Kerti növények

Vetővirág – aranysárga, őszi virágkelyhek

Aranyló őszi szín. A vetővirág tavaszi hangulatot áraszt az őszi kertben.

Vetővirág jellemzői

A krókuszhoz hasonló vetővirág botanikai szempontból az amarilliszfélék családjába tartozik. A krókusznak három, a vetővirágnak hat porzója van. Az öt vetővirág (Sternbergia) fajból kertjeinkben csak kettő terjedt el, a többi három faj fagyérzékenysége miatt üvegházi ritkaságnak számít. A két télálló faj azonban megfelelő fagyvédelem mellett a mi enyhe éghajlatú, szőlőtermesztésre is alkalmas tájainkon is áttelelhet.

A vetővirághagymák mérgezőek. Ne tároljuk őket olyan helyen, ahol a gyerekek hozzáférhetnek és ne ültessük oda, ahol gyerekek vagy háziállatok játszanak!

Őszi vetővirág

Az őszi vetővirág (Sternbergia lutea) 3 cm nagyságú, a nárciszéhoz hasonló hagymából kifejlődő aranysárga, csésze alakú virágai szeptembertől októberig nyílnak. A virágok a 10 cm hosszú szárak végén egyesével vagy párban állnak. A sötétzöld, fűszerű, 15-25 cm hosszú levelek egy része ősszel, virágzás után, másik része következő tavasszal jelenik meg.

őszi vetővirág
őszi vetővirág

Nagyvirágú vetővirág

A nagyvirágú vetővirág (Sternbergia dusiana) az előző fajjal azonos időben hozza virágait, átmérőjük a 12 cm-t is elérheti. 30 cm hosszú levelei csak a következő év tavaszán fejlődnek ki. Ez a faj az őszi vetővirághoz képest kevésbé fagytűrő, és mindenekelőtt nyáron igényli a szárazságot. Ajánlatos ezért inkább üvegházban nevelni.

Vetővirág gondozása

A vetővirág egy szeptembertől októberig nyíló hagymás növény.  Teljes napsütésben érzi jól magát. A napos, forró, nyáron száraz helyeket kedveli.  Jó vízáteresztő talajt igényel. Rézsűben, kiemelt ágyásban vagy sziklakertben laza talajba ültethetjük. Ilyen helyeken jól fejlődik.

Tavasz – beszerzés és trágyázás

A vetővirágot ilyenkor rendeljük meg kertészetben. A begyökeresedett tövek köré dolgozzunk a talajba szaruforgácsot.

Nyár – ültetés és trágyázás

Ültetéshez a legkedvezőbb időszak a június. A 3-5 cm nagyságú hagymákat 10-12 cm mélyre ültessük. Ilyenkor szétoszthatjuk a hagymákat. Ásóvillával emeljük ki őket földdel együtt (jobbra), és válasszuk szét.

Ősz – fagyvédelem

A növényeket feltétlenül takarjuk lombbal és fenyő-gallyakkal. Zordabb éghajlatú vidéken célszerű virágzás után cserepekbe ültetni és világos, hűvös helyen a lakásban vagy hidegágyban teleltetni őket.

A tövek körül mindig takarjuk a talajt, hogy hevesebb esőzések idején ne verődjön fel a nedves föld.

Vetővirág ültetése

Vetővirágot csak enyhe éghajlatú vidéken ültessünk, ott is kizárólag védett, meleg helyre és laza talajba. Sziklakertbe csoportosan telepítve lenyűgöző látványt nyújt. Nyáron száraz, forró helyen jól fejlődik. Házfalak vagy napos kőfalak előtt ugyancsak kedvező, védett életfeltételeket talál. Nyáron kifejezetten kedveli a szárazságot és a falakról visszaverődő hőt. Dézsába ültetve világos, hűvös helyen jól átteleltethetjük.

Júniusban vásároljunk kemény tapintású (3-5 cm átmérőjű) hagymákat, és az őszi virágzáshoz ültessük el őket.

Ültetés lépései

1. Júniusban ássunk 20 cm mély, 20 cm átmérőjű gödröt. A kiemelt földhöz keverjünk komposztot és homokot. Töltsünk vissza 8 cm-nyi réteget.

2. A hagymákat csúcsi részükkel felfelé, csoportosan ültessük el (tőtávolság: 10-15 cm). Töltsünk rájuk kb. 12 cm vastagon földet.

3 .Öntözzük meg az ültetési helyeket, majd terítsünk rájuk 5 cm vastag kavicsréteget, hogy csökkentsük a hőmérséklet ingadozást.

4. A hagymákat ősszel, télen és tavasszal öntözzük. Amikor tavasszal elszáradnak a levelek, őszig ne öntözzük a növényeket.

5. Tavasszal dolgozzunk a levelek köré a talajba szaruforgácsot. A leveleket csak akkor szedjük le, ha megbarnultak.

Kártevők és betegségek

A vetővirág hagymáját atka-fertőzés okozta rothadás támadhatja meg. A leveleken barna foltok jelennek meg, a növény fonnyadni kezd, majd elpusztul. A hagymán feketés-barnára színeződött bemélyedések láthatók. A fertőzött hagymákat azonnal ássuk ki és semmisítsük meg.