A csónakorchidea (Cymbidium) gondozása

Aki eddig azt gondolta, hogy az orchideák nehezen tartható növények, annak meg kell ismerkednie a csónakorchideával. Gondozása csaknem olyan egyszerű, mint a cserepes növényeké általában.

A csónakorchidea ismertetése

A föld legkülönbözőbb részein vadon több mint 70 Cymbidium faj él, többek között Kínában, Japánban, Burmában és Ausztráliában.

A nemesítők munkájának köszönhetően ma már több ezer hibrid közül választhatunk. Sok fajtával elsősorban vágott virágként találkozhatunk a virágüzletekben. Virágaik hetekig tartósak maradnak a vázában.

A csónakorchideák között találhatunk 15-20 cm magasra növő és az 1,5 m-t elérő fajtákat is.

Fajától függően a szivárvány minden színében pompáznak az egy- vagy többszínű virágok. Néhány vad faj virágainak finom illatuk van, a hibridek nagy részének azonban nincs illata.

Kiváló cserepes növény

A csónakorchidea a természetben epifitaként, sziklákon és fákon vagy a réteken egyaránt előfordul.

Cserépben nevelve szép gyökérzetet fejleszt. Egyáltalán nem viseli meg az életmódváltozás, gyorsan alkalmazkodik. Hamarosan úgy viselkedik, mint a többi szobanövény.

Fantasztikus virágok

Sok hibrid virágszárain gyönyörű, egy-másfél méter hosszú, gyakran 25-30 virágból álló virágzat fejlődik. Még a Kínában vadon élő, 20-30 cm magas, pirosas-sárga virágú törpe csónakorchidea (C. pumilum) nemesítéséből származó törpe hibridek is gazdagon virágoznak, és gondozásuk is igen egyszerű.

Növekedési időszak

A csónakorchidea növekedési időszaka nyárra esik. Ekkor sok energiára van szüksége, ezért öntözzük bőségesen, és pótoljuk rendszeresen a tápanyagokat. A legjobb, ha a szaküzletekben kapható különleges orchidea-tápoldattal végezzük a tápanyag-utánpótlást.

A virágzást követően mérsékelten öntözzük, és egyáltalán ne trágyázzuk. Nyáron nyugodtan nevelhetjük a szabadban is kissé árnyékos helyen. Óvjuk a közvetlen napfénytől. A hűvösebb éjszakák kifejezetten jót tesznek neki.

Nyugalmi időszak

A növénynyugalmi időszaka télen van. Ezekben a hónapokban nagyon keveset öntözzük. Csak akkor növeljük fokozatosan a vízadagot, ha már láthatóak a virágkezdemények.

Átültetés és tőosztás

A téli nyugalmi időszak előtt ültessük át a növényt. Ekkor tőosztással szaporíthatjuk is. Különleges orchideaföldre van szüksége, amelyet a szaküzletekben szerezhetünk be. Magunk is összeállíthatunk hasonló földkeveréket édesgyökerű-páfrány gyökérzete, rostos tőzeg, fakéreg és faszéndarabkák keverékéből.

A csónakorchidea igényei

Szellős, világos helyen érzi jól magát, de a közvetlen napfényt nem tűri. Nyáron 15-20 °C-os, télen pedig 10 °C hőmérsékletű helyet igényel. Gondoskodjunk a megfelelően magas páratartalomról.

Öntözés, tápanyag, átültetés

A növekedési időszakban a virágzáskor bőségesen öntözzük. Virágzás után fokozatosan mérsékeljük a vízadagot, a nyugalmi időszakban pedig csak nagyon ritkán öntözzük. A növekedési időszakban hetente adjunk az öntözővízhez orchidea-tápoldatot.

A nyugalmi időszak előtt ültessük át. A legjobb, ha készen kapható speciális orchideaföldet használunk, de magunk is keverhetünk hasonlót, amiről fentebb írtunk.