Kerti növények

Tigrisliliom – a nyár különleges szépségű ajándéka

Az élénk színű, egzotikus formájú tigrisliliom rendkívül kedvelt növény.

Tigrisliliom jellemzői

Érdemes várni a nyár utolsó liliomvirágzására, a tigrisliliom nyitására. A tigrisliliom a legnépszerűbb, ugyanakkor a legkevesebb gondot okozó liliom. Kelet-Ázsiából származik, ahol magas keményítő-tartalmú hagymáit megeszik.

Tudományos név: Lilium lancifolium

Az 1,8 m magasra is megnövő száron akár 20 narancs-sárga, turbánliliomhoz hasonló virág fejlődik, melyeknek foltos, visszahajló szirmai közül hosszú, sötét portokok törnek elő. A szárakat nem kell megtámasztani. Legismertebb fajtája a különösen szép formájú, nagyméretű virágokat hozó ‘Splendens‘.

Az alapfaj mellett számos változat is létezik. Ilyen például a sárga tigrisliliom (Lilium lancifolium var. flavifolium) és a különös formájú, teltvirágú tigrisliliom (Lilium lancifolium var. flore-pleno). A tigrisliliomok öröksége számos Tigrinum-változatban is jelen van. A különböző fajok keresztezéséből létrejött hibridek mutatós, pasztell színű virágok egész sorát vonultatják fel.

Tigrisliliom gondozása

A tigrisliliom egyszerűn gondozható hagymás növény.  Napfény vagy félárnyékos helyet kedveli. A tigrisliliom gazdag virágzásához napi háromórás napsütésre van szükség.  Jó vízáteresztő talajt igényel, mert a pangó vízben a növények elrothadnak. A talaj legyen tápanyagban gazdag, és soha ne száradjon ki.

Ősz és tavasz – ültetés

Vásárlás után azonnal ültessük el a tigrisliliom hagymáit, hogy ne száradjanak ki. Amíg az ágyást előkészítjük, tároljuk őket hűvös, nyirkos helyen.

Kora tavasz – trágyázás

Dolgozzunk a földbe szerves trágyát. Védjük a tigrisliliomok hajtáscsúcsait a kései fagyoktól: különösen hideg éjszakákon takarjuk a növényeket vászonlepellel.

Nyár – talajtakarás

Terítsünk a tövek köré vastag réteg szecskázott lombot vagy durva komposztot. Így a talaj megtartja a nedvességet, nem gyomosodik, és a gyökerek is hűvösben maradnak.

Tigrisliliom ültetése

A tigrisliliomok a legkönnyebben alkalmazkodó és legtovább élű nyári hagymás növények közé tartoznak. Szinte bármely tenyészhelyen évről évre jobban fejlődnek.

Mivel kedvelik a félárnyékos helyet, olyan ágyásban is jól érzik magukat, amelyben a fák vetette árnyék miatt sok más növény elpusztulna. Ültessük a tigrisliliomokat fás területek szélére, hiszen ez az eredeti tenyészhelyük. Itt gyorsan szaporodnak, rövid idő alatt elterjednek, és meleg színükkel élénkítik a fák zöldjét. A sokoldalúan használható tigrisliliomok a napsütést is jól tűrik, ezért társíthatjuk őket egyéb nyári virágokkal.

A tigrisliliomok gyakran fertőződnek vírussal. Ne ültessünk más hagymát 30 m-es távolságon belülre.

Ültetés lépései

Ültetési idő: ősszel vagy tavasszal

1. Minél kötöttebb a talaj, annál mélyebben lazítsuk fel az ágyást. Keverjünk a földhöz komplex műtrágyát.

2. Terítsünk az ágyásra bő 10 cm vastagságú komposztréteget, és gereblyével mélyen dolgozzuk bele a talajba.

3. Ássunk legalább 50 cm átmérőjű és 30 cm mély ültetőgödröket. Lazítsuk meg a talajt a gödrök alján.

4. Tegyünk a gödrökbe annyi virágföldet. hogy a liliomhagymák 15 cm mélyre kerüljenek. Egy gödörbe három-öt hagymát ültessünk.

5. Töltsük vissza, és nyomkodjuk le a földet. Az ültetőhelyek közé telepítsünk talajárnyékoló növényeket. Öntözzük meg a talajt.

A tigrisliliom levélhónaljában szárgumók fejlődnek. Ha a színük teljesen sötétre változott, válasszuk le és ültessük éket 1 cm mélyre.

Kártevők és betegségek

A vízi pockok komoly kárt okozhatnak a tigrisliliom-ágyásban. Béleljük ki az ültetőgödröt dróthálóval, hogy az állatok ne férkőzhessenek a növény közelébe. A tövek közé szórt molyirtó golyók is elűzik a kártevőket.