Szobanövény

Kavicsvirág (Lithops), kavicskaktusz

A kavicsvirágok (Lithops) más elnevezéssel kavicsnövény, az álcázás nagymesterei. Virágtalan állapotban ezeket az élő köveket szinte lehetetlen a környezetükben heverő kavicsoktól megkülönböztetni.

Kavicsvirág jellemzői

Valamennyi Lithops faj Dél- és Délnyugat-Afrika száraz homoksivatagjainak a lakója. Ott július-december között virágoznak. A virágok csak délután nyílnak, fajtól függően sárgák vagy fehérek. A növényeken évente csak egy levélpár fejlődik. A levelek egy kis bemetszést leszámítva összenőttek egymással, és virágzás után lassan visszahúzódnak, hogy helyet adjanak egy újabb „kavicsnak”. A kavicsvirágok tálakba ültetve vásárolhatók.

Magról is könnyen felnevelhetjük őket, és két-három év múlva, főleg szeptemberben és októberben virágoznak.

kavicsvirágok cserépben

Kavicsvirág gondozása

A kavicsvirág világos vagy napos, szobameleg, télen 10-15 °C hőmérsékletű helyet kíván. Talajigénye: két rész homok, egy rész vályog, kevés tőzeggel keverve. Áprilisban kis vízadagokkal kezdjünk, a meleg nyári napokon többet öntözzük. Előtte hagyjuk mindig egészen kiszáradni a talajt! Novembertől áprilisig szüneteltessük az öntözést. Tápanyagellátás: tilos! Átültetés: szükség esetén, a nyugalmi idő vége előtt.

kavicsvirág fajták

Szaporítása

Szaporítás: magvetéssel egész évben szaporítható. A magokat tálba vessük, homokos tőzegbe vagy finom homokba. A vetést takarjuk világos fóliával vagy vékony homokréteggel, és tartsuk melegen. A csírázási idő 6-12 hét. A talaj egyenletesen nedves legyen, és a növényeket ne ültessük át túl korán. Kártevők és betegségek  ritkán lépnek fel.