Kerti növények

5. Gyönyörű sisakvirág a kertbe.

A sisakvirág természetes növényegyüttesekben érvényesül a leginkább.

Sisakvirág fajtái, jellemzői

Az évelő sisakvirág a szarkaláb közeli rokona, a boglárkafélék családjának egyik legmérgezőbb tagja. A növény jellegzetes, lovagi sisakra emlékeztető, tömött bugában álló virágainak köszönheti a nevét. Levelei tenyeresen karéjosak vagy tagoltak.

1. Bajor sisakvirág

A bajor sisakvirág (Aconitum x cammarum) ‘Bicolor’ 1-1,2 m magasra nő. Fehér és liláskék foltos virágai júliustól augusztusig nyílnak.

Bajor sisakvirág (Aconitum x cammarum) ‘Bicolor’

2. Őszi sisakvirág

Az őszi sisakvirág (Aconitum carmichaelii) 0,8-1,2 m magasra nő. Szeptembertől októberig hozza nagyméretű, azúrkék virágait. Egy másik, augusztustól szeptemberig virágzó őszi sisakvirágfajta, az Aconitum carmicbaelii var. Wilsonii magassága eléri az 1,7 m-t. Virágai világos liláskék színben pompáznak.

Őszi sisakvirág (Aconitum carmichaelii)

3. Henry sisakvirág

A Henry sisakvirág (Aconitum henryi ‘sparks’) júliustól augusztusig bontja élénk liláskék szirmait. Magassága 2 m is lehet.

Henry sisakvirág (Aconitum henryi ‘sparks’)

4. Nápolyi sisakvirág

A Nápolyi sisakvirág (aconitum lamarckii) 1,3 m magasra nő. Erőteljes sárga virágai júliustól augusztusig nyílnak.

Nápolyi sisakvirág (aconitum lamarckii)

5. Havasi sisakvirág

A leggyakoribb, sok fajtát számláló faj, a havasi sisakvirág (Aconitum napellus) júniustól júliusig virágzik. Fajtáit gyakran külön alcsoportokba sorolják. A tompa rózsaszín ‘ Carneum’ (más néven ‘Roseum’) 1 m, a fehér ‘Album’ 1,2 m, a tengerkék ‘Newry Blue’ pedig 1,5 m magasra nő.

Havasi sisakvirág (Aconitum napellus)

Sisakvirág gondozása

A sisakvirágok nem viselik el a déli hőséget, de délelőtt vagy délután szüksége van egy kevés napfényre. Humuszos, nyirkos talajt kedveli. Dúsítsuk a homokos talajt agyaggal, hogy jobban megtartsa a nedvességet. Évelő növény. Júniustól októberig virágzik. Vágott virágnak is alkalmas. Egyszerűen gondozható.

Minden része erősen mérgező alkoidokat tartalmaz. A növény gondozásakor mindig viseljünk védőkesztyűt. Ahol kisgyermekek vannak, ott egyáltalán ne ültessünk sisakvirágot.

Tavasz – Tőosztás és ültetés

Szaporítás tőosztással: ássuk ki az idősebb sisakvirágokat, és éles késsel vágjuk szét a gyökértörzseket. Azonnal helyezzük vissza őket a földbe. Ültessük el a vásárolt növényeket, mihelyt felengedett a talaj.

Nyár – Gondozás

A növény körüli talajba dolgozzunk egy kevés szaruforgácsot. Száraz időben rendszeresen öntözzünk, és takarjuk a talajt.

Ősz – Ültetés és szaporítás

A fiatal növények elültetésének és az idősek tőosztásának másik időpontja. A legtöbb keresztezett fajta csak így szaporítható. A tiszta fajokat most vessük el a kertben. A fagy beállta előtt vágjuk vissza a növényeket tenyérnyi magasságban. Terítsünk köréjük komposztot.

Betegségek, kártevők

A fekete levéltetvek akkor támadják meg a sisakvirágot, ha túl száraz, napos és szeles helyre ültettük. Erős vízsugárral mossuk le a tetveket, és öntözzünk rendszeresen. Ősszel ültessük át a növényt jobb helyre.