállítjuk a tőszámot. Ha nem drazsírozott magot vetettünk, akkor a kikelt növényeket a megfelelő tőtávolságra ritkítsuk ki. Öntözés: kelesztő öntözés, szükség esetén vízpótló öntözés is.

Szedés: folyamatosan szedhetjük, amikor a fejek elérik az átlagtömeget. Felhasználás: frissen fogyasztjuk, készíthetünk belőle salátafőzelékek, majonézes salátát stb.