Szobanövény

Csipkés csúcsvirág (Ardisia crenata)

Csipkés csúcsvirág jellemzői

A csipkés csúcsvirág mintegy 30-50 cm magasra nő meg, levelei hosszúkásak, bőrneműek, fényes sötétzöldek. Jelentéktelen, fehér vagy rózsaszínű virágai dús virágzatokban nyílnak a szár csúcsán, a belőlük fejlődő borsó nagyságú, skarlátvörös csonthéjas termések azonban nagyon látványosak. E világító színű és tartósan, gyakran több mint fél évig díszítő termések teszik igazán értékessé a növényt (az időközben fejlődő új hajtások miatt a terméses rész szokatlan módon alulra kerül). Ennek ellenére még aránylag ritkán látható, feltehetően azért, mivel alig termesztik és kevés helyen árusítják.

Gondozása

A csipkés csúcsvirág melegházi növény. Optimális fejlődése érdekében egész évben világos és egyenletesen meleg, de nem napos helyet kíván. A hőmérséklet egyenletesen 18-20 °C legyen — nyáron magasabb is lehet — és télen se csökkenjen 16 °C alá.

A párás levegőt kedveli, ezért a zárt virágablak vagy a télikert a legalkalmasabb környezet számára, de a meleg szobában is jól érzi magát. A növekedési időszakban, márciustól augusztusig kéthetenként mérsékelt töménységű tápoldattal öntözzük. Kora tavasszal (február—márciusban) ültessük át B-jelzésű virágföldbe.

Szaporítása

Magról szaporítható, de ez az eljárás sok türelmet igényel, a virágzásig és termésképzésig 1,5-2 év szükséges. A dugványozás is lehetséges. A lakásban azonban megfelelő technikai berendezés nélkül nem kivitelezhető, mivel a dugványok meggyökeresedéséhez — éppúgy, mint a magvak csírázásához — 24-26 °C talajhőmérséklet szükséges.

Speciális tudnivalók

A levelek széle mentén látható csomószerű megvastagodások nem betegség következményei, ezekben olyan baktériumok élnek, amelyekre a növénynek az életben maradáshoz van szüksége: a baktérium-mentessé tett magvakból kikelő csíranövények elpusztulnak.

Kártevők és betegségek

Száraz, fűtött levegőn gyakran különféle pajzstetvek és levéltetvek támadják meg. Ezek a kártevők számos örökzöld növényen elsősorban a leveleken és a szárakon tartózkodnak. Cukortartalmú váladékukon megtelepszik a korompenész, és fekete bevonatot képez. A gombafonalak nem hatolnak be a növény szöveteibe, de gátolják az asszimilációt. A korompenész alkotta fekete bevonat langyos kenőszappanoldattal lemosható.

Az ültetőközeg kiszáradásának az a következménye, hogy a növény leveleit lehullatja, ami a téli hónapokban a túl alacsony hőmérséklet miatt is előfordul. Túl meleg teleltető helyen a termések lehullanak.