Szobanövény

Szúrós Akácia (Acacia paradoxa)

Akácia jellemzői

A  pillangósvirágúak népes családjából több mint 12 000 faj ismert, amelyek az egész földön elterjedtek. A mintegy 700-800 fajt számláló Acacia nemzetségbe melegebb területeken élő örökzöld, fél-örökzöld vagy lombhullató fák és cserjék tartoznak, amelyek gyakran tövisesek, mint az ausztráliai kengurutövis vagy az afrikai ernyős akácia. A valódi leveleket gyakran a lemezformává alakult levélnyél, az úgynevezett fillodium helyettesíti.

A sokporzójú, apró, többnyire sárga virágok gömb alakú fejecskevirágzatokban helyezkednek el, amelyek általában gazdag bugákat alkotnak. A fajok több mint fele kizárólag Ausztráliában honos.

Különböző akáciafajokat a Földközi-tenger környékén (pl. a Riviérán) dísznövényként termesztenek, és március-áprilisban virágzó hajtásaikat ,mimóza” néven mint vágott virágot árusítják. Szobanövényként a porzók tömegéből álló sárga virágú Acacia paradoxa van kereskedelmi forgalomba, amely kimondottan hidegházi növény. Fillodiumainak tövében a pálhalevelek tövisekké alakultak át.

Virágzási idő: február-április

Tenyészhely: az akácia télen hűvös (5-8 °C) hőmérsékletű, világos és levegős helyet igényel, ha sötét környezetben tartjuk, nehezen hoz bimbókat. A nyári hónapokban a napos, meleg hely kedvező számára, a szabadba (kertbe vagy erkélyre) is kihelyezhetjük. Ősszel (szeptember végén október elején) gondoljunk a fagyveszélyre. Az akáciák ugyan kedvelik az alacsonyabb hőmérsékletet, a fagyot azonban nem viselik el.

Akácia gondozása

Az akáciák nevelése nem teljesen egyszerű. A megfelelő vízellátásnak döntő szerepe van. Nyáron bőségesen, egyébként mérsékelten öntözzük a növényeket, és kizárólag lágy vizet használjunk. A földlabda kiszáradását és a pangó vizet egyaránt kerüljük. A bimbókat naponta langyos vízzel permetezzük, különben elszáradnak és lehullanak.

A növekedési időszakban havonta kétszer, mészben szegény műtrágyával tápoldatozzuk. A téli hónapokban korlátozzuk a vízadagokat. Az idősebb egyedeket minden évben, kora tavasszal át kell ültetnünk. Átültetésre C jelzésű virágföldet használhatunk.

Szaporítása

Tavasszal dugványozással vagy augusztusban magvetéssel szaporítható. Magjának beszerzése azonban nem egészen egyszerű, legjobb ha botanikus kerteknél vagy speciális magvak importjával foglalkozó cégeknél érdeklődünk. A sikeres dugványozáshoz némi tapasztalat és néhány technikai segédeszköz szükséges.

Legalkalmasabb szaporítóhely egy talajfűtéssel ellátott kis szobai növényház, mivel a gyökeresedéshez magas hőmérséklet szükséges. A huzat és a hőmérséklet ingadozás káros hatású. Kedvező körülmények között a dugványok 3-4 hét alatt meggyökeresednek.

Magvetés esetén a szükséges csírázási hőmérséklet 20-22 °C. A csírázás gyakran hosszú ideig (3-6 hétig) tart. A dugványok meggyökeresedése, illetve a magvak kicsírázása után megfelelő méretű cserépbe ültetjük a növényeket.

Kártevők és betegségek

Túl magas hőmérsékleten és túl száraz levegőn a növény lombjának lehullatására, de takácsatkák, pajzstetvek és viaszos pajzstetvek is károsíthatják