Zöldségek halványítása

Egyes zöldségféléket halványítással ízletesebbé és étvágygerjesztőbbé tehetünk.

Miért halványítsunk?

A halványítás azt a jelenséget használja ki, hogy a zöldségek levele, szára és virágrügye sokkal puhább és ízletesebb lesz, ha nem éri őket fény. A növények nem termelnek több klorofillt, és a meglévő zöld színanyagok is lebomlanak. Színük halványabb lesz, gyakran fehér vagy halványsárga. A halványított zöldségek kevesebb vitamint tartalmaznak, de zsengébbek és ízletesebbek.

Halványított zöldségek

A halványítást gyakran alkalmazzák a karfiolnál, hogy a fej hófehér maradjon. Enélkül sok fajta feje sárgára vagy barnáslilára színeződne. Az endívia (salátakatáng) és a pongyola pitypang kesernyés ízű levelei halványítással sokkal zsengébbek és ízletesebbek lesznek. Ugyanez vonatkozik a közönséges spárga, a kárdi, a halványító zeller és a póréhagyma szárára is. A salátának vagy köretnek gyakran használt cikóriát is halványítani kell, ha azt szeretnénk, hogy porhanyós és halványsárga legyen.

Módszer

A megfelelő halványítási módszer kiválasztását maga a zöldség határozza meg. Száras zöldségek esetében, mint a halványító zeller és a póréhagyma, a szárak köré töltsünk földet. Egy másik módszer, hogy lenzsákot csavarunk a szárakra vagy a sorok mindkét oldalára deszkákat állítunk fel. A karfiol és a leveles zöldségfélék esetében, mint például a pongyola pitypang, általában összekötjük a külső leveleket, hogy a belsőket ne érje fény. Ügyeljünk rá, hogy összekötés előtt a levelek szárazak legyenek, különben könnyen megrothadnak.

TIPP: Nem kell sok pénzt áldoznunk a kellemes ízű fehér spárga beszerzésére, hiszen ezt az ínyenc zöldségfélét saját kertünkben is termeszthetjük és halványíthatjuk. Kora tavasszal a már legalább hároméves spárgatövekre borítsunk 50 cm magasan földet. Amint előbújnak a töltés tetején a hajtáscsúcsok, tegyük szabaddá a szárakat és vágjuk le őket.

Halványítható zöldségfélék

Zöldség

Teendők

Cikória (Cichorium intybus var. foliosum)

a gyökereket októbertől ássuk ki és halványításhoz ültessük át edénybe.

Karfiol (Brassica oleracea var. botrytis)

kora nyártól őszig törjük meg és borítsuk a leveleket a már tojás nagyságú fejekre.

Endívia (Cichorium endivia)

szedés előtt 14 nappal kössük össze  a fejeket vagy borítsuk le halványító burával.

Közönséges spárga (Asparagus officinalis)

március/áprilisban, mielőtt megjelennek a szárak, töltsünk a tövekre 50 cm földet.

Kárdi (Cynara cardunculus)

szeptembertől csavarjuk be a szárakat lenzsákkal vagy vastag papírral, de a fejeket hagyjuk szabadon.

Halványító zeller (Apium graveolens var. dulce)

szedés előtt 14 nappal csavarjuk be a szárakat vastag papírral, de a fejeket hagyjuk szabadon.

Póréhagyma (Allium porrum)

először akkor töltsünk földet a tövekre, amikor a növények elérték a 15 cm-es magasságot, és egyszer-kétszer ismételjük meg.

Leveles vagy fejes zöldségek halványítása

1. A levél főér mentén törjük meg a karfiol néhány külső levelét és hajtsuk rá a fejlődő fejrészre.

2. Kössük össze az endívia és a karfiol külső leveleit gumival vagy zsineggel.

3. Az önmagukat halványító zöldségek általában maguktól befelé hajlanak. Ezt rendszeresen ellenőrizzük és ha kell, igazítsuk meg.

4. Az endíviára szedés előtt legalább két héttel tegyünk halványító búrát vagy borítsunk rá tányért.

Száras zöldségek halványítása

1. Töltsünk a szárak köré földet vagy ültessük eleve árokba a töveket és temessük be őket, ha megindul a növények fejlődése.

2. Csavarjunk a szárak köré vastag papírt vagy lenzsákot. Ezt a módszert főként a halványító zeller és a kárdi esetében alkalmazzuk.

3. Állítsunk fel a sor két oldalára egy-egy hosszú, kb 20 cm magas deszkát és rögzítsük karókkal.

Cikória halványítása

A magokat májusban vessük el szabad-földbe, majd októberben szedjük fel a töveket. A leveleket a gyökérnyak felett 5-6 cm-re vágjuk vissza, az oldalgyökereket távolítsuk el, és a főgyökeret 20 cm-re vágjuk le. A lakásban állítsuk a töveket függőlegesen egy edénybe, töltsünk rájuk földet úgy, hogy a gyökérnyak szabadon maradjon. Az ültetést fedjük le egy másik edénnyel vagy fekete fóliával, hogy ne érje fény. Tartsuk nyirkosan a talajt és gondoskodjunk 13  18 °C-os hőmérsékletről. Négy hét múlva szedhetjük az első halványsárga hajtásokat.

Gondozás egész évben

Kora nyár – halványítás

A korai zöldségek halványításának ideje. Fontos, hogy a növények szárazak legyenek, ezért ha szükséges, kendővel itassuk le róluk a nedvességet.

Késő nyár – halványítás és ellenőrzés

A halványítás hűvös időben lassan. melegben gyorsan megy végbe. Naponta ellenőrizzük a növényeket, hogy elég halványak és zsengék-e.

Ősz – felszedés és cserepezés

A cikóriát és a pongyola pitypangot októberben ássuk ki. Három napig hagyjuk őket pihenni, leveleiket 5-6 cm-re vágjuk vissza.  A gyökereket állítsuk szorosan egymás mellé egy edénybe, töltsünk rájuk földet és takarjuk le egy másik edénnyel.

Tél – hajtatás és halványítás

Tartsuk a növényeket hűvös helyen, talajukat pedig nyirkosan.