Szobanövény

Korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana)

Korallvirág jellemzői

Világító piros virágai miatt a legfeltűnőbb és a legszebb korallvirág (Kalanchoe) faj. Évelő növény, hazájában, Észak-Madagaszkár hegyvidékén 30 cm magasra megnő.

A fejecskeszerűen elhelyezkedő korallpiros virágok januárban jelennek meg. Nálunk csaknem egész évben kaphatók virágzó növények. A korallvirág ún. rövidnappalos növény, virágzását fényelvonással vagy mesterséges megvilágítással időzítik a kertészek. Számos fajtája van forgalomban, nemcsak piros, hanem újabban lila, rózsaszín, sárga vagy fehér virágúakat is árusítanak.

Korallvirág gondozása

Ez a pozsgás növény teljes napfényt kíván. Az új virágok fejlődéséhez a kifejlett hajtásoknak négy-öt héten át nem szabad naponta 8 óránál hosszabb ideig fényt kapniuk. E „rövid nappalok” idején hűvös helyen kell állnia a növénynek, de a hőmérséklet 15 °C-nál nem lehet alacsonyabb.

Egyébként a korallvirág egész évben meleget kíván. A száraz szobalevegőt elviseli. Tőzeg alapú földkeverék, pl. “B” jelzésű virágföldet használjunk. Kevés öntözést igényel. Tápanyagellátás: a növekedési időben kéthetenként kaktuszműtrágyával tápoldatozzuk. Átültetés: tavasszal vagy nyáron lehetséges.

Javaslat: legjobb, ha egyévesként tartjuk, és elvírágzás után felszámoljuk.

Korallvirág szaporítása

Fejdugványokkal szaporítható. Tűzdelés előtt a dugványokat hagyjuk néhány napig száradni.

Kártevők és betegségek

A pangó vizet megsínyli!