Szobanövény

Kosztarikai hegyipálma (Chamaedorea costaricana)

Hegyipálma jellemzői

A Kosztarikai hegyipálma (Chamaedorea costaricana) megjelenését tekintve szerényebb, mint a vele közeli rokonságban álló, szárnyalt levelű hegyipálmák

A most bemutatandó pálma csoportokban növekedő levelei miatt alkalmas arra, hogy szobanövényként neveljük, de tehetjük más levéldísznövények társaságába is. Ez a pálma a gyengén megvilágított helyiségekben is jól megél. A dézsában nevelt pálma ritkán éri el 2 m-es magasságot, de eredeti élőhelyén, Costa Ricában gyakran a kétszeresére is megnő. A növényt olyan helyre állítsuk, ahol nincs nagy mozgás a lakásban, mert ha fizikai károsodás éri, nem gyógyítható, és ez nagyon sokat ront a növény díszértékén. A kifejlett növények esetenként 15 cm hosszú virágokat is hoznak, amelyeket rengeteg apró, gömb alakú termés követ.

Gondozása

Ennek a növénynek biztosítsunk a vegetatív időszakban 18 °C feletti hőmérsékletet, és ha nagyon melegre fordulna az idő, gondoskodjunk a rendszeres és huzatmentes szellőztetéséről. A téli időszakban az 5 °C körüli hőmérsékletet is elviseli. Ilyenkor a talaját tartsuk szárazon.

A kosztarikai pálma a félárnyékos helyet kedveli. Egy északi fekvésű ablakban a növény elegendő világosságot (vagyis szűrt fényt) kap, amely biztosítja a kiegyensúlyozott növekedését, és így nem nyúlik meg. Ezt a növényt alaposan öntözzük meg, majd várjunk a következő locsolással, amíg a talaj felszíne kiszárad. Ha a hőmérséklet alacsonyabb az ideálisnál kevesebb vizet adjunk neki, nehogy túlöntözzük.

Nyáron, ha nagyon meleg, elég jól megvan a száraz levegőjű helyiségben is. Nyaranta érdemes a növény leveleinek fonákát permetezni, mert ez nemcsak neki tesz jót, de távol tartja a kártevőket. Az ültetett növényeknek fél évig nincs szüksége tápoldatos kezelésre.

Ha a növény kinőtte a cserepét tavasszal ültessük át. A kifejlett példányok számára használjunk agyagos alapú földet, amely a növényt megtartja. A tőzeg alapú földhöz adjunk még az összes talaj 1/4 részét kitevő folyami homokot. A tavaszi átültetés alkalmával a nagyobb tőcsomókat válasszuk szét, és a növényt ugyanolyan szintre ültessük el, ahogyan korábban állt.

Kártevők és betegségek

Vörös takácsatka – levelek fonákán szeret gyülekezni. A rendszeres permetezéssel távol tarthatjuk ezeket a kártevőket. De azért biztosabb atkairtó szer átitatott rudakkal/gyertyákkal védekezni ellenük, amelyek e nedvszívó rovarok szaporodását meggátolják.

Gyökérfonálféreg a növények gyökereit támadja meg, ennek következtében tápanyaghiány lép fel, majd a legyengülést a növény pusztulása követi. A súlyosan fertőzött növényeket égessük el.