Kerti növények

Az Inkaliliom (Alstroemeria) gondozása

Az inkaliliom elsősorban vágott virágként ismert, de tartható dézsás növényként is a télikertben. Szép, dús, változatos színű virágai nagyon sokáig nyílnak,  és a vázában is igen tartósak.

Az inkaliliom bemutatása

Az inkaliliomnak már a neve is a hazájára utal: a legtöbb vadon élő faj Chiléből és a Csendes-óceán dél-amerikai partvidékéről származik. A “liliom” megnevezés nem teljesen helytálló, mert a liliomfélék családjába tartozik ugyan, de nem hagymája, hanem gumós gyöktörzse van, ezért különleges földkeveréket igényel.

Mivel az inkaliliom nem tartozik a melegigényes növények közé, egyszerűen nevelhető, még egy üvegezett verandán is jól érzi magát.

Sok kertészet foglalkozik az inkaliliom nemesítésével. Folyamatosan jelennek meg az új fajták, de többségüket csak kertben nevelhetjük. Jól fejlett gyökérzete van, ezért fontos, hogy a lakásban tartva megfelelő méretű dézsát válasszunk számára.

Lándzsa alakú levelei merev virágszárakon ülnek, virágai a szárvégeken képződnek.

A szép virágtölcsérek sokféle színben pompáznak, de léteznek többszínűek is. Különlegesen szép az A. aurantiaca ‘Orange King’, amely magasra növő, dúsan virágzó fajta.

Az inkaliliomot nagyobb cserépben vagy dézsában neveljük. Nyáron nyugodtan kitehetjük az erkélyre vagy a teraszra.

Az inkaliliom egy éve

A gumókat kora tavasszal, márciusban ültessük el speciális földkeverékbe (30% tőzeg, 30% komposzt, 30% virágföld és 10% durva homok vagy kavics). Ezzel elkerülhetjük a pangó víz kialakulását, ami a gyökerek rothadásához vezethet. A hőmérsékletet lehetőleg tartsuk állandóan 10-12 °C-on.

Áprilistól májusig

Az első hajtások áprilisban jelennek meg. Ha már megszaporodott a számuk, állítsuk a növényt kissé melegebb, 15-18 °C-os helyre. Öntözzük rendszeresen, ne hagyjuk a földjét kiszáradni. Hetente egyszer tegyünk tápoldatot az öntözővízbe.

Júniustól szeptemberig

Az inkaliliom virágzási időszaka ezekre a hónapokra esik, ezért a szükséges tápanyagokat rendszeresen pótoljuk. A virágok folyamatosan nyílnak, az ősz beálltával azonban csökken a méretük. Állandóan ellenőrizzük, nem támadták-e meg a növényeket kártevők vagy kórokozók, mert akkor még idejében védekezhetünk ellenük.

Októbertől decemberig: a nyugalmi időszak

A növény a nyugalmi időszakban hűvösebb helyet igényel. Mérsékeljük az öntözést, de arra figyeljünk, hogy a gyökérgumók ne zsugorodjanak össze. Januárban vegyük ki a gumókat a földből, tisztítsuk meg őket, és ültessük át friss, speciális földkeverékbe.

Az inkaliliom igényei

Az inkaliliom dús lombozatú, gazdagon virágzó növény. Fajtától függően 40-100 cm magasra nő.  Kora tavasztól ősz derekáig folyamatosan virágzik. A virágoknak nincs különösebb illatuk.

Fény, hőmérséklet

A növekedési időszakban sok fényre van szüksége, azt követően azonban tegyük kissé sötétebb helyre. A hőmérséklet ne legyen túl magas, tavasszal 10-15 °C-on, nyáron pedig 20-22 °C-on tartsuk.

Öntözés, szaporítás

A növekedési időszakban a virágzáskor rendszeresen, a nyugalmi időszakban csak keveset öntözzünk, arra azonban figyeljünk, hogy a gumó ne száradjon ki teljesen. Nyáron hetente egyszer tegyünk tápoldatot az öntözővízbe.

Tavasszal tőosztással vagy magvetéssel szaporíthatjuk. Saját növényeink magvait nem célszerű elvetni, mert ezek általában nem kelnek ki.