ZöldségAktuális

Bab ültetése és termesztése

A kerti bab dekoratív haszonnövény. Napos erkélyen vagy akár a teraszon is nevelhető. Gyorsan nő, és szép zölden befutja a falat és a kerítést. Termése évszázadok óta fontos táplálékaink közé tartozik.

Bab jellemzői

A kerti bab haszonnövényként közismert, ám dísznövénynek is szép. Erkélyládába vagy verandai dézsába is ültethetjük. Ha helye elég meleg és napos, gyorsan nő. A fagyot nem bírja.

A kerti bab Dél-Amerikából származik. A kukoricával együtt az őslakosság fő táplálékát alkotta. A XVI. század kezdete óta Európában is kedvelt. Számos fajtáját termesztik. Kezdetben csak a bab szárított, jól eltartható magját fogyasztották, ma viszont elsősorban zöld vagy sárga, még éretlen termését szeretjük. A bab máj-, illetve szíverősítő, és az anyagcserét javító hatóanyagokat tartalmaz.

Az egynyári bab lapos gyökere a felszín közelében fut. Kis gyökérgumóján rovarok vannak, amelyek felveszik a nitrogént a levegőből és hasznosítják azt. A növény a levelek sarkánál oldalhajtásokkal ágazik  el. A levelek felülete durva. A magok vese alakúak, fehérek, pirosak vagy barnák, illetve a világosbarnától feketéig terjedő tónusúak.

A szárak köré rakott fűrészpor vagy fenyőtű réteg elriasztja a csigákat.

Bab fajtái

Szinte valamennyi mai fajta szálkamentesre nemesített. A vágóbab zöld, széles, nagyon lapos hüvelyű, a törni való bab zöld, kerek hüvelyű, a konzervbab zöld, keskeny, igen vékony hüvelyű, a viaszbab hüvelye sárga, változó hosszúságú és szélességű lehet. A babfajták kiváló ellenálló képességűek. Ha gyakran szedjük, háromnaponta érik.

Bab termesztése

A bab érési időszakát kinyújthatjuk, ha két- háromhetente utánvetjük.

Ha a föld felmelegedett és a fagyveszély elmúlt, a babot május közepén elvethetjük. A szüretelhető hüvelyek kb. 70-90 nap múlva jelennek meg, vagyis június végéig utánvethetünk. Április végére babot már cserépben is nevelhetünk a házban. Mindig 2-2 babszemet vessünk el egy helyre, 5 centiméterenként, 5 centiméter mélyre. Csirázás után egyeljük.

A talaj legyen tápanyagokban gazdag, porózus, ne legyen túl nedves. A bab napos, szélvédett helyen fejlődik jól. A száraz időszakokban öntözzük. Ezen kívül ápolást nem igényel.

Virágzáskor permetezzük vízzel

A virágzó növényeknél a megporzást vízpermettel segíthetjük elő. A bab szedésénél vigyázzunk, hogy a terméstokokat ne szakítsuk le. A fiatal bab gyenge. Az öreg bab hüvelye fogyasztásra alkalmatlan. Ha nyár végén vetünk törni való babot, számítsunk arra. hogy a virágok elpusztulnak. Ezért tanácsos a következő évben korábban vetnünk.

A legismertebb zöldbabfajta a ‘Budai piaci‘. melynek hüvelyszíne sárga. A szárazbabfajták közül a ‘Start‘, a ‘Budai fehér‘ és a ‘Fehér óriás‘, a karósbabok között a ‘Juliska‘, míg a salátababok közül az ‘Iregi‘. a legismertebb fajta.

A szárazbab is igen tápláló étel. Könnyebben emészthető, ha borsfűvel vagy zsályával főzzük.

Nemcsak hasznos – szép is

Ha a babot elsősorban dísznek szánjuk az erkélyre, piros virágú babfajtát válasszunk. Különösen dekoratívan hatnak.

Zöldbab gondozása, igényei

A zöldbab egyéves növény. 40-50 cm magasra nő, szerteágazó. Telt leveleinek felszíne durva. A hajtás virágzatban végződik. A virágok együtt ülnek az inda hegyén. A fehér vetőbabból fejlődő növény virága fehér, a barna vagy fekete babból fejlődőé piros vagy kékeslila. Illatuk nincs.
A kerti bab a 0 °C alatti hőmérsékletet nem bírja. Meleg földben, napos, szélvédett helyen jól fejlődik. Ha a nyár hideg, fejlődése visszamarad.

Ha a vetőbab tápanyagban gazdag földbe kerül, a növekedési időszakban nem szükséges trágyáznunk. Meleg, száraz időszakban viszont öntöznünk kell!

Laza, meleg, nem frissen trágyázott, de tápanyagban gazdag földet igényel. A sovány talajt már ősszel javítsuk fel rothasztott komposzttal vagy trágyával. A terméshozam szempontjából a föld gyakori lazítása az öntözésnél is fontosabb.

Szaporítás

A kerti bab magról szaporítható. Május közepe-vége előtt ne tegyük ki. Lehetőleg vásárolt vetőmagot vessünk, mert a saját termésű mag rendszerint kevésbé ellenálló.

Kártevők és betegségek

Az új, nemesített fajták rendszerint ellenállók a betegségekkel és a kártevőkkel szemben.  A föld fölötti csíraleveleket néha megtámadják a hernyók és az aknázólegyek. Lehetőleg csávázott (növényvédővel kezelt) vetőbabot használjunk.

A levelek megsárgulnak, a bab növekedése leáll. Túl alacsony a hőmérséklet. A növényt tegyük át meleg, napos, szélvédett helyre.