Zöldség

Zöldségfélék magvetése

Ezzel az egyszerű módszerrel különösen jó minőségű zöldségfajtákat termeszthetünk évről évre.

Előnyök

Érdemes begyűjteni a jól termő zöldségfélék magjait. Ezek a növények bő hozamúak, a betegségekkel szemben különösen ellenállók és az adott kert talaj- és időjárási viszonyai mellett kiválóan fejlődnek. A magok begyűjtése ezenkívül fontos módszere a régi fajták megőrzésének.

Fajtaválasztás

Ha be akarjuk gyűjteni a zöldségfélék magjait, akkor ne ültessünk F1 hibrid fajtákat, mert gyakran sterilek vagy a belőlük nevelt utódnövényekre nem öröklődnek át a szülők kiváló tulajdonságai. Csak azonos fajtákat ültessünk, hogy beporzáskor ne jöhessenek
létre nem kívánt kereszteződések.

Ötletek maggyűjtéshez

Értékeljük ki növényeinket és válasszuk ki a legjobb fajtákat. Általában a legnagyobb és legízletesebb termést adó, a legerősebb leveleket hozó, a kártevőkkel és betegségekkel szemben leginkább ellenálló egyedek hozzák a legjobb minőségű magokat.

A termést adó zöldségfélék (pl. paradicsom, paprika, uborka) termését a teljes érésig hagyjuk a töveken, és csak akkor szedjük le őket, amikor már majdnem maguktól leesnek. Kaparjuk ki belőlük a magokat, mossuk le és néhány napig hagyjuk száradni.

A nyitott magházas fajok esetében (pl. kapor, hagyma, saláta) az egész érett növényt a lakásban szárítsuk meg, vagy a már majdnem érett magok köré a magházra húzzunk zacskót, hogy felfogjuk a kiszóródó magokat.

A hüvelyes termésű növények (pl. borsó, bab) termését hagyjuk a töveken megszáradni és csak akkor szedjük le őket, amikor be akarjuk gyűjteni a magokat.

A magokat száraz, hűvös és sötét helyen tároljuk, csavaros tetejű tartóedényben vagy papírtasakban. Ne felejtsük el feliratozni őket.

Ahhoz, hogy a különböző fajták ne kereszteződjenek, minden fajból csak egyfélét ültessünk vagy az egyes fajtákat egymástól legalább 30 m távolságra ültessük. Zacskót is húzhatunk a virágokra és kézzel beporozhatjuk őket.

Begyűjthető zöldségmagok

Brokkoli: a fejeket hagyjuk elvirágozni, a magokat a növényen megszáradni és megsárgulni; ne ültessünk a közelbe más káposztafélét; a magok megfelelő tárolás mellett öt évig eltarthatók.

Paradicsom: válasszuk ki a legnagyobb, hibátlan terméseket; akkor szedjük le őket, amikor kellően érettek; kaparjuk ki belőlük a magokat, néhány napra áztassuk be, majd szárítsuk meg; a magok négy évig megőrzik csírázóképességüket.

Sárgarépa: ne legyenek a közelben vadon élő répafélék, mert azokkal kereszteződhet; hagyjuk virágozni a töveket, vágjuk le és szárítsuk meg a terméseket; dörzsöljük tisztára a magokat; három évig felhasználhatjuk őket.

Uborka: a kiválasztott terméseket hagyjuk a növényen beérni; akkor szedjük le őket, amikor már megsárgultak; kaparjuk ki belőlük a magokat, mossuk meg, majd szárítsuk meg őket; csírázóképességüket öt évig megőrzik.

Kukorica: a kellően fejlett csöveket hagyjuk beérni, majd akasszuk fel őket, hogy burokleveleik és a szemek megszáradjanak; morzsoljuk ki a szemeket; csírázóképességüket két évig megőrzik.

Hagyma: a virágszárakat támasszuk meg; ha a fekete magok láthatóvá válnak, vágjuk le a szárat; rázzuk ki a magokat vagy szárítsuk őket tovább, akkor könnyebben kiszedhetők; csírázóképességüket egy évig megőrzik.

Borsó: válasszuk ki a szemdús hüvelyeket; a terméseket hagyjuk a növényen beérni és megszáradni; ezután szedjük le és nyissuk fel őket, majd vegyük ki belőlük a magokat; csírázóképességüket három évig megőrzik.

Bab: válasszuk ki a legegészségesebb és leghosszabb hüvelyeket hozó egyedeket; a terméseket hagyjuk a növényen beérni és megszáradni; nyissuk fel őket és vegyük ki belőlük a magokat; csírázóképességüket három évig megőrzik.

Maggyűjtés húsos termésről

1. Válasszuk ki a legerősebb, leggazdagabban termő, kártevőktől és betegségektől mentes tövet.

2. A termést a teljes érésig hagyjuk a töveken, de ne várjuk meg, amíg maguktól leesnek. Szedjük le, mielőtt fonnyadni kezdenének.

3. Távolítsuk el a héjat és a terméshúst, majd egy műanyag tálban mossuk meg a magokat és hagyjuk őket néhány napig vízben ázni.

4. Szűrjük le a vizet. Terítsünk egy tálcára konyhai papírtörlőt, és a magokat hagyjuk rajta megszáradni.

5. Meggyorsíthatjuk a magok száradását, ha 10-20 cm távolságra lámpát helyezünk föléjük.

6. Végül hagyjuk a magokat még egy hétig a konyhai papírtörlőn szellőzni. A megszáradt magokat feliratozott üvegekben tároljuk.

Ötlet: Mielőtt tavasszal elvetnénk a saját gyűjtésű magokat, végezzünk csíráztatási próbát. Helyezzünk jó nedvszívó képességű konyhai papírtörlőt egy tálkába vagy tányérba. Langyos vízzel nedvesítsük át, majd szórjunk rá 20-30 magot. Húzzunk az edény fölé fóliát és zárjuk le, hogy megtartsa a nedvességet. Állítsuk az edényt 20 °C-os hőmérsékletű, világos, meleg helyre az ablakba. Amint kicsíráznak a magok, számoljuk meg a csíranövényeket. A magok jó minőségűek, ha legalább 70-90%-uk kicsírázott. 40% alatti csírázási arány mellett nem érdemes elvetni őket.